Djurgården kämpade förgäves med att få in en kvitteringspuck.
1 av 7
Djurgården kämpade förgäves med att få in en kvitteringspuck. - Foto: SÖREN ANDERSSON/SCANPIX
2 av 7
Mark Owuya storspelade matchen igenom men fick se sig besegrad av Johannes Samulesson. - Foto: SÖREN ANDERSSON/SCANPIX
Mika Hannula kämpade stenhårt i det otroligt tuffa derbyt.
3 av 7
Mika Hannula kämpade stenhårt i det otroligt tuffa derbyt. - Foto: SÖREN ANDERSSON/SCANPIX
4 av 7
Patric Blomdahl gav Djurgårdsmålvakten en riktigt ful smäll som renderade i två minuter i utvisningsbåset. - Foto: SÖREN ANDERSSON/SCANPIX
5 av 7
Fantastisk stämning från läktarhåll.
6 av 7
Fantastisk stämning från läktarhåll. - Foto: SÖREN ANDERSSON/SCANPIX
7 av 7

Stockholmsderbyt -"Svensk hockeys största match"

De senaste Stockholmsderbyn som spelats i elitserien har tyvärr i stor utsträckning handlat om bråk och läktarkravaller. Men kvällens drabbning mellan ärkerivalerna AIK och Djurgården blev en makalös fest man sen kommer glömma.

STOCKHOLM. Det blev en intensiv men målfattig historia när AIK och Djurgården möttes i Globen.

Publiken fick läktarna att koka, spelarna fick isen att smälta och tacklingarna ekade över Skanstullsbron. Det var en makalöst hård och tuff match. Tempot var skyhögt men av en outgrundlig anledning hade pucken fruktansvärt svårt att glida in över mållinjerna.

Den enda anledningen som kan förklara att det långt in i tredje perioden fortfarande stod 0-0 är att de två målvakterna, Mark Owuya och Victor Fasth, storspelade framför respektive kasse.

Men sju minuter in i den sista perioden kom det förlösande målet. Daniel Bång kom loss efter en fin individuell prestation och spelade snyggt in till Johannes Samuelsson och på läktaren fullkomligt exploderade Black Army.

I "Gnagets" klack återfanns en viss legendar från AIK, George Laraque, som tillsammans med övriga AIK-fans firade att klubben under tisdagen fyllde 120 år.

Spänningen blev olidlig

Det återstod mindre än fyra minuter av matchen när Andreas Holmqvist, efter starkt förarbete från Kristoffer Ottoson och Marcus Krüger, utjämnade matchen till 1-1.

Matchen gick slutligen till övertid. Fyra mot fyra blev spelet lite lugnare men publiken blev än mer frenetisk i sitt stöd till de två klubbarna.

– Det finns ingen match som denna i svensk hockey, konstaterade Canalplus-kommentatorn, Tommy Åström.

Matchen gick till vad man minst sagt kan kalla en slantsingling. Straffar fick tyvärr avgöra det otroligt spännande derbyt och väl där drog Djurgården det längsta stråt. Mark Owuya blev stor matchhjälte när han räddade den sista och avgörande straffen.

En straffmiss som innebär att AIK fortsatt kämpar under strecket samtidigt som Djurgården kopplar ett allt fastare grepp om avancemang från grundserien.