Torsdag 17 Jun
Stockholm

Från underdog till utmanare

Djurgården är med och utmanar om SM-guldet.
Djurgården är med och utmanar om SM-guldet. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Det femte laget i Hockeysveriges nedräkning inför Elitseriepremiären är Djurgården. Som varit underdog – men som nu är utmanare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Succé på läktaren och succé på isen. 2009/10 var stockholmshockeyns stora upprättelse. Nu står Hardy Nilsson och hans lag inför den inte helt enkla uppgiften att upprepa fjolårets framgångar. Hur klarar egentligen Djurgården att ta steget från underdog till utmanare?

IN OCH UT
Nyförvärv: Josef Boumedienne, b, Zug, Stefan Lassen, b, Leksand, Nils Ekman, f, SKA St. Petersburg, Mario Kempe, f, Rögle, Daniel Widing, f, Davos.

Förluster: Gustaf Wesslau, mv, Columbus, Timmy Pettersson, b, Severstal Cherepovets, Kyle Klubertanz, b, Montréal, Henrik Eriksson, f, Mora, Michael Holmqvist, f, Linköping, Nicklas Danielsson, f, Modo, Carl Gustafsson, f, Rögle, Jacob Josefson, f, New Jersey, Mike Zigomanis, f, Toronto, Marcus Nilson, f, klubb ej klar.

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Daniel Widing
En spelare som gjord för Hardy Nilssons spel. Widing är en skridskostark powerforward med näsa för målet. Kunde han göra 20 mål i defensiva Brynäs kan det bli ännu fler här.


Marcus Ragnarsson
En axelskada såg ut att göra slut på karriären. Nu verkar det ändå finnas hopp om fortsatt spel. Det ska Djurgården vara glada över. Ragnarssons rutin och förmåga att logga stora mängder istid är ovärderlig.


Marcus Krüger
Fick sitt stora genombrott förra säsongen. Krüger har en fantastisk blick för spelet och löser trängda situationer med sin spelintelligens. Tar han ytterligare ett steg den här säsongen och slår sig in i Tre Kronor? Förutsättningarna finns där.


Jimmie Ölvestad
En annan klassisk Hardy Nilsson-spelare. Fick ett jättelikt lyft förra säsongen och förvandlades från huvudlös brunkare till frekvent målskytt. Är en stor inspirationskälla för resten av laget med sitt uppoffrande slit.


Stefan Ridderwall
Var på väg till Nordamerika men valde att stanna när Gustaf Wesslau fick NHL-kontrakt. Smart val. Den här säsongen har Ridderwall chansen att visa att han är minst lika pålitlig som Wesslau.

SÄSONGENS...
...poängkung: Marcus Krüger

Var spretig i sitt producerande förra säsongen. Nu har han en helt elitserieår i kroppen och vet förhoppningsvis vad som krävs för att leverera på regelbunden basis.

...största utropstecken: Mario Kempe
Fick ett genombrott i kvalserien i våras där han var bäste målskytt. Det finns stora resurser att tillgå i Mario Kempes potential. Det enda frågetecknet är om han verkligen är rätt spelartyp för ett Hardy Nilsson-lett lag.

...största flopprisk: Nils Ekman
I sina bästa stunder är Nisse Ekman en landslagsspelare av hög kaliber, i sina sämsta ... betydligt sämre. I fjol inledde han säsongen i KHL med att hamna i Barry Smiths kylskåp i St. Petersburg. När han väl slog sig in i laget var han produktiv. Nu återstår det att se vilken Nils Ekman som har kommit hem till Djurgården den här gången.

...bästa värvning: Daniel Widing
En spelare som skapad för att lira fartfylld djurgårdshockey. 28-åringen tar en säsong i elitserien för att vinna ett lukrativt KHL-kontrakt. Spel i Djurgården ger honom de perfekta förutsättningarna att lyckas med sin plan.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS
Uppfattningen om vad ett lag är kapabelt till förändras snabbt. I fjol vid samma tid kändes det som en skräll om Djurgården skulle ta sig till slutspel. Nu är allt annat än en semifinal ett misslyckande. Mycket av Djurgårdens potentiella framgångar hänger på målvaktsspelet. Kan Stefan Ridderwall bara axla bördan som det innebär att vara förstakeeper blir Djurgården att räkna med i år också.
En topp fyra-placering i serien är vad som förväntas.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela