Torsdag 24 Jun
Stockholm

Welcome to Little Helsinki

Timrå fortsätter att satsa finskt.
Timrå fortsätter att satsa finskt. Foto: BILDBYRÅN

Hockeysverige.se fortsätter sin nedräkning inför elitseriestarten. Det fjärde laget är finsksatsande Timrås.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SUNDSVALL. Knappast något lag har under sin hela elitserieexistens varit så präglat av finska spelare som Timrå. I år är det dags för en tredje våg av finska spelare till Medelpads storklubb, som numera leds av en värmlänning istället för en stockholmare.

IN OCH UT
Nyförvärv: Kim Hirschovits, HIFK, Antti Halonen, TPS, Alexander Larsson, Sparta Sarpsborrg, Martin Röymark, Frölunda, Mikko Jokela, Dynamo Minsk, Per Hallin, Södertälje, Juha Pitkämäki, Ilves, Ilka Pikkarainen, CSKA Moskva, Robin Lindqvist, Luleå, Andreas Valdix, Västerås.

Förluster: Peter Nylander och Laurent Meunier, klubb ej klar, Erik Moe, Leksand, Jesper Samuelsson, Vita Hästen, Kamil Piros, HV71, Petr Caslava, CSKA Moskva, Anders Lindbäck, Nashville, Magnus Svensson-Pääjärvi, Edmonton, Kirill Starkov, Esbjerg

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Anton Lander
Rookie-kandidat som gör sin fjärde säsong i elitserien, som det brukar se ut numera. Är ännu bara 19 år och redan en av lagets stora ledare på isen. Var en av de spelarna som klev och visade den vinnarskalle som krävdes för att ta Timrå till slutspel förra säsongen. I år lär det bli mer och bättre av allt från Landers sida.


Daniel Corso
Människor har en tendens att spontant såga vad de inte förstår och lite så var fallet med Daniel Corso förra säsongen, i alla fall initialt. Timrå-fansen trodde att klubbben värvat Riku Hahl, istället handlade om...eh...Daniel Corso. Kanadensaren är en flashig poängmaskin och ska bedömas utefter den mallen. Inte något annat.


Sebastian Erixon
Inför förra säsongen var Erixon mest känd som Magnus Pääjärvi-Svenssons look-a-like. Under säsongen visade backtalangen att han förstått vad elitseriehockey handlar om. Spelar smart och med lite mer pondus över det hela, blir Erixon snart en toppback i serien.


Fredrik Hynning
Har ljumskar i klass med en 45-åring halvinvalid - men lyckas trots det var en offensivt stark kraft, år efter år. Hynning har fart, kan avsluta och bra händer, vilket gör honom given i vilken offensiv kedja som helst i Timrå. En allmänt sett rätt underskattad spelare.


Timo Pärssinen
Och årets "Ja, jag lever ännu"-pris i Timrå går till Timo Pärssinen, vars karriär har känts uträknad under flera år nu. Men av någon anledning är han fortfarande på benen. Kan han prestera 60-70 procent av sin nivå från storhetstiden för fem år sedan, sitter Timrå inne på ett ytterst intressant wild card.

SÄSONGENS...
...poängkung: Kim Hirschovits
Ja, något annat är ju inte den finske centern värvad för. Han ska producera framåt och leda sin kedja. Något som han kommer att få alla chanser att göra givetvis. Trots poänginflationen SM-liiga kontra elitserien, känns Hirschovits som the real deal även på högre nivå.

...största utropstecken: Björn Svensson Timrå sitter egentligen inte inne med alltför många icke-genombrottade spelare, vilket kan vara både positivt och negativt, förstås. Men vi drar ändå till med Svensson Sr, som har potentialen att höja sin produktion ytterligare något snäpp.

...största flopprisk: Daniel Corso
Inte för att Corso är en dålig spelare, tvärtom som sagt. Men något ger onekligen märkliga vibbar kring centerns knäproblem. Cynikern ser ett förtida slut på karriären som ett möjligt worst case-scenario. Det behöver inte alls bli så, men är likväl en risk som Timrå bör ta i beaktning. Särskilt med klubbens tradition av skadeproblem.

...bästa värvning: Mikko Jokela
Ja, då fick vi nämna den här människan också. Timrå saknade den riktige allroundledaren bland backarna förra säsongen, en roll som Jokela, tidigare kapten hemma i SM-liiga, bör kunna fylla utan problem. En klassback som alla lag behöver och som behärskar alla delar av spelet.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS
På något sätt får man alltid räkna med att Timrå aldrig helt når upp till sin potential. Skadeproblemen i Timrå är liksom lika naturliga som snö på vintern. Likväl har man tillräckligt bred trupp på pappret för att man inte ska behöva vänta till sista omgången med att säkra slutspelsplatsen i år. Prognosen säger att man inte klarar av att hålla sig på övre halvan, men inte heller en upprepning av fjolårets avancerade streckdrama.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela