Måndag 2 Aug
Stockholm

"Jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om statistik"

Elitseriens hetaste spelare om statistik, Jan Hlavac och tränaren Slavomir Lener.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är ju synd att påstå att Jaroslav Hlinka direkt floppade i elitserien förra säsongen, med sina 55 poäng på 54 matcher och en fjärdeplats totalt i poängligan. Likväl så kan ingen förneka att har tjecken har upped the ante den här säsongen och efter Hlinkas och Hlavacs intåg i laget, är nu plötsligt Linköping det stabila topplag alla begär att de ska vara.

Fakta som går att förklara bort lika lite som Hlinkas 25 poäng på femton matcher hittills. Totalt har därmed tjecken gjort imponerade 80 poäng på 69 elitseriematcher.

- Varför de (Hlinka och Hlavac) är bättre i år än ifjol är en bra fråga. Jag skulle tro att det beror på att de kommit till elitserien bättre förbereda till den här säsongen, säger den assisterade LHC-tränaren Magnus Hävelid till hockeysverige.se.

- Elitserien är en bra liga och även om det finns andra ligor som är bättre, krävs det ändå en viss form av anpassning till vad som krävs, utvecklar han.

Förberedde sig på elitseriesäsongen gjorde Hlinka hemma i moderklubben Sparta Prag, där det "bara" blev fem mål och tio assists på tjugo matcher, i en liga som de flesta ser som klart svagare än elitserien.

- Det är sant att mitt poängsnitt är högre nu, men det beror på många olika faktorer. Till exempel så fick vi en dålig start på säsongen med Sparta och det blev lite spänt. Det påverkar alltid poängplockandet en del, säger Hlinka.

Men hur skulle du förklara din och Hlavacs elitseriesuccé so far?
- Succé och succé...jag vet inte det. Visst, vi har haft viss framgång, men det beror också på att hela laget har spelat riktigt bra sedan vi kom hit. Då kommer mycket av sig självt.

- Målet jag gjorde idag (igår) var ju också en del tur. Jag åkte upp med pucken, såg att Jan (Hlavac) inte var spelbar på andra kanten och chansade på att gå själv. Det var inget jag planerade från första början.

En Lener-favorit

Att Hlinka alltid har varit en favoritspelare i LHC-tränaren Slavomir Leners bok är heller ingen hemlighet. Då Lener tränade Luleå mellan 2005-07, ryckte Luleå i hans gamla Sparta-favoriter Hlinka, Jan Marek och Martin Chabada, men lyckades bara få loss den sistnämnde.

Då Lener sedan skrev på för mer penningstarka Linköping, blev det också tämligen snart klart med Jaroslav Hlinka. Något som förstås inte helt ser ut som en tillfällighet.

- Men jag spelar inte här för Leners skull och jag är heller inte beroende av en speciell tränare för att kunna spela bra. Som hockeyspelare måste man vara professionell och kunna spela under den tränare man har, oavsett om han är tjeck, svensk eller kanadensare, betonar Hlinka rätt bestämt.

Visst, men det är väl en fördel att han kan dig utan och innan som spelare?
- Jo, givetvis är det väl så. Det är ju ingen nackdel direkt.

Jaroslav Hlinkas matchvinnande mål mot Luleå igår innebär förutom allting annat att tjecken nu har gjort poäng i tio raka matcher - sex ifrån Fredrik Brembergs elitserierekord på sexton matcher.

- Jaha, det hade jag ingen aning om. Sådant där har jag ingen koll på, jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om statistik på det sättet. Har ingen aning om jag kan slå det eller inte och ärligt talat är det inte speciellt viktigt för mig heller.   

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela