Färjestad vidare i European Trophy.
Färjestad vidare i European Trophy.

Färjestad gör HV71 sällskap

Färjestad gjorde vad man skulle hemma mot IFK Helsingfors och säkrade en plats i nästa helgs slutspel i European Trophy. Djurgården däremot lyckades inte utan missade med knappast möjliga marginal efter suddenförlust mot Jokerit.


KARLSTAD. Det var enkla förutsättningar för Djurgården och Färjestad inför slutrundan av European Trophy. Det räckte med segrar - full tid eller efter övertid/straffar - för att avancera till finalspelet i Österrike nästa helg.

Färjestad gjorde vad man skulle mot IFK Helsingfors, trots att man var lite i brygga i andra periodens inledning när Ville Peltonen och Martti Järventie vände 2-1 för Färjestad till egen 3-2-ledning. Men sedan tog Färjestad över och vände till 5-3 innan perioden var över.

Resten blev en transportsträcka fram till 6-4-seger.

Mattias Sjögren, ett av två Rögleförvärv i Färjestad, sköt viktiga 5-3 och hade dessutom assist till Per Åslunds 6-3. Dick Axelsson, Pelle Prestberg, Robin Sterner och Christian Berglund gjorde övriga mål.

Djurgården föll med knappast möjliga marginal

Djurgården behövde seger mot Jokerit i deras direkt avgörande match. Det slutade med att Jokerit vann i förlängning sedan Christian Eklund ordnat fram förlängningen med sin 3-3-kvittering i mitten av tredje perioden.

Oscar Eklund blev lite av syndabock för Djurgården i förlängningen när han med två minuter kvar blev utvisad. Det tog sedan bara en minut innan superlöftet Teemu Pulkkinen avgjorde med ett stenhårt skott från distans.

Han hyllades förstås av tränaren Hannu Jortikka efteråt.

- Det var kul att vinna och att vår unga forward kunde avgöra. Det tycker jag alltid är bra, sade han till Viasat Hockey och fortsatte:

- Han är en av våra mest lovande spelare. Vi har tre unga lovande forwards i Finland med Granlund, Rajala och Pulkkinen, så vi hoppas väldigt mycket på honom.

I Djurgården stod ånyo Daniel Widing som tvåmålsskytt, precis som igår.

- Vi fick väl inte riktigt chansen. Dom hade en jäkla massa powerplay och vi fick inte samma chanser där, menade DIF-tränaren Mikael Johansson.

Koivisto glänste mot forna lagkamrater

I den andra gruppen var det bara placeringar och ära man spelade för. Där passade Frölunda återigen på att göra sju mål och slog Kärpät med 7-4. Toni Koivisto, i just Kärpät för två år sedan, sköt två mål och hade en assist mot sitt forna lag.

HV71 fortsatte å sin sida att imponera med att slå TPS med 5-0 och landade gruppsegern med mäktiga 39-15 i målskillnad.

Andreas Falk sköt två av HV:s mål och Kris Beech hade återigen en fullträff för totalt nio på åtta matcher i European Trophy. Även gårdagens hjälte Jesper Fasth stod ånyo som målskytt, precis som André Petersson.

Linköping däremot, tillhörandes Färjestads och Djurgårdens grupp, avslutade inte lika snyggt. Man åkte till Oslo och släppte in sju mål för en 5-7-förlust mot Vålerenga.

Lagen som slutspelsspelar nästa vecka spelar kvartsfinaler i Zell am See (hälften) och Salzburg (andra hälften) på fredag och spelar därefter semifinaler eller placeringsmatcher på lördag och final/bronsmatch på söndag.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

1 timme sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

3 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

3 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

3 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

3 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.