AIK hade goda möjligheter att praktiskt taget bli klara för slutspelet, men en lucka mellan benskydden kostade bonuspoängen.
Viktor Fasth blev olycklig syndabock i straffläggningen.
Viktor Fasth blev olycklig syndabock i straffläggningen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Viktor Fasth släppte viktiga poäng mellan benen

AIK hade chansen att koppla ett hårt grepp om kvalificering till slutspelet men en lucka mellan benskydden på annars eminenta Viktor Fasth kostade viktiga bonuspoäng.

STOCKHOLM. AIK var illa pressat att ta tre poäng hemma mot Luleå. Stockholmarna hade länge levt farligt i bottenträskets förhatliga rike.

Men när matchen blåstes igång var det ett AIK som satte full fart framåt på ett sätt publiken på Hovet inte sett sen inledningen av säsongen. Bra forechecking, mängder med smarta passningar och genomtänkta taktiska drag ledde slutligen till ledning efter 20 spelade minuter. Joakim Salomonsson styrde in 1-0 i spel fem mot fyra.

I den andra perioden utjämnades matchen något. Luleå kunde knega sig in i drabbningen och kom titt som tätt förbi Gnagets täta försvar. Ett försvar som i slutet av perioden blev fast i egen zon, något som slutligen renderade i ett kvitteringsmål för bortalaget.

Den tredje och sista perioden blev en otroligt rafflande historia. Trots att det offensiva spelet lös med sin frånvaro stod under långa stunder de flesta på Hovet upp. Men det tillknäppta spelet ledde ändock till övertid.

Och då var det inte många som överhuvudtaget satt ner bland de tusentals supportrar som befanns sig på Hovet. Samtliga hoppade och sjöng med Black Army i de kända ramsorna.

Men hoppen kom av sig. Dansen försvann. Viktor Fasth som storspelat matchen igenom släppte den viktiga bonuspoäng mellan benen.

Lika högljutt som dansen på läktarna ekat blev tåget ut från Hovet ett hav av dystra miner och allmän tystnad.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.