Tisdag 20 Apr
Stockholm

Den ovanlige tränaren

Anders Forsbergs karriär har varit lång och snårig, nu står han som tränare för Skellefteå.
Anders Forsbergs karriär har varit lång och snårig, nu står han som tränare för Skellefteå. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Förbundskapten för puckelpistlandslaget, långdistanstränare och NHL-scout. Hockeysverige.se har mött Anders Forsberg, Skellefteås nya tränare. En man med en minst sagt spretig bakgrund.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. "Anders vem?" Reaktionerna på Skellefteå AIK:s val av ny tränare efter Hans Särkijärvi fick en hel del hockeyintresserade personer i vårt avlånga land att klia sig undrande på hakan.

Det är inte speciellt svårt att förstå varför. Färska elitserietränare brukar antingen vara profilstarka före detta spelare eller åtminstone ha coachat i allsvenskan.

42-årige Anders Forsberg uppfyller inget av kriterierna. Ändå har han en resumé som få av hans kollegor kan mäta sig med. I alla fall om man mäter den på bredden.

- Jag har ju provat på att vara ledare i olika sporter och är utbildad på GIH. Jag har den högsta tränarutbildningen man kan ha där. En väldigt spretig bakgrund har jag, men hockey har varit nummer ett hela tiden, säger Anders Forsberg när hockeysverige.se tar honom åt sidan under elitseriens upptaktsträff i Globen.

Två OS med puckelpistlandslaget

Flera olika sporter var det ja. Eller vad sägs om förbundskapten för puckelpistlandslaget över OS i Lillehammer 1994 och Nagano 1998. Och därefter anställd på Tanzanias friidrottsförbund när deras långdistanslöpare hade ett utbyte med Sverige.

- Den största fördelen är att jag har haft förmånen att träffa många människor med olika bakgrund, olika kulturer och olika personligheter. Det har lärt mig att man måste behandla folk lite olika, det går liksom inte att kliva in i ett omklädningsrum och säga åt 22 personer att de ska göra på samma sätt. Vissa måste man behandla på ett sätt och andra på ett annat. Där tror jag att jag har en fördel, säger Anders Forsberg som knappast kan anklagas för att ha några likheter med den gamle NHL-slaven Mike Keenan.

- Framför allt tror jag att man har ett mycket vänligare ledarskap när man har jobbat med individuella idrottare också. Då vet man hur viktig prestationen är, då pratar man mer om hur man måste förbättra en specifik detalj. Min upplevelse från lagsporter är att det kan vara mycket mer skälla och skrika.

Så du ser mer till individen än till laget som helhet?

- Jag är väldigt individinriktad, jag tror väldigt mycket på att få in folk i rätt roller och få dem att prestera maximalt. Då blir det i regel ett bra slutresultat.

Ligger bakom svenskinvasionen i Ottawa

Som hockeytränare är Anders Forsberg ingen duvunge även om han aldrig har tränat ett elitlag på seniornivå. Däremot har han hunnit med en hel del på juniornivå. Bland annat som tränare för Hammarbys och Djurgårdens J20-lag samt som förbundskapten för U16- och U17-landslagen när de framgångsrika kullarna födda 1990 och 1991 kom fram.

Efter att ha jobbat med spelarutveckling på ishockeyförbundet blev han för tre år sedan NHL-scout för Ottawa Senators. Där satte han omedelbart sin prägel på klubbens draftval. Under sin tid som scout låg han bakom draftandet av bland andra Erik Karlsson, Robin Lehner, André Petersson och Jakob Silfverberg.

- Jag fick en väldigt stor roll direkt. De tyckte att de behövde mycket mer spelande spelare, så jag kom in i ett gynnsamt läge och fick mer eller mindre välja och vraka. Det var tre jättebra år, säger Anders Forsberg som antagligen hade förlängt kontraktet med Ottawa om det inte vore för Skellefteå.

Nu står han inför sin kanske allra största utmaning i karriären. Förväntningarna på årets upplaga av Skellefteå AIK är skyhöga. Och själv ser Anders Forsberg med tillförsikt fram emot säsongsstarten.

- Förhoppningarna är stora från min sida. Jag tycker att vi har ett väldigt bra lag och väldigt mycket potential i laget. Min stora utmaning blir att rikta det i rätt riktning. På försäsongen har vi varit väldigt upp och ned under matcherna. Det är liksom som om vi är överkreativa och försöker hålla i pucken till varje pris. Men jag vill tro att vi blir ett topplag.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela