Måndag 10 Maj
Stockholm

HV laddar om för nytt guld

HV71 siktar högt igen.
HV71 siktar högt igen. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Hockeysverige.se inleder i dag nedräkningen inför elitseriestarten. Först ut är de regerande svenska mästarna HV71.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

JÖNKÖPING. Det är inte mycket som återstår innan den svenska hockeysäsongen drar igång igen. Redan nu är lagen i full rullning med förberedelserna inför säsongsstarten den 15:e september.

Hockeysverige listar det bästa och det sämsta med lagen - endast två veckor innan pucken släpps på riktigt 2010/2011.

IN OCH UT
Nyförvärv: Daniel Larsson, mv, Detroit, Juuso Hietanen, b, Brynäs, Daniel Rahimi, b, Rögle, Mikko Luoma, b, Atlant, Kamil Piros, f, Timrå, Fredrik Bremberg, f, Jokerit,
Förluster: Stefan Liv, mv, Sibir Novosibirsk, Per Gustafsson, b, slutat, David Petrasek, b, Dynamo Minsk, Janne Niinimaa, b, Luleå, Björn Melin, f, Neftekhimik Nizhnekamsk, Mattias Tedenby, f, New Jersey, David Ullström, f, N Y Islanders.

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Johan Davidsson
Klubbens hjärta och själ. Ännu mer så efter beslutet att skriva ett långtidskontrakt med HV71 och stanna i Jönköping när det låg ryska olje- och gasmiljoner på förhandslingsbordet. Har varit mer än lovligt tam på försäsongen, men lär spela sin bästa ishockey i mars/april. Som vanligt.

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Johan Davidsson
Klubbens hjärta och själ. Ännu mer så efter beslutet att skriva ett långtidskontrakt med HV71 och stanna i Jönköping när det låg ryska olje- och gasmiljoner på förhandslingsbordet. Har varit mer än lovligt tam på försäsongen, men lär spela sin bästa ishockey i mars/april. Som vanligt.


André Petersson
Den mest renodlade målskytten Sverige har fått fram på väldigt länge. André Petersson kan se ointresserad ut under långa stunder, men likt Brett Hull gjorde en gång i tiden hugger han som en kobra när målchansen uppenbarar sig. Får han vara frisk är 20 mål inom räckhåll.


Pasi Puistola
Fick stå i skuggan av David Petrasek i fjol. Gjorde sin bästa elitseriesäsong och snittade över 23 minuters istid per match. Mest i HV71. Är en nyckelspelare i alla situationer.


Jukka Voutilainen
Skadeproblem tvingade den lurige finländaren att missa 18 matcher i grundserien förra säsongen. Han snittade ändå en poäng per match och lär göra det i år igen. Har funnit en mycket speciell kemi med Johan Davidsson och är en av de främsta anledningarna till att HV har Sveriges mest fruktade powerplay.


Daniel Larsson
Var riktigt vass senast han spelade i elitserien. Två stabila säsonger i Detroit Red Wings organisation lär inte ha förändrat det. Har stora målvaktsskridskor att fylla, men allt talar för att han är kapabel att göra det.

SÄSONGENS...
...poängkung: Jukka Voutilainen

Får han bara vara frisk är den lille speedkulan given bland elitseriens bästa poängplockare. Lär få hård konkurrens av radarpartnern Davidsson i toppen av den interna poängligan.

...största utropstecken: André Petersson
Ryggproblem hämmade honom under fjolåret. Nu säger André Petersson att han känner sig kry igen. Hans pigga uppträdande under European Trophy indikerar att han talar sanning. Får förhoppningsvis mycket mer förtroende av Janne Karlsson än i fjol.

...största flopprisk: Fredrik Bremberg
Sägnen påstår att Fredrik Bremberg aldrig har spelat bra i någon annan tröja än Djurgårdens. Det är en sanning med modifikation. Dels för att Bremberg har haft väldigt få klubbadresser utöver Djurgården, dels för att han faktiskt gjorde en riktigt bra säsong i Jokerit i fjol. Vinnarkulturen i HV71:s omklädningsrum borde göra veteranen gott, men med "Linkan" kan man bara vara säker på en sak: att man inte kan vara säker.

...bästa värvning: Daniel Larsson
Att kunna värva en målvakt på uppgång är få förunnat för svenska klubbar. HV71 lyckades göra det och har fått in en spännande ersättare till Stefan Liv. Daniel Larsson blir mycket intressant att följa i vinter.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS
HV71 tappade några riktigt tunga pjäser efter vårens guldfest. Sportchef Fredrik Stillman har sett till att ersätta dessa med näst intill jämlika spelare. Det viktigaste var dock att HV71 fick behålla både Johan Davidsson och Jukka Voutilainen. Det borgar för ännu en säsong i tabellens toppskikt. Allt annat än en SM-final vore en missräkning med det här laget, men vi vet samtidigt hur svårt det är att vinna två guld på raken. Inget lag har gjort det sedan Hardy Nilsson ledde Djurgården till två raka finalsegrar 2000-2001.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela