Challe Berglunds plan gick hem.
Challe Berglunds plan gick hem. - Foto: MIKAEL FRITZON/AP/SCANPIX

Challe Berglunds taktiska spel gick hem

Modo behövde tre poäng för att få häng på slutspelsplatserna och komma längre bort från kvalspelet. Tränaren Challe Berglund gjorde en taktisk förändring som blev direkt avgörande för matchen.

ÖRNSKÖLDSVIK. Innan matchen i Fjällräven Center kommenterade Nyheter24:s hockeyexpert, Niklas Wikegård, Modos chans att hålla sig kvar i elitserien.

– Det är helt fel läge att börja satsa på juniorer. Det gäller att klubben tar ut de gamla rävarna som har rutin från situationer som dessa, sade Wikegård på sin blogg.

Men när matchen väl drog igång visade det sig att Challe Berglund valt en slags gyllene medelväg med lagkaptenen Per Svartvadet uppsatt som trettonde forward.

Samtidigt gav ändå Berglund sin superkedja med Byron Ritchie, Ladislav Nagy och Lubos Bartecko chansen att spela tillsammans från start.

Rätt eller fel?

De kortsiktiga lösningarna visade sig inledningsvis inte vara särskilt lyckade.

I slutet av första perioden kunde Teemu Laine slå in pucken stenhårt bakom Modos målvakt efter en fin framspelning från Kamil Piros. HV71 ägde vid det här tillfället matchen och Modo hade inte mycket att sätta emot de anstormande svenska mästarna.

Men det var när det såg som värst ut, som Berglunds taktiska förändring fick sin förlösande effekt.

Efter en snabb och genomtänkt offensiv tekning fick Bartecko sitt tredje läge för kvällen. Med ett rappt skott lurade han Daniel Larsson och matchen var något överraskande utjämnad.

Men Modos superstjärnor var inte nöjda med det. Per-Åge Skröder gav hemmalaget ledningen elva minuter efter kvitteringen och mindre än två minuter senare dömde domarna efter lång överläggning 3-1 till Modo efter mål av Byron Ritche.

Matchen slutade 3-2 till Modo efter att spelskicklige Kamil Piros utjämnat i slutskedet.