Rickard Wallin är tillbaka i Färjestad för att ta guld.
Rickard Wallin är tillbaka i Färjestad för att ta guld. - Foto: BILDBYRÅN

Nu ska solen lysa igen

Det sjunde laget i Hockeysveriges nedräkning till premiären är Färjestad.


KARLSTAD. Uttåg redan i kvartsfinalen och ett stukat ego. Fjolåret var med Färjestads mått mätt ett fiasko. Men fansen behövde inte misströsta länge. Vårens och sommarens värvningar gör att värmlänningarnas tillvaro återigen är kanderad i guldförhoppningar.

IN OCH UT
Nyförvärv: Cristopher Nihlstorp, mv, Rögle, Alexander Salak, mv, Rochester Americans, Jonas Frögren, b, Toronto, Jonas Junland, b, Peoria Rivermen, Kristofer Berglund, b, Luleå, Martin Sevc, b, Dynamo Minsk, Christian Berglund, f, Rapperswil, Mattias Sjögren, f, Rögle, Rickard Wallin, f, Toronto, Patrik Lundh, f, Bofors, Pelle Prestberg, f, Leksand.

Förluster: Robin Rahm, mv, avstängd (doping), Henrik Karlsson, mv, Calgary, Johan Gustafsson, mv, Västerås, Fredrik Lindgren, b, Skellefteå, Jonas Holös, b, Colorado, Ari Vallin, b, HIFK, Per Johnsson, b, Esbjerg, Severin Blindenbacher, b, Dallas, Arto Laatikainen, b, Södertälje, Jesper Mattsson, f, Malmö, Johan Andersson, f, Linköping, Marcus Johansson, f, Washington, Lubos Bartecko, f, Poprad.

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Rickard Wallin
Var elitseriens bästa tvåvägsspelare när Färjestad tog guldet 2009. Har en riktigt tung säsong i Toronto bakom sig, men kommer att få en helt annorlunda roll i Karlstad. En förstacenter att räkna med.


Jonas Junland
Kan vara den bästa backvärvningen ett elitserielag har gjort inför den här säsongen. Med två raka All Star-säsonger bakom sig i AHL har 22-åringen alla möjligheter att få ett stort genombrott i elitserien. Bidrar under alla omständigheter till att ge Färjestad ett starkare powerplay än i fjol.


Christian Berglund
Den kaxigt fysiske forwarden är tillbaka i svensk ishockey efter en lång sejour i Schweiz, där han har varit produktiv säsong efter säsong. Kommer med sin erfarenhet och burdusa stil att vara en inspiratör för resten av laget. Motståndarfansen får samtidigt ett nytt hatobjekt.

>
Jonas Frögren
Hann uppleva både höga berg och djupa dalar under sina två säsonger i Toronto. Dalmasens klubbhjärta, offervilja och tuffhet kommer att stärka Färjestads defensiv. Hans kompromisslösa spelstil riskerar dock att utmynna i skador.


Alexander Salak
Gjorde en stabil säsong i Nordamerika i fjol, men blev försumbar i Floridas organisation när Jacob Markström skrev på. Har potential att bli en toppmålvakt i elitserien. Först och främst måste han konkurrera ut Cristopher Nihlstorp.

SÄSONGENS...
...poängkung: Rickard Wallin

Är inte längre den där utpräglade poängplockaren som gjorde honom framgångsrik som junior, men Wallin kommer ändå att stå i centrum för mycket av det offensiva spelet i Färjestad i vinter.

...största utropstecken: Mattias Sjögren
Smart tvåvägscenter som var en av kvalseriens bästa spelare i våras. Har både fysik och mjuka handleder. Får troligtvis inrikta sig på en mer defensiv roll under sin första säsong i klubben. Ett annat namn att hålla koll på är Kristofer Berglund, skridskoskicklig back som jagar upprättelse efter ett svagt fjolår i Luleå.

...största flopprisk: Pelle Prestberg
Tillbaka i Färjestad efter två år i allsvenskan med Leksand. Målsinnet är intakt, men hur klarar Prestberg omställningen till elitserien? Och kan han producera som i fornstora dagar?

...bästa värvning: Rickard Wallin
Har ett stort hjärta för klubben och bred kompetens. Är bättre lämpad för svensk hockey än den nordamerikanska varianten.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS
Färjestad har satsat hårt för att undvika en repris av vårens bakslag. På pappret är det egentligen bara HV71 som matchar Karlstadgänget spelare för spelare. Färjestad är en klar guldkandidat. Det enda frågetecknet finns egentligen mellan stolparna. Om Alexander Salak eller Cristopher Nihlstorp visar matchvinnarkvalitéer är final det minsta man kan begära av det här skrytbygget.

Hockeysverige.se

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.