Tisdag 22 Jun
Stockholm

Spurtar fram mot fönstret

Skellefteå har inte haft ett sådant här bra lag på länge.
Skellefteå har inte haft ett sådant här bra lag på länge. Foto: Robert Granström/SCANPIX

Hockeysverige fortsätter sin nedräkning till Elitseriepremiären. Nästa lag på tur är Skellefteå – som spurtar fram mot fönstret.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SKELLEFTEÅ. Tränaren Anders Forsberg kanske inte vet det. inte heller spelarna i laget och genomsnittet av klubbens supportrar inser det nog definitivt inte. Men faktum kvarstår, det är den bästa chansen Skellefteå har haft till SM-guld på 30 år. Kanske dröjer det lika länge till nästa gång fönstret öppnar sig?

IN OCH UT
Nyförvärv: Joakim Lindström, Nizhny Novgorod, Marcus Högström, Perm, Fredrik Lindgren, Färjestad, Mikko Lehtonen, Providence, Joacim Eriksson, Leksand

Förluster: Nicklas Dahlberg, Modo, Niklas Strandberg, Piteå, Brad Moran, Edmonton, Tomas Surovy, Dinamo Riga, Jyri Marttinen, Pelicans, Christoffer Norgren, Örebro

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Johan Forsberg
En optimal bang for the buck-värvning av Skellefteå inför förra säsongen, som kan se framemot minst en fördubblad lön då kontraktet ska förlängas. Kan göra 20 mål i vinter, med ett spel som bygger på smartness, ett handledsskott av högsta eltserieklass och en stor arbetsvilja. En vinnarskalle som går emot den normala Skellefteå-traditionen och är bäst då det gäller.


Adam Larsson
Ja, vad ska man säga om den här killen som inte var redundant redan efter halva förra säsongen? Det enda spännande med Larssons utveckling den här säsongen, är väl om han ska tokdominera och därmed bli det givna förstavalet i draften eller om han tar mindre steg framåt och faktiskt får utmaning på positionen?


David Rundblad
Hade som bekant en stor skuld till fjolårets svenska JVM-fiasko, men likväl ska Rundblad ha credit för att han fortsatte att våga tro på sig själv och sitt spel, vilket i slutändan nästan tog honom till stora VM. Behöver dock utveckla sitt slagskott något för ett bli en komplett offensiv storback.


Pavel Skrbek
Måste vara en mardröm för forwards att spela mot. Han är lika stor som två normala spelare, är starkare än de flesta och omöjlig att stressa i forecheckingen, då tjecken även har kyla, bra händer och ett utmärkt passningsspel. Hade människan kunnat skjuta slagskott också, hade aldrig NHL-karriären fått ett så snabbt slut.


Christian Söderström
Sågs som en reservdel av Färjestad och fick på något sätt helt ny fart i karriären med i Skellefteå, där han under de senaste åren presterat karriären i särklass bästa hockey. Snabb, spelskicklig, kan avsluta och har, liksom många spelare i Skellefteå, snabbt blivit både tyngre och starkare i kroppen sedan ankomsten till Västerbotten.

SÄSONGENS...
...poängkung: Joakim Lindström

Allt är upplagt för att Lindström ska göra cirka 50 poäng i sin elitseriecomeback och tillika återkomst till hemstaden. Är inte forwarden Skellefteås ledande offensiva spelare, är det ett misslyckande som lagets toppambitioner nog inte kan leva med. Å andra sidan talar inget för att han skulle misslyckas.

...största utropstecken: Niclas Burström
Nej, han är ingen ny Larsson eller Rundblad, men Burström presterade utmärkt hockey i kvalserien i våras och bör absolut vara redo för elitserien. Med Skellefteås patenterade muskelbyggarprogram, borde heller inte den lille backens vikt vara ett problem länge till.

...största flopprisk: Jimmie Ericsson
Världens mest lovande 30-åring hade till sist ett riktigt ett career year förra säsongen och nu är förstås kraven att han ska upprepa eller förbättra sig från den nivån. Inte givet för en spelare med en historia av att kunna tappa fokus enkelt och dessutom spökar ännu den knäskada som han åkte på under VM.

...bästa värvning: Joakim Lindström
Lindström är tveklöst Skellefteås prestigevärvning den här säsongen. En klockren värvning, såväl hockey- som marknadsmässigt, då Skellefteå kan bygga kring en förlorad son som återvänder och ska ta klubben tillbaka till forna tiders storhet. No pressure.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS
På pappret, inräknat rimliga utvecklingskurvor för lagets många unga spelare, finns det högst två klubbar som är bättre på pappret än årets Skellefteå. Man är dessutom tyngst i elitserien, samtidigt som laget ger ett rörligt och vältränat intryck. En kombination som brukar vara svårslagen. Svagheterna ligger i klubbens och truppens förmåga att hantera en press utifrån som man aldrig haft på samma sätt förut, samt en helt oprövad tränare, som ingen har någon aning vad han går för eller står för.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela