Sylvass spets - taskig bredd

- 05/09/2010, 17:47 -
Mikael Håkanssons Linköping riskerar att bli nedtrycka många gånger i år. Laget saknar bredd.
1 av 5

Mikael Håkanssons Linköping riskerar att bli nedtrycka många gånger i år. Laget saknar bredd.

Bertil Ericson/SCANPIX

Jan Hlavac är en av Elitseriens bästa forwards.
2 av 5

Jan Hlavac är en av Elitseriens bästa forwards.

Andreas Deros/SCANPIX

Linköping har blixtsnabbt etablerat sig i toppen i Elitserien. I år kan det dock bli annorlunda.
3 av 5

Linköping har blixtsnabbt etablerat sig i toppen i Elitserien. I år kan det dock bli annorlunda.

Stefan Jerrevång/SCANPIX

Johan "Bagarn" Andersson värvades från Färjestad till LHC inför säsongen.
4 av 5

Johan "Bagarn" Andersson värvades från Färjestad till LHC inför säsongen.

Lars Hedelin/SCANPIX

Lagkaptenen Magnus Johansson rankas som lagets viktigaste spelare.
5 av 5

Lagkaptenen Magnus Johansson rankas som lagets viktigaste spelare.

Carolina Byrmo/SCANPIX

Elitseriepremiären närmar sig med stormsteg. Som tredje lag i uppladdningen ger Hockeysverige er idag Linköping.

LINKÖPING. En av seriens bästa målvakter, seriens bästa back och två av seriens vassaste forwards. Ändå kliver Linköping in i årets säsongen omgärdade av frågetecken. Inte minst eftersom lagets birollsinnehavare riskerar att bli statister.

IN OCH UT

Nyförvärv: Tero Leinonen, mv, Liberec, Josef Melichar, b, Ceske Budejovice, Johan Andersson, f, Färjestad, Michael Holmqvist, f, Djurgården, Matt Murley, f, Langenthal, Andreas Molinder, f, Modo.

Förluster: Daniel Fernholm, b, Neftekhimik Nizhnekamsk, Joakim Eriksson, f, Södertälje, Mattias Carlsson, f, Södertälje, Tony Mårtensson, f, SKA St. Petersburg, Fredrik Emvall, f, slutat.

 

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Magnus Johansson

"Kulturbärare" är ett modeord som har nått svensk ishockey. Även om Magnus Johansson har gjort sina år utomlands är han just en kulturbärare. Ingen representerar Linköping på ett bättre sätt än den elegante backen. Utan tvekan elitseriens allra bästa back, kanske till och med bästa spelare.

Jan Hlavac

Var tokhet under fjolåret och gjorde fantastiska 30 mål på 38 matcher. Tyvärr för LHC kommer den tjeckiske snipern att spela på artistkontrakt även i år. Det dröjer alltså en bra bit in i oktober innan lagets målskytte kommer att ta fart på allvar. Precis som i fjol.

Jaroslav Hlinka

Om Hlavac är avslutaren är Jaroslav Hlinka framspelaren. För andra säsongen i följd var 34-åringen en av seriens främsta playmakers. 105 poäng på 95 elitseriematcher är ett kvitto på hög klass.

Fredrik Norrena

Såg bitvis ganska oinspirerad ut under grundserien, men växte rejält i slutspelet efter den väldokumenterade Jens Karlsson-incidenten. Har en vinnarskalle som gränsar till det dåraktiga.

Patrik Zackrisson

Fick sin stora genombrottssäsong spolierad av ett sent fotbrott. Nu blir det verkligen upp till bevis för Zackrisson. I Tony Mårtenssons frånvaro kommer pressen och ansvaret att öka.

 

SÄSONGENS...

...poängkung: Jaroslav Hlinka

Missar förvisso en månads elitseriehockey på grund av sitt artistkontrakt. Det hindrade honom inte från att slå sig in bland de tio bästa poängplockarna i elitserien i fjol. Kommer att betyda massor för LHC:s powerplay.

...största utropstecken: Patrik Zackrisson

Kandidaterna är få. Därför faller valet på en spelare som på sätt och vis redan fått sitt genombrott. Patrik Zackrisson har emellertid en växel till att lägga i. Det här kan mycket väl bli säsongen när han spelar till sig en plats i VM-truppen och ett NHL-kontrakt.

...största flopprisk: Michael Holmqvist

Fick det inte alls att stämma i Hardy Nilssons Djurgården i fjol. Därför var det överraskande att LHC ville ha honom. Måste upp flera klasser i spelet för att visa att han fortfarande har något att erbjuda i elitserien.

...bästa värvning: Johan Andersson

De riktigt spännande värvningarna har lyst med sin frånvaro. Johan Andersson har en misslyckad säsong i Färjestad bakom sig. Om man känner den småländska vinnarskallen rätt är det något som har gnagt i honom under sommaren. I Linköping är manegen krattad för en revanschsäsong.

 

HOCKEYSVERIGES PROGNOS

Linköpings ekonomiska situation har tvingat sportchefen Johan Hemlin att trycka på bromspedalen. De namnkunniga nyförvärven lyser med sin frånvaro och det har inte minst skadat bredden på laget. Gapet mellan spetsspelare och breddspelare är stort, vilket i sin tur gör LHC extra känsligt för skador. Att en rutinerad räv som Mikael Håkanson går in i säsongen med nya ryggproblem är exempelvis ett oroväckande tecken. Laget har spetskompetensen för att bli topp fyra i elitserie, men saknar bredden för att ta sig längre än till semifinal.