Onsdag 19 Jan
Stockholm

Nyheter24 listar: Här är elitseriens fetaste spelare

Pär Albrandt är en av elitseriens "tjockaste" spelare enligt indexet BMI.
1 av 2
Pär Albrandt är en av elitseriens "tjockaste" spelare enligt indexet BMI. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
2 av 2

Nyheter24 har granskat och kommit fram till de spelare i elitserien som lider av kraftig övervikt. Här är spelaren som blev den tionde tjockaste proffset i elitserien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Listan över elitserielagens tjockisar

Nyheter24 har fastställt listan utifrån indexet BMI som beräknar vanliga människors välmående. För att räkna ut sitt BMI tar man vikten dividerat på längden i kvadrat; vikt/(längd * längd).

Värdet man får ut sätts sedan in i en skala, där ett BMI-värde på under 19 innebär att man lider av undervikt. 19-25 anses vara "normal"-vikt. Ett värde på 26-30 innebär att man är överviktig och om man har över 30 lider man av fetma och löper stor risk att dö i förtid.

BMI är anpassat för att normala människor ska kunna fastställa sitt välmående - extremt vältränade människor som elitidrottare har inget värde av att avläsa sitt fysiska välmående på denna skala.

1. ?

2. ?

3. ?

4. ?

5. ?

6. ?

7. Oscar Hedman, 184 cm, 96 kg. BMI: 28,7

8. Mattias Karlsson, 190 cm, 103 kgg. BMI: 28,5.

9. Johan Larsson, 180 cm, 92 kg. BMI: 28,4.

10. Pär Albrandt. 170 cm, 82 kg. BMI: 28,3.

LULEÅ. Av de drygt 300 spelarna som förnärvarande är aktiva i elitserien har nu Nyheter24 granskat samtliga lirare och kommit fram till vilka som är de tio fetaste spelarna.

Svenska Akademins Ordlista definierar ordet "elit" enligt följande:

"elit - [-i't] s. en- er-, utvald skara el. mängd som utgör de bästa"

Lustigt är då att Nyheter24 har funnit att ett stort antal av de så kallade elit-spelarna lider av kraftig övervikt.

Han är nummer tio på "fettolistan"

Elitseriens tionde tjockaste spelare är ingen mindre än Luleås målfarlige forward Pär Arlbrandt.

Nyheter24 pratade med "tjockisen" som med sina 170 centimeter samt 82 kilogram fick ett BMI-index på 28,3 och undrade hur det kändes att komma med på den ärofyllda fettolistan:

– Det känns hedrande måste jag säga, eller, det beror egentligen på hur man väljer att se på det.

Hur menar du?

– Ja, alltså, jag vill ju kanske inte påstå att jag känner mig smällfet, men mycket benmassa måste man kanske medge att jag har.

Nyheter24 kommer under veckan publicera samtliga namn på de spelare, som uppenbart är för tjocka för att åka skridskor och vi kan redan nu avslöja att en elitseriespelare, på fullaste allvar lider av sjukdomen fetma.

– Jag antar att han bör vara rätt kort, säger Arlbrandt när han ska få gissa på vinnaren. Men jag kan faktiskt inte komma fram till vem det är som är fetast.

"Backarna är latare än oss forwards"

Utöver att en spelare uppenbart har problem med kosten kan Nyheter24 avslöja att en majoritet av spelarna som tillhör Sveriges tjockaste ishockeyspelare - är backar.

– Det är klart att det är så, jag menar, de som spelar försvarsspel är betydligt latare än vi anfallare.

Men har backarna inte mer istid?

– Jo, men det är ju för att det är så lugnt att bara glida runt utan att slita, säger Albrandt och verkar ha glömt bort att han är med på "fettolistan", trots att han ska vara en fartfylld och kämpande forward.

Metoden för granskningen har varit det högt aktade BMI-indexet, där vanliga människor kan fastställa hur pass "normala" de är i sin vikt - och då endast i förhållande till sin längd.

Vad ska du göra för att klättra på listan?

– Det är uppenbart att jag måste lägga till ett par Big Macs på menyn.

Notera hur fläskberget trots sitt otroligt höga BMI kan flyga fram på isen - något gemene man skulle ha svårt att åstadkomma trots en betydligt slankare kropp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela