Torsdag 17 Jun
Stockholm

På jakt efter sin gamla identitet

Frölunda är på jakt efter sin gamla identitet.
Frölunda är på jakt efter sin gamla identitet. Foto: BILDBYRÅN

Hockeysverige fortsätter sin nedräkning till premiären. På tur står Frölunda som är på jakt efter sin gamla identitet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÖTEBORG. Någonstans längs vägen tappade Frölunda den där ingrediensen som gjorde dem till ett av Sveriges bästa hockeylag. Nu har klubben anställt Kenta Johansson som tränare för att försöka hitta tillbaka till det gamla vinnarspåret. Frågetecknen kring lagets defensiv kvarstår dock.

IN OCH UT
Nyförvärv: Joakim Lundström, mv, Sundsvall, Mikko Mäenpää, b, HPK, Toni Koivisto, f, Metallurg Magnitogorsk, Mika Pyörälä, f, Philadelphia, William Wallén, f, Mississauga St. Michael's Majors.

Förluster: Gusten Törnqvist, mv, Alleghe, Sebastian Idoff, mv, Troja-Ljungby, Philip Larsen, b, Dallas, Janne Niskala, b, Metallurg Magnitogorsk, Joakim Andersson, f, Detroit, Patric Blomdahl, f, AIK, Martin Röymark, f, Timrå, Mathis Olimb, f, Chicago, Fredrik Pettersson, f, Atlanta, Jens Karlsson, f, Borås.

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Mika Pyörälä
Var en klasspelare senast han uppträdde i elitserien. Nu återstår det att se vad en säsong med sparsam istid i NHL har gjort med finländarens offensiva förmåga. Ska under normala omständigheter vara en 20-målsskytt.

Riku Hahl
Smart tvåvägscenter som alltid är som bäst när matcherna är som intensivast. Har offensivt inte kommit upp i riktigt den klass som man förväntade sig efter flytten från Timrå till Göteborg. Det förklaras till viss del av skador. Nu hoppas Frölunda att han ska få vara hel och finna kemi med gamle parhästen Pyörälä.


Christian Bäckman
Stabil landslagsback med förmågan att svälja stora mängder istid. Bjöd på ömsom vin, ömsom vatten när han återvände hem från NHL förra säsongen, men potentialen att vara en av elitseriens bästa backar finns där. En knäskada på försäsongen oroar dock. Frölunda har inte råd att avvara Bäckman.


Mikko Mäenpää
Janne Niskalas ersättare ska producera framåt och samtidigt vara lite mindre av en säkerhetsrisk bakåt än sin föregångare. Gjorde en lyckad men kort sejour i Skellefteå för några år sedan.


Tomi Kallio
Är inte längre den mål- och poängmaskin han en gång var, men den finländske forwarden brinner fortfarande för sporten och Frölunda. Lär göra åtminstone 15 mål i år också.

SÄSONGENS...
...poängkung: Mika Pyörälä

Har kapaciteten att göra mellan 40 och 50 poäng under en säsong, men frågan är som sagt var hur det är ställt med självförtroende och form efter en säsong i Nordamerika där han inte fick utrymme för sina offensiva egenskaper.


...största utropstecken: Carl Klingberg
Visade stundtals upp vilken stor talang han är redan i fjol. Då gav Ulf Dahlén honom för lite förtroende för att han skulle blomma ut helt och hållet. Om "Lill-Kenta" ger powerforwarden mer tillit finns det stora möjligheter att Klingberg får fart på produktionen.

...största flopprisk: Toni Koivisto
Han har öst in poäng i finska ligan, men hade ett tungt fjolår med dåligt förtroende i KHL. Hur det har påverkat måltjuven återstår att se. Frölunda får hoppas att de inte har fått en ny Jussi Makkonen på halsen.

...bästa värvning: Mika Pyörälä
Om Frölunda har värvat samma Mika Pyörälä som dominerade i Timrå för två år sedan är det bara att gratulera. Då tillhörde finländarens elitseriens främsta tvåvägsspelare som gjorde nytta för laget i alla spelsituationer och alla tre zoner.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS
Egentligen kanske tränaren är den bästa värvningen Frölunda har gjort. Efter experimentet med den förhållandevis orutinerade Ulf Dahlén ger man förtroendet till en mer rutinerad och meriterad tränare i Kent Johansson. "Lill-Kentas" största utmaning blir att få Frölunda att hålla tätt bakåt. Försvarsspelet var ett sorgebarn under stora delar av fjolårssäsongen och Johan "Honken" Holmqvist har inte riktigt klarat av att motsvara de högt ställda förväntningarna på honom. Till viss del på grund av just det läckande försvaret. Offensivt är Frölunda ett topplag, men det är förmågan att täppa igen där bak som kommer att avgöra deras öde. Just nu känns göteborgarna som ett lag för plats fem till sju i tabellen med en semifinalplats som möjlig maxprestation.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela