LHC nollade Brynäs

Linköping bjöd publiken på en tidig julshow i Cloetta Center under lördagens match mot Brynäs. Östgötarna vann med klara 5-0 efter mål av bland annat Patrik Zackrisson och poängligaledande, Tony Mårtensson.

Linköping kunde, vid en vinst denna afton, inkassera sin tionde raka match på hemmais utan poängtapp. Det skulle visa sig att det aldrig var något snack om vilket lag som skulle vinna.
 -  Vi sa inför matchen att det var sista inför uppehållet och att vi skulle gå ut med samma intensitet som mot Södertälje senast. Vi spelade bra redan från första bytet och vinner klart rättvist, sa LHC-stjärnan, Tony Mårtensson, 29, till Nyheter24 efter matchen.

Det var en mycket irriterad och känslofylld matchinledning vi bjöds på där hemmalagets buse, Andreas Jämtin, var inblandad i det mesta. Linköpings målvakt, Fredrik Norrena, som har problem med en ljumske klev av isen redan efter drygt tre minuters spel. 21-årige, Christian Engstrand, gick in mellan stolparna och gjorde det riktigt bra. Det är fortfarande oklart hur allvarligt det är med Norrena, som har lidit av detta ljumskproblem en längre tid.

Matchen ledde Linköping efter första perioden med 1-0 efter att den notoriske målskytten, Mikael "Musse" Håkanson blivit frispelad i slottet av sin radarpartner, Mårtensson.

Heta känslor var det även i andra perioden och detta mycket på grund av den ojämna domarnivån. Lagen bjöds på power play-lägen ur tomma intet och i den spelformen var LHC överlägsna.
 -  Ja, vi spelade bra både i power play och box play. Om man tittar till hur många vassa målchanser vi skapade så skulle vi kanske ha gjort ännu fler mål, men Markström stod för en kanonmatch, fortsatte Tony.

Trots 19-årige Jacob Markströms stundtals helt makalösa målvaktsspel så orkade gästande Brynäs inte stå emot. Siffrorna rann iväg och innan mittperioden var slut så hade först Mårtensson själv hunnit styra in tvåan efter en fantastisk skottpassning ifrån Magnus Johansson från blålinjen och 40 sekunder före periodslut så grötade Patrik Zackrisson in 3-0 efter en målvaktsretur.

Slutperioden blev en transportsträcka där LHC mest kämpade för att hjälpa Engstrand till sin första nolla i elitserien.
 -  Jättekul för Christian, verkligen. Han har varit kanon varje gång han har fått chansen. Han kommer säkert få stå mer framöver och ge Norrena en match om förstaspaden, rosade stjärncentern och fortsatte:
- Vi ville absolut att han skulle hålla nollan, speciellt när det var hans första. Den kommer han säkert alltid att minnas så det är klart att man gläds med honom.

Det föll även två mål under matchens sista 20 minuter och det var hemmalaget som gjorde dem. Jaroslav Hlinka krånglade in en målvaktsretur ifrån annars fantastiskt duktige Markström och tio minuter från slugsignalen så fastställde Erik Andersson slutresultatet till 5-0 genom att snyggt styra in sitt blott andra mål i Linköpingsdressen.

Nu väntar ett uppehåll i elitserien vilket kan ses som negativt för Linköpings del då man bär på en ruggigt bra form i dagsläget, men Mårtensson tror inte att det är någon fara.
 -  Det skulle säkert kunna vara negativt, då vi spelar grymt bra för tillfället. Men vissa ska spela med landslaget och de andra får vila någon vecka, så det är bara att se till att vi behåller formen så gott det går under den tiden.

Trots förlusten så är Brynästränaren, Niklas Czarnecki, nöjd med lagets fullständiga insats såhär långt denna säsong.
 - I kväll kom vi inte alls upp i vår normala standard. Men målsättningen för klubben har varit att vi skulle fira jul på en slutspelsplats, vilket vi nu får göra. Så vi är nöjda med vad vi har presterat än så länge, sa han.

Linköping däremot ligger betydligt stadigare i toppen av tabellen, men får inte besöka julborden som serieledare. Hv71 ligger fortfarande i topp efter att ha utklassat Färjestad än en gång denna säsong efter 7-1 i Kinnarps arena.