Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Listan: Han är elitseriens "tjockis" nummer nio

- 26/11/2010, 14:09 -
Brynäs får kämpa för att nå slutspelet.
1 av 2

Brynäs får kämpa för att nå slutspelet.

ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX

Johan Larsson har ett BMI-värde på drygt 28,4.
2 av 2

Johan Larsson har ett BMI-värde på drygt 28,4.

Stig Kenne / SCANPIX

Nyheter24:s storslagna lista fortsätter. Nu avslöjar vi vem som är nionde fetaste spelare.

GÄVLE. Av de drygt 300 spelarna som för närvarande är aktiva i elitserien har nu Nyheter24 granskat samtliga lirare och kommit fram till vilka som är de tio fetaste elithockeyspelarna.

Svenska Akademins Ordlista definierar ordet "elit" enligt följande:

"elit - [-i't] s. en- er-, utvald skara el. mängd som utgör de bästa"

Han är den nionde "fetaste" spelaren i elitserien

Nyheter24:s stora granskning av hälsoförhållandena i svensk hockeys högsta liga fortsätter. Näste man till rakning är ingen mindre än Brynäs IF:s talangfulle forward Johan Larsson.

18-åringen har slagit sig in i Brynäs under årets säsong, som förvisso, gått allt annat än bra. Kan det bero på det höga BMI-värdet på en av Sveriges större talanger?

– Självklart inte, jag mår bra som det är och det där är inget som skadar laget, skrattar Larsson när Nyheter24 når fram till listans niondeplacerade "elitidrottare".

BMI står för Body Mass Index, och är som vi tidigare rapporterat ett index för att avgöra det fysiska välmåendet hos vanliga dödliga i samhället. Man räknar ut sitt index genom att ta vikten dividerat med längden i kvadrat. Gränsen för övervikt går vid 25, Johan Larsson har ett BMI-värde på 28,4.

– BMI ska nog inte användas när det kommer till professionella elitidrottare, hävdar Uppsala Universitets professor, Helena Elmståhl, på institutionen för kostvetenskap.

Hon menar vidare att elitidrottare, och då framför allt inom en sport som hockey mycket väl kan innehålla människor som lider av övervikt, men att det är högst osannolikt.

Men, enligt BMI-indexet lider de av långt gången övervikt?

– Jo, kanske det, men det kan mycket väl vara muskler.

Nyheter24 kan snabbt konstatera att Elmståhl inte tittar särskilt ofta på elitserien, där snabbhet och atletiska egenskaper i allt större utsträckning försvinner.

Har du lagt till dig dina kilon för att kunna ge ut hårdare tacklingar?

– Nej, jag har väl gjort det för att bli en bättre hockeyspelare, menar Larsson.

Hur ska du gå tillväga för att förbättra din placering på elitseriens mest prestigefyllda lista?

– Jag vill kanske inte gå upp mer i muskler, och hur jag än försöker verkar det inte som att jag blir särskilt mycket längre.