AIK förnedrade regerande mästarna HV 71 med 4-0 i matcher.
1 av 9
AIK förnedrade regerande mästarna HV 71 med 4-0 i matcher. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Mycket tack vare den fantastiske Viktor Fasth i kassen.
2 av 9
Mycket tack vare den fantastiske Viktor Fasth i kassen. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Det här var troligtvis Czarneckis sista match på Brynäs-bänken. Han sägs ha skrivit på för motståndaren Färjestad.
3 av 9
Det här var troligtvis Czarneckis sista match på Brynäs-bänken. Han sägs ha skrivit på för motståndaren Färjestad. - Foto: Lars Hedelin / SCANPIX
Färjestad avancerade mot Brynäs med 4-1 i matcher.
4 av 9
Färjestad avancerade mot Brynäs med 4-1 i matcher. - Foto: Lars Hedelin / SCANPIX
Men Färjestad-fansen uppskattar inte Niklas Czarnecki.
5 av 9
Men Färjestad-fansen uppskattar inte Niklas Czarnecki. - Foto: Lars Hedelin / SCANPIX
Skellefteå - Linköping har varit den tuffaste matchserien med konstant krig.
6 av 9
Skellefteå - Linköping har varit den tuffaste matchserien med konstant krig. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Skellefteå har dock bäst läge och kan gå vidare till semi om de vinner under fredagkvällen.
7 av 9
Skellefteå har dock bäst läge och kan gå vidare till semi om de vinner under fredagkvällen. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Då trodde de fel eftersom att Djurgården har tagit över matcherna och kan mycket väl vända det här.
8 av 9
Då trodde de fel eftersom att Djurgården har tagit över matcherna och kan mycket väl vända det här. - Foto: Bror Persson / SCANPIX
Luleå vann tre snabba matcher mot Djurgården och trodde nog att det skulle bli enkelt.
9 av 9
Luleå vann tre snabba matcher mot Djurgården och trodde nog att det skulle bli enkelt. - Foto: Bror Persson / SCANPIX

Det sjuka slutspelet

Årets slutspel har bjudit på otaliga överraskningar. Framför allt har elitserienykomlingarna förnedrat de regerande mästarna och Hockeysverige har ställts på ändan.


Matchserierna:

Med två lag utslagna och två lag som ska bort innan semifinalerna kan dra igång ser läget ut så här just nu:

AIK - HV 71: 4-0 i matcher. AIK vidare till semi.

Färjestad - Brynäs: 4-1 i matcher. FBK vidare till semi.

Skellefteå - Linköping: 3-2 i matcher. SAIK kan avgöra under fredagskvällen.

Luleå - Djurgården: 3-2 i matcher. Ska DIF, som första laget någonsin, lyckas vända ett 3-0-underläge?

STOCKHOLM. Årets slutspel måste vara det märkligaste på bra länge. Nederlagstippade AIK har gjort succé. Brynäs-tränare vänstrar med fienden. Djurgården håller på att stå för elitseriens största vändning någonsin och Skellefteå och Linköping är inne i ett fullblodskrig.

Slutspelet har varit helt ologiskt, sinnessjukt och helt underbart. Den gamla klyschan "allting kan hända i ett slutspel", har aldrig varit mer sanningsenlig. Allting kan - och har hänt.

Häng med när Nyheter24 går igenom vad som har hänt i varje matchserie.

Vem hade vågat tro på AIK?

Vem hade någonsin, ens i sin vildaste fantasi, trott att AIK, med sin budgettrupp, hade något att hämta från elitseriens nya stormakt, HV 71?

Ingen. Men AIK:arna visade att det inte räcker att ha en dyr spelarbudget eller stora namn i truppen. Det är hjärtat som räknas. HV 71 fick inte ett dugg gratis av "Gnaget" och blev utslagna med hiskeliga 4-0 i matcher.

Visst, HV 71 hade ett bra spel och kom aldrig till sin rätt. Men det beror inte endast på att HV underpresterade - det var AIK som gjorde dem dåliga.
Allra mest Viktor Fasth i kassen som har varit utomjordlig i slutspelet.

Czarnecki vänstrade med fienden

Brynäs har också hunnit bli utslagna, av Färjestad. Det var väl ingen större skräll att FBK skulle avancera. Däremot har den här kvartsfinalserien utvecklats till något som kan liknas vid en dokusåpa.

Niklas Czarnecki, Brynäs-tränaren, har enligt rykten skrivit på för Färjestad. De värmländska fansen vill inte ha honom samtidigt som nuvarande FBK-tränaren Tommy Samuelsson tvingas bort från Karlstad.

Gävleborna har inte haft det helt lätt heller: Gång på gång har Färjestad kommit tillbaka när Brynäs har gått mot seger.
Rättmätigt gick Färjestad vidare med 4-1 i matcher.

Kriget mellan Skellefteå och Linköping

Grundseriens dominanter, som förlorade seriesegern i sista matchen under säsongen, Skellefteå har tagit del i den hittills tuffaste matchserien. Den mot Linköping.

Matcherna har varit stenhårda och fulla av känslor. Precis som ett slutspel ska vara. Andreas Jämtin i Linköping är den perfekta spelaren för ett slutspel och retar gallfeber på Skellefteå-spelarna. Inte minst på målvakten Andreas Hadelöv.

Om det ska fortsätta i den här takten kommer det troligtvis sluta med en avgörande match sju med trippel övertid, som den där gången lagen emellan 2009.

Djurgården kan stå för tidernas vändning

Djurgården kan skriva historia och göra det ingen elitserieklubb lyckats med tidigare. De kan vända en matchserie från 3-0-underläge. Men det är långt kvar dit och vi får inte glömma att Luleå fortfarande leder matchserien.

Luleås otroligt effektiva – men fruktansvärt tråkiga – spel med en disciplinerad och tajt defensiv har lönat sig. Men har det tagit stopp nu?

Fjolårsfinalisterna från Stockholm har vänt på matchbilderna. Senast i Coop arena var det DIF som höll i taktpinnen och Luleå-spelarna såg förskräckta ut.

Bara tanken av att tappa en bombsäker 3-0-ledning måste hålla Luleå-spelarna och tränaren Jonas Rönnqvist vakna om nätterna.

Det här är den målsnåla matchserien där man inte får något gratis. Ett ställningskrig med ypperligt målvaktsspel, förutom Anders Nilssons supertabbe i första matchen.

Om man ska se på hur slutspelet hittills har varit är det omöjligt att spekulera om hur det kommer sluta. Som sagt: "allting kan hända i ett slutspel".

Följ slutspelet här på Nyheter24.

Se höjdpunkterna när AIK succéartat slog ut HV 71 och gick vidare till semifinal:

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!