Söndag 20 Jun
Stockholm

Nu ska solen lysa igen

Rickard Wallin är tillbaka i Färjestad för att ta guld.
Rickard Wallin är tillbaka i Färjestad för att ta guld. Foto: BILDBYRÅN

Det sjunde laget i Hockeysveriges nedräkning till premiären är Färjestad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KARLSTAD. Uttåg redan i kvartsfinalen och ett stukat ego. Fjolåret var med Färjestads mått mätt ett fiasko. Men fansen behövde inte misströsta länge. Vårens och sommarens värvningar gör att värmlänningarnas tillvaro återigen är kanderad i guldförhoppningar.

IN OCH UT
Nyförvärv: Cristopher Nihlstorp, mv, Rögle, Alexander Salak, mv, Rochester Americans, Jonas Frögren, b, Toronto, Jonas Junland, b, Peoria Rivermen, Kristofer Berglund, b, Luleå, Martin Sevc, b, Dynamo Minsk, Christian Berglund, f, Rapperswil, Mattias Sjögren, f, Rögle, Rickard Wallin, f, Toronto, Patrik Lundh, f, Bofors, Pelle Prestberg, f, Leksand.

Förluster: Robin Rahm, mv, avstängd (doping), Henrik Karlsson, mv, Calgary, Johan Gustafsson, mv, Västerås, Fredrik Lindgren, b, Skellefteå, Jonas Holös, b, Colorado, Ari Vallin, b, HIFK, Per Johnsson, b, Esbjerg, Severin Blindenbacher, b, Dallas, Arto Laatikainen, b, Södertälje, Jesper Mattsson, f, Malmö, Johan Andersson, f, Linköping, Marcus Johansson, f, Washington, Lubos Bartecko, f, Poprad.

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Rickard Wallin
Var elitseriens bästa tvåvägsspelare när Färjestad tog guldet 2009. Har en riktigt tung säsong i Toronto bakom sig, men kommer att få en helt annorlunda roll i Karlstad. En förstacenter att räkna med.


Jonas Junland
Kan vara den bästa backvärvningen ett elitserielag har gjort inför den här säsongen. Med två raka All Star-säsonger bakom sig i AHL har 22-åringen alla möjligheter att få ett stort genombrott i elitserien. Bidrar under alla omständigheter till att ge Färjestad ett starkare powerplay än i fjol.


Christian Berglund
Den kaxigt fysiske forwarden är tillbaka i svensk ishockey efter en lång sejour i Schweiz, där han har varit produktiv säsong efter säsong. Kommer med sin erfarenhet och burdusa stil att vara en inspiratör för resten av laget. Motståndarfansen får samtidigt ett nytt hatobjekt.

>
Jonas Frögren
Hann uppleva både höga berg och djupa dalar under sina två säsonger i Toronto. Dalmasens klubbhjärta, offervilja och tuffhet kommer att stärka Färjestads defensiv. Hans kompromisslösa spelstil riskerar dock att utmynna i skador.


Alexander Salak
Gjorde en stabil säsong i Nordamerika i fjol, men blev försumbar i Floridas organisation när Jacob Markström skrev på. Har potential att bli en toppmålvakt i elitserien. Först och främst måste han konkurrera ut Cristopher Nihlstorp.

SÄSONGENS...
...poängkung: Rickard Wallin

Är inte längre den där utpräglade poängplockaren som gjorde honom framgångsrik som junior, men Wallin kommer ändå att stå i centrum för mycket av det offensiva spelet i Färjestad i vinter.

...största utropstecken: Mattias Sjögren
Smart tvåvägscenter som var en av kvalseriens bästa spelare i våras. Har både fysik och mjuka handleder. Får troligtvis inrikta sig på en mer defensiv roll under sin första säsong i klubben. Ett annat namn att hålla koll på är Kristofer Berglund, skridskoskicklig back som jagar upprättelse efter ett svagt fjolår i Luleå.

...största flopprisk: Pelle Prestberg
Tillbaka i Färjestad efter två år i allsvenskan med Leksand. Målsinnet är intakt, men hur klarar Prestberg omställningen till elitserien? Och kan han producera som i fornstora dagar?

...bästa värvning: Rickard Wallin
Har ett stort hjärta för klubben och bred kompetens. Är bättre lämpad för svensk hockey än den nordamerikanska varianten.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS
Färjestad har satsat hårt för att undvika en repris av vårens bakslag. På pappret är det egentligen bara HV71 som matchar Karlstadgänget spelare för spelare. Färjestad är en klar guldkandidat. Det enda frågetecknet finns egentligen mellan stolparna. Om Alexander Salak eller Cristopher Nihlstorp visar matchvinnarkvalitéer är final det minsta man kan begära av det här skrytbygget.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela