AIK har allting i egna händer inför den sista omgången. Tar de poäng är de klara för slutspel.
1 av 5
AIK har allting i egna händer inför den sista omgången. Tar de poäng är de klara för slutspel. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Modo däremot har en jobbigare resa. De måste vinna efter full tid och få några resultat med sig.
2 av 5
Modo däremot har en jobbigare resa. De måste vinna efter full tid och få några resultat med sig. - Foto: Håkan Nordström / SCANPIX
Frölunda fortsätter att imponera så här i slutskedet. Har de vad som krävs?
3 av 5
Frölunda fortsätter att imponera så här i slutskedet. Har de vad som krävs? - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Södertälje stod för en riktigt bra insats i går med Linus Videll i spetsen.
4 av 5
Södertälje stod för en riktigt bra insats i går med Linus Videll i spetsen. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Timrå är avhängda från slutspelsracet och spelar för att undvika kvalserien.
5 av 5
Timrå är avhängda från slutspelsracet och spelar för att undvika kvalserien. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Sista striden

Häng med när Nyheter24 reder ut soppan som är den sista gastkramande striden i elitserien omgång 55.


Strecksoppan:

Om något av lagen under AIK ska ha en chans till får inte Stockholmarna ta poäng. Annars blir det "Gnaget" som får spela slutspel.

Modo däremot måste få alla resultat med sig - samtidigt som de slår AIK.

Timrå är avhängda och kan inte fixa en slutspelsplats. De spelar för att undvika kvalserien i stället.

8. AIK, -21, 73 poäng

9. Södertälje, -31, 71 poäng

10. Frölunda, -31, 71 poäng

11. Modo, -5, 70 poäng

12. Timrå, -26, 70 poäng

STOCKHOLM. Det blev precis så spännande som det kunde bli. Slutspelslagen och kvalserielagen avgörs i sista omgången.

Efter en nervkittlande omgång under torsdagen har Timrå blivit avhängda och kan inte ta en slutspelsplats - men de kan slippa kvalseriespel.

Men tro inte att något lag sitter säkert ändå. AIK, som har det bästa läget för att nå slutspel, kan trots allt hamna i kvalserien.

Nu är det fyra lag som ska göra upp för antingen slutspelsfröjd eller kvalseriebedrövelse.

AIK:

Förra matchen: 2-1-vinst mot Linköping borta: Spelade under torsdagen borta mot Linköping och gav ett starkt intryck av att man vill spela slutspel den här säsongen. Viktor Fasth, som nyligen blev utsedd till Årets Målvakt, har varit fortsatt lysande.

Dessutom gjorde kanadensaren Kent McDonell det avgörande målet. Det är precis de där viktiga strutarna McDonell ska sätta. Det var ett frejdigt AIK som tydligt vill fixa det här. Linköping var nära på slutet – men efter ett par monsterräddningar av Fasth kan det bli han som är tungan på vågen för att AIK ska nå slutspel.

Förutsättningar inför avslutet:

Modo hemma:Gnaget” sitter just nu på den sista slutspelsplatsen och har allt i egna händer. De behöver bara plocka en poäng på lördag för att säkra den sista slutspelsplatsen. Gör de det klarar de sig på målskillnad. Om AIK skulle ta poäng blir de även historiska genom att bli den poängmässigt bästa nykomlingen någonsin.

De måste kliva fram:
Viktor Fasth
: Det säger sig självt, Elitseriens bästa målvakt måste hålla tätt nu när det gäller.
Kent McDonell: gjorde det nu senast mot Linköping då han bland annat satte segermålet.
Dick Tärnström: har varit skadedrabbad och har inte haft den säsongen han hoppades på. Men nu måste AIK-kaptenen visa att han är en av elitseriens bästa backar. Hans rutin blir livsviktig.

Södertälje:

Förra matchen: 5-3-vinst mot Timrå hemma: Det var ren och skär hockeyunderhållning med Linus Videll som dirigent. Den forne landslagsspelaren gör sin bästa säsong i elitserien och han sänkte Timrå med ett mål och tre assist. Men det svängde friskt och anledningen till att Södertälje är indragna i bottenstriden beror på deras försvar som gång på gång bjuder motståndarna på lägen.

Trots att de tappade en 3-1-ledning lyckades de vända på steken och avslutade starkt med en 5-3-seger på hemmaplan och därmed var Timrå borta från slutspelsracet.

Förutsättningar inför avslutet:

HV71 hemma: Om Södertälje kan bjuda på samma hunger och samma driv offensivt mot HV71 har man en bra chans att skaka om topplaget. SSK ligger just nu i ingenmansland – två poäng bakom AIK. Om Södertälje ska spela slutspel måste AIK förlora efter full tid.

Värt att ha i åtanke är att HV71 har vunnit alla de fyra tidigare mötena lagen emellan – men samtidigt har HV sex raka bortaförluster.

De måste kliva fram:
Linus Videll: har prickat in formtoppen alldeles utmärkt för sitt Södertälje. Med fyra poäng förra matchen visade han att han är en ledare som kliver fram när det gäller.
Robert Carlsson: Södertäljesonens säsong har varit sisådär, men senast visade han att SSK är att räkna med. Ett mål och två assistpoäng mot Timrå.
Arto Laatikainen: backsidan är ett av Södertäljes stora problem. Laatikainen måste leda de yngre spelarna. Även han var bra mot Timrå.

Frölunda:

Förra matchen: 4-3-seger mot Färjestad hemma: Göteborgarna har börjat rada upp övertygande insatser nu när det verkligen gäller. Riktigt meriterande vinst hemma mot Färjestad. För en gångs skull kliver de viktiga spelarna fram – Mikko Mäenpää var en gigant i torsdags då han gjorde två mål och en assist.

Dock tappade Frölunda också en stor ledning från 4-1 till 4-3 i andra perioden. Men med ett övertygande försvarsspel kunde man gå segrande ur striden och är nu i allra högsta grad med i racet.

Förutsättningar inför avslutet:

Luleå borta: En riktigt svår bortamatch mot ett Luleå som har vunnit fem raka matcher. Till Frölundas fördel har Luleå ingenting att spela för. De är cementerade på sin fjärdeplats. Därför har det nu börjat spekuleras i om hemmalaget kommer ställa upp med ett slagkraftigt lag.  

Frölunda sitter i samma båt som Södertälje – AIK måste förlora efter full tid. Om man utgår från att både Södertälje och Frölunda tar tre poäng är det målskillnad som avgör vilka som får den sista biljetten till slutspelet.

De måste kliva fram:
Tomi Kallio: som vanligt måste målskytten göra de här viktiga målen. Har visserligen vaknat från sin dvala på sistone.
Jesper Mattsson: veteranen har rest sig på slutet och har sju poäng på de fyra senaste matcherna.
Mikko Mäenpää: backen måste fortsätta att dominera i både powerplay och i defensiv zon. Utmärkt i torsdags med tre poäng.

Modo:

Förra matchen: 0-1-förlust hemma mot Luleå: Det här var en av de mest tillknäppta matcherna för säsongerna. Perioderna passerade utan mycket som kan kallas målchanser. När en elitseriematch slutar 0-0 efter full tid vet man att det är ett något nervöst lag. Modo tog inga onödiga chanser och satsade på ett samlat försvarsspel.

Förutsättningar inför avslutet:

AIK borta: Modo var de som låg bäst till inför sluttampen men har nu tappat ett rejält grepp till just ”Gnaget”. Det finns fortfarande en liten chans att det spelas slutspel i Örnsköldsvik till veckan. Men om det ska bli verklighet måste de få många resultat med sig.

Om Modo vinner efter full tid mot AIK får varken Södertälje eller Frölunda ta tre poäng. Men om SSK eller FHC bara tar två poäng blir det målskillnad som avgör – och där ligger Modo bäst till.

De måste kliva fram:
Byron Ritchie: han har varit Modos absolut bästa spelare under säsongen och om han någonsin måste göra poäng är det på lördag.
Nicklas Danielsson: även han har haft en bra säsong som kryddats med landslag. Nu måste han visa att han klarar av pressen.
Tuomas Tarkki: målvakten har haft en något svajig säsong. Men nu gäller det att hålla tätt för att slutspel ska kunna komma på tal.

Timrå:

Timrå möter Djurgården hemma och spelar för fortsatt elitseriekontrakt. Men de är inte ett lag i harmoni. Det har man sett hela säsongen. Deras defensiv är under all kritik och de fortsätter att dra på sig onödiga utvisningar.

I och med förlusten i torsdags är de avhängda från slutspelsracet men kan likväl klara sig undan kvalserien om de vinner mot DIF.

Det kommer bli ännu en gastkramande omgång. Men den här gången finns det ingen återvändo. Det är nu eller aldrig. Vilka blir det som kommer att spela slutspel och vilka två lag kommer få spela en kvalserie? Svaret har vi strax före klockan 21.00 på lördag.

Följ upplösningen här på Nyheter24.

Övriga matcher:
Skellefteå - Linköping
Färjestad - Brynäs

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

NHL: Arizona flyttar till Utah

2 timmar sedan

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.