Tisdag 22 Jun
Stockholm

Nya, roliga Södertälje

Linus Videll är Hockeysveriges favorit.
1 av 3
Linus Videll är Hockeysveriges favorit. Foto: Stefan Jerrevång/SCANPIX
Kan Södertälje fortsätta med det nya, roligare sättet att spela på?
2 av 3
Kan Södertälje fortsätta med det nya, roligare sättet att spela på?. Foto: Roger Vikström/SCANPIX
Tälje-fansen är inte bortskämda med stora framgångar på senare år.
3 av 3
Tälje-fansen är inte bortskämda med stora framgångar på senare år. Foto: Roger Vikström/SCANPIX

Andra lag ut i Hockeysveriges nedräkning inför Elitseriepremiären är Södertälje. Nya, roliga Södertälje.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SÖDERTÄLJE. Trots att man, som så ofta, hamnade i kvalserien även förra säsongen, innebar fjolåret något av ett trendbrott för Södertälje. Plötsligt var man underhållande och efter jul kunde man slå vilket lag som helst. Nu återstår det att se om man kan bygga vidare på medvinden.

IN OCH UT

Nyförvärv: Markus Seikola, Ilves, Arto Laatkainen, Färjestad, Pekka Saarenheimo, Kärpät, Mikko Kalteva, Jokerit, Timo Seppänen, Kalpa, Martin Chabada, Luleå, Alexander Lagerström, J20, Joakim Eriksson, Linköping, Ryan Lasch, St. Cloud University, Patrik Carlsson, Leksand, Joakim Eriksson, Södertälje, Mattias Carlsson, Linköping

Förluster: Patrick Yetman, Ässät, Per Hallin, Timrå, Linus Klasen, Nashville, Daniel Josefsson, Modo, Topi Jaakola, Luleå, Yannick Lehoux, Ambri-Piotta, Björn Bjurling, Brynäs, Stefan Gråhns, Oskarshamn, Jens Olsson, Rouen, Fredrik Svensson, David Fredriksson, Jiri Bicek, samtliga klubb ej klar.
 

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Linus Videll

En av de smartaste killarna i elitserien. Fick stå i den offensiva skuggan av Linus Klasen förra säsonggen, men nu hänger det på Videll att leverera framåt. Han har dock alla verktyg som krävs för att snitta en poäng per match i elitserien och hade antagligen gjort det redan, om han hade varit fullt frisk.

Joakim Eriksson

Det är enkelt att glömma att Eriksson så sent som förra säsongen gjorde 38 poäng i elitserien och under fem av sina sex senaste elitseriesäsonger varit över 30 poäng. I kombination med att varje en genuint smart och uppoffrande lagspelare. Kan vara i gammalt gott slag hemma i SSK igen, eller så är han slut. Men Eriksson känns för professionell för att bara ta slut på det sättet.

Tim Heed

Kom från ingenstans förra vintern och började styra Södertäljes powerplay i elitserien, trots att han inte var bredare än ett par sugrör. Har en offensiv spelbegåvning i paritet med den jämngamle Adam Almqvist i HV.

Jonas Almtorp

Inte överdrivet flashig, men fick tveklöst sitt poängmässiga genombrott i elitserien förra säsongen. Almtorp behärskar det mesta, utan att kanske ha spetskompetens i något annat än lagarbete. Men Almtorp, som har spelat i fyra elitserieklubbar nu, visar det fungerar även med bredd i registret.

Martin Chabada

Gjorde en gång i tiden närmare en poäng per i elitserien. Nu återstår det att se om den mentalt ofta överhete tjecken kan bli en poängproducent av rang. Den forne Sparta Prag-kaptenen har haft det i sig, men en rakt nedåtgående karriärkurva borgar för stora frågetecken. Likväl en upside som inte går att ignorera.


SÄSONGENS...

...poängkung: Linus Videll

Återigen, Videll är det logiska valet för titeln och han har alla verktyg som krävs. Allt annat vore faktiskt en besvikelse och rimligen bör bara skador kunna stoppa honom.

..största utropstecken: Ryan Lasch

Den förre collegestjärnan har stor uppsida och producerade i NCAA mer än dubbelt så många poäng som till exempel bröderna Abbott gjorde under sin tid i ligan. I en liga som föder mängder av NHL-stjärnor var Lasch en stjärna själv. Abbotts var knappt över medelmåttan.

...största flopprisk: Martin Chabada

Spelare som är 33 år och har en nedåtgående trend över fyra säsonger, bör man normalt inte värva. Chabadas meriter, vinnarskalle och fysiska spel, gjorde dock att SSK bröt med den konventionella logiken. Det kan visa sig smart, men lika gärna stå dem dyrt.

...bästa värvning: Joakim Eriksson

Ett riktigt proffs som kan ställa krav på sin omgivning, vara en ledare på alla sätt och bör höja sin omgivning ute på banan. Har rimligen minst en 30+ säsong i sig på isen rent poängmässigt också.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS

Det har inte hänt sedan 2005, men nu känns det på något sätt som att det bör kunna bli slutspel för SSK. Laget har värvat smart och kostnadseffektivt, vilket gör att man trots tunga förluster, känns bättre och stabilare än förra säsongen. Och bara det är något som få lag kan sig med självsäkerhet i rösten. Dessutom, efter jul förra säsongen, spelade SSK oftast som ett slutspelslag.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela