Succémålvakten tror på sitt AIK

- 29/09/2010, 08:25 -
Viktor Fasth tänker inte räkna bort sitt AIK.

Viktor Fasth tänker inte räkna bort sitt AIK.

Nils Jakobsson/BILDBYRÅN

Viktor Fasth storspelade mot Djurgården - nu räknar han med ett starkt AIK.

STOCKHOLM. Succévärvning är bara förnamnet. Viktor Fasth har på sina tre första elitseriematcher släppt in sju mål och är delad etta i målvaktsligan med en räddningsprocent på 93,33.

I sitt livs första Stockholmsderby var han långa stunder omutlig och gav AIK den säkerheten bakåt som laget byggde 5-2-segern på.

– Jag hade gåshud när jag kom in på banan. Och sen sista fyra när alla står upp, det var helt… ja…

– Jag tycker det är kul att spela de här matcherna. Det är mycket heder, jag gillar det.

Chanslös på Ekmans pärla

Efter sex säsonger i Småland (Tingsryd och Växjö) och en mycket bra fjolårssäsong i Växjö så hörde AIK av sig och ville ha med Viktor upp till elitserien.

– Det är mycket tillfälligheter i när man får chansen. Det är inte många som får kliva upp från allsvenskan så jag är jätteglad att AIK ville ha mig.

Glada, det är nog AIK också. Mot Djurgården avvärjde Fasth nästan allt som kom emot honom. Endast Nils Ekman och John Norman lyckades överlista Vänersborgssonen.

– Ekmans är inte mycket att säga om. Den sitter ju i krysset och krysset är alltid ledigt brukar man ju säga. Vid det andra kör deras spelare in i mig, anser jag, och de kan slå in returen så det är inte mycket att göra åt.

"Lär oss för varje match"

Bland mängder av bra räddningar var det en som utmärkte sig mer än de övriga. Vid ställningen 4-2 fick Djurgården en kontring i box play och efter droppass kunde Mathias Tjärnqvist med en kalaspass diagonalt nå Kristofer Ottosson som egentligen bara skulle stöta in pucken i öppet mål. Men icke, sa Fasth.

– De fick en två-mot-etta där i vårt power play och jag försökte bara hinna över med så mycket som möjligt och lyckades få upp klubbhandsken. Det är något vi har jobbat med mycket varje dag med vår målvaktstränare Stefan Persson. Just att läsa av passningar och läsa av situationer och hitta stolparna. Att spela tajt helt enkelt. Det är en skillnad man märker här mot allsvenskan. Här måste man spela tajt och inte sväva i väg för då smäller det direkt.

Hur bra är AIK i år tycker du?

– Det är många som inte spelat elitserien innan och vi lär oss för varje match som går. Jag tycker vi gör en riktigt bra match i dag. Försvarsspelet är klockrent.

Många experter tippar er i botten.

– Man ska inte tro på allt som står i tidningen vet du väl...

Hockeysverige.se