Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Nu blir vi bittra fiender"

- 15/03/2010, 20:05 -

Bildbyrån

Under sina tre år i Timrå var han med om att bli utslagen av HV71 i två raka slutspel. Inför den här säsongen bytte Oscar Sundh sida. Nu ställs han mot sina gamla lagkamrater i kvartsfinalspelet.– Jag tror och hoppas att vår bredd fäller avgörandet, säger han till hockeysverige.se.

”If you can’t beat them, join them”, lyder ett gammalt engelskt ordspråk.

För Oscar Sundh blev det omedvetet så när han efter fjolårssäsongen flyttade från Timrå till Jönköping. I två raka slutspel hade den storvuxne Knivstasonens säsong tagit slut i händerna på HV71. När slutspelet inleds på torsdag ställs HV och Timrå mot varandra för tredje gången på tre år. Skillnaden är att Oscar Sundh står på ”fel” sida staketet.

– Nu har jag mött dem fem gånger under grundserien så det är inte så speciellt längre. Första gången i oktober var speciell, men nu är det lite överstökat, säger 23-åringen.

I Timrå har Oscar Sundh flera goda vänner som han har haft kontinuerlig kontakt med sedan han lämnade klubben. Efter gårdagens SM-slutspelslottning dog den kontakten tvärt.

– Det är ett gäng som man har hört av sig till under säsongens gång, men nu finns det ingen sådan kontakt längre och jag tror inte att det kommer att göra det på ett tag heller. Nu är vi bittra fiender, säger han.

"Varenda match var som ett litet krig"

De slutspelsserier han var med om att spela mot HV71 beskriver han som tajta och jämna. Han förväntar sig samma sak nu.

– Varenda match var som ett litet krig. Så kommer det nog att bli nu också. Jag tror och hoppas att vår bredd fäller avgörandet, men de har ett skridskostarkt lag som jobbar hårt, har två bra målvakter och verkar vara i bra form. Det kommer att bli tufft.

För Oscar Sundhs del har flytten från Medelpad till Småland varit positiv. Efter ett fjolår där det bara blev nio poäng (4+5) på 52 matcher svarade han i år för personbästa 21 poäng (5+16). Det har med andra ord varit ett utvecklande år i Jönköping.

– Ja, det tycker jag absolut. På träningarna är det väldigt många skickliga spelare som man spelar med och mot. Man ser och lär sig väldigt mycket, konstaterar Oscar Sundh som har vuxit som spelare tack vare ett positionsbyte.

– Jag har fått spela mycket center. Det har nog inte hänt sedan U16 eller i alla fall sedan jag hade Leffe Boork som tränare i Almtuna. Jag tycker att det har hjälpt mig att bli bättre att hålla i pucken i mittzonen och anfallszonen. Som center har man mycket puck i uppspelsfasen och det tycker jag har hjälpt mig att få bättre tålamod med pucken.

"En helt otrolig trollgubbe"

På sistone har det inte blivit så mycket centerspel. Oscar Sundh har spelat högerforward i en mycket framgångsrik formation med Andreas Falk och Mattias Tedenby. Kedjan har varit HV71:s bästa efter OS-uppehållet.

– Falk är en av elitseriens mest underskattade spelare. Han är bra på allt. ”Teden” är en helt otrolig trollgubbe. Han har ruggig speed och har spetskompetens i spelet en-mot-en.

Själv får Oscar Sundh svara för lite av skitgörat för att bana väg för sina kedjekamrater.

– Jag försöker använda min fart, vinna mycket puck och ta puckarna till mål. Mycket går ut på att skapa yta åt ”Teden” så att han får utrymme att göra sina grejer.

Det är en uppgift som kan bli nog så viktig när det bär av till vältrampad is i Timrå på torsdag.

Hockeysverige.se