Färjestad körde över HV71. - Foto: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX

Färjestad segrade i guldfavoriternas kamp

Slog HV71 efter två powerplaymål.

Matchfakta:

Mål: FBK 1-0 (12:53) Kristofer Berglund (Mikael Johansson, Pelle Prestberg), HV71 1-1 (21:53) Daniel Rahimi (Kamil Piros, Adam Almquist), FBK 2-1 (35,18) Patrik Lundh (Jonas Junland, Martin Sevc), FBK 3-1 (41:13) Anders Bastiansen (Pelle Prestberg), FBK 4-1 (58:25) Rickard Wallin (Per Åslund, Jonas Junland).

Arena: Löfbergs Lila Arena

Publiksiffra: 5 428

KARLSTAD. Det var två formsvaga lag som kom ut till kvällens match, Färjestad som i förra omgången förlorade 4-2 mot Brynäs, och HV71 som parkerat på sjunde plats i tabellen.

Matchen inledde böljande och inget lag lyckades riktigt ta kontroll över matchen. Efter halva perioden spelad får HV ett gyllene tillfälle att ta ledningen genom ett fem mot tre spel i knappa minuten. Trots ett hårt tryck mot målvakten Alexander Salak lyckades Färjestad freda sig och dödade utvisningarna.

Nästan direkt efter att Färjestad blev fulltaliga är det deras tur i spel fem mot tre, efter att Teemu Laine och Daniel Grillfors dragit på sig två stycken två minutare i samma veva. Den här gången tog Färjestad tillvara på läget. Genom ett hårt slagskott från tekningscirkeln gjorde Kristofer Berglund 1-0, målet var även hans första i Färjestadtröjan.

– Matchen idag var en laginsats, och alla drar åt samma håll, säger Berglund till hockeysverige.se.

I inledningen av den andra perioden drar Christian Berglund på sig en utvisning, den här gången utnyttjade HV chansen och gör 1-1 genom Daniel Rahimi på pass ifrån Kamil Piros.

Efter målet fortsatte HV att spela bra och skapade många lägen, men lyckades inte överlista målvakten Salak.

– Jag tycker att vi har lägen att göra mål och spelar riktigt bra i andra perioden, men vi har uppenbara problem att göra mål. Säger HV:s tränare Janne Karlsson som var minst sagt besviken efter förlusten.

Andra perioden innehöll mycket gruff efter avblåsningarna, och det var just en sådan situation som Lance Ward drog på sig en utvisning. Färjestad var inte sena att utnyttja läget och satte sitt andra mål i powerplay för kvällen. Målet gjordes utav Patrik Lundh, som petade in en retur efter att Jonas Junland dragit till från blålinjen.

Publiken hann knappt sätta sig innan Pelle Prestberg tryckte sig igenom HV försvaret och på reuteren slog Anders Bastiansen in sitt första mål för säsongen.

HV gör ett försök att komma ikapp men Färjestad spelade ett skickligt försvarsspel och med två minuter kvar avgjorde man matchen. Per Åslund trampade ifrån eget mål in i HV zonen och serverade Rikard Wallin som bara behövde slå pucken efter att HV plockat målvakten med fyra minuter kvar.

Segern ikväll var Färjestads första seger över HV71 sedan vinsten i SM-finalen 2009.