Löftet till sonen gav resultat

Luleåbackens löfte till fyraårige sonen Kristian lade grunden till segern.


Luleå tog sin första seger för säsongen genom att på hemmaplan besegra Skellefteå med 3-2.

Luleåbacken Jaroslav Obsuts löfte till fyraårige sonen Kristian lade grunden till segern.

– Jag lovade honom före matchen att jag skulle göra mål. När jag kom ut i periodpausen sade han "Det var ett snyggt mål, pappa", säger den 32-årige slovaken som är inne på sin femte säsong i Luleå.

Målet betydde kvittering till början av andra perioden innebar kvittering till 2-2, och visst var det snyggt.

Medan alla Skellefteås utespelare jagade puck i vänstra tekningscirkeln ställde sig Jaroslav Obsut till höger om målvakten.

– Tommy Miettinen såg mig och hittade en lucka för ett underbart pass. Jag hade inget annat val än att göra mål, säger slovaken.

Glädjeyttringarna efter målet visade att den 95 kilo tunge backen fått en nytändning efter förra säsongen. Då lyckades den forne skarpskytten bara göra fem mål och elva målpass. Säsongen dessförinnan var siffrorna elva respektive tjugotvå.

Den säsongen förstördes av att min son fick salmonella på sommaren och låg på sjukhus i perioder. Dessutom hade jag problem med magmusklerna. Jag kunde inte fokusera på hockeyn ordentligt, säger Jaroslav Obsut.

Årets säsongsförberedelser blev helt annorlunda, bland annat till följd av att Luleå missade slutspelet i våras.

– Jag har fått en lång förberedelseperiod. Först for jag och min fru till Kuba, sedan har jag kunnat träna och rehabilitera min skada i egen takt. Nu har jag bestämt mig för att det här ska bli en toppsäsong så att jag har chansen att få kontraktet med Luleå förlängt, säger Luleåbacken.

Roger Kyrö, en av Luleås två tränare, är mycket nöjd med slovaken.

– Han har varit ruggigt bra i båda de elitseriematcher vi spelat hittills, säger han.

Johan Harju avgjorde derbyt mot Skellefteå när han gjorde 3-2 för Luleå i mitten av slutperioden.

– Sedan stängde vi matchen föredömligt, säger Roger Kyrö.

Norrlandsdebyt blev hett och intensivt. Skönspelet lyste med sin frånvaro, och slagsmålsungar avlöste varann på löpande band. I slutet snackade Skellefteås Jyri Marttinen till sig ett matchstraff efter en tilltrasslad situation framför Luleås målvakt.

– Tre poäng känns otroligt skönt. Segern var en laginsats, och det är sånt som vi måste leva på den här säsongen. Vi har inte elitseriens skickligaste spelare, och måste därför arbeta extra hårt tillsammans, säger Jaroslav Obsut. (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!