Lördag 22 Jan
Stockholm

Listan: Han är elitseriens "tjockis" nummer nio

Brynäs får kämpa för att nå slutspelet.
1 av 2
Brynäs får kämpa för att nå slutspelet. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Johan Larsson har ett BMI-värde på drygt 28,4.
2 av 2
Johan Larsson har ett BMI-värde på drygt 28,4. Foto: Stig Kenne / SCANPIX

Nyheter24:s storslagna lista fortsätter. Nu avslöjar vi vem som är nionde fetaste spelare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Listan över elitserielagens tjockisar

Nyheter24 har fastställt listan utifrån indexet BMI som beräknar vanliga människors välmående. För att räkna ut sitt BMI tar man vikten dividerat på längden i kvadrat; vikt/(längd * längd).

Värdet man får ut sätts sedan in i en skala, där ett BMI-värde på under 19 innebär att man lider av undervikt. 19-25 anses vara "normal"-vikt. Ett värde på 26-30 innebär att man är överviktig och om man har över 30 lider man av fetma och löper stor risk att dö i förtid.

BMI är anpassat för att normala människor ska kunna fastställa sitt välmående - extremt vältränade människor som elitidrottare har inget värde av att avläsa sitt fysiska välmående på denna skala.

1. ?

2. ?

3. ?

4. ?

5. ?

6. ?

7. Oscar Hedman, 184 cm, 96 kg. BMI: 28,7

8. Mattias Karlsson, 190 cm, 103 kgg. BMI: 28,5.

9. Johan Larsson, 180 cm, 92 kg. BMI: 28,4.

10. Pär Albrandt. 170 cm, 82 kg. BMI: 28,3.

GÄVLE. Av de drygt 300 spelarna som för närvarande är aktiva i elitserien har nu Nyheter24 granskat samtliga lirare och kommit fram till vilka som är de tio fetaste elithockeyspelarna.

Svenska Akademins Ordlista definierar ordet "elit" enligt följande:

"elit - [-i't] s. en- er-, utvald skara el. mängd som utgör de bästa"

Han är den nionde "fetaste" spelaren i elitserien

Nyheter24:s stora granskning av hälsoförhållandena i svensk hockeys högsta liga fortsätter. Näste man till rakning är ingen mindre än Brynäs IF:s talangfulle forward Johan Larsson.

18-åringen har slagit sig in i Brynäs under årets säsong, som förvisso, gått allt annat än bra. Kan det bero på det höga BMI-värdet på en av Sveriges större talanger?

– Självklart inte, jag mår bra som det är och det där är inget som skadar laget, skrattar Larsson när Nyheter24 når fram till listans niondeplacerade "elitidrottare".

BMI står för Body Mass Index, och är som vi tidigare rapporterat ett index för att avgöra det fysiska välmåendet hos vanliga dödliga i samhället. Man räknar ut sitt index genom att ta vikten dividerat med längden i kvadrat. Gränsen för övervikt går vid 25, Johan Larsson har ett BMI-värde på 28,4.

– BMI ska nog inte användas när det kommer till professionella elitidrottare, hävdar Uppsala Universitets professor, Helena Elmståhl, på institutionen för kostvetenskap.

Hon menar vidare att elitidrottare, och då framför allt inom en sport som hockey mycket väl kan innehålla människor som lider av övervikt, men att det är högst osannolikt.

Men, enligt BMI-indexet lider de av långt gången övervikt?

– Jo, kanske det, men det kan mycket väl vara muskler.

Nyheter24 kan snabbt konstatera att Elmståhl inte tittar särskilt ofta på elitserien, där snabbhet och atletiska egenskaper i allt större utsträckning försvinner.

Har du lagt till dig dina kilon för att kunna ge ut hårdare tacklingar?

– Nej, jag har väl gjort det för att bli en bättre hockeyspelare, menar Larsson.

Hur ska du gå tillväga för att förbättra din placering på elitseriens mest prestigefyllda lista?

– Jag vill kanske inte gå upp mer i muskler, och hur jag än försöker verkar det inte som att jag blir särskilt mycket längre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela