Journalisten Jonas Fahlman på Västerbottens Folkblad blev attackerad av Luleåfansen.
1 av 4
Journalisten Jonas Fahlman på Västerbottens Folkblad blev attackerad av Luleåfansen. - Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Attacken ska ha berott på att Fahlman var ledande i rapporteringen kring Luleås sportchefs, Lars "Osten" Bergström, hävdade rastistattack.
2 av 4
Attacken ska ha berott på att Fahlman var ledande i rapporteringen kring Luleås sportchefs, Lars "Osten" Bergström, hävdade rastistattack. - Foto: SÖREN ANDERSSON / BILDBYRÅN
Luleåfansen ifrågasätter Fahlmans vägval och menar att han tog risken själv.
3 av 4
Luleåfansen ifrågasätter Fahlmans vägval och menar att han tog risken själv. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Det var när han passerade Luleåfansens sektion för att gå till omklädningsrummen de kastade saker efter honom.
4 av 4
Det var när han passerade Luleåfansens sektion för att gå till omklädningsrummen de kastade saker efter honom. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX

Luleåfansen attackerade Skellefteå-journalist

Det fortsätter att vara en turbulent vecka för Luleå. Jonas Fahlman på Västerbottens Folkblad blev under lördagen attackerad av supportrar till norrlandslaget.


Jonas Fahlman:

Jonas Fahlman jobbar på Västerbottens Folkblad som hockeyskribent och krönikör. Han jobbar även åt TV4 som expert.

Han har dessutom skrivit tre hockeyböcker, Skellefteå AIK - vägen tillbaka, Alla tiders elitserie och KHL - en hockeyresa i öst.

SKELLEFTEÅ. I lördags när Luleå och Skellefteå möttes i semifinal tre blev Västerbottens Folkblad-journalisten Jonas Fahlman attackerad av Luleåfansen när han var på väg till omklädningsrummen efter matchen.

Fansen i Luleå har mycket att stå i just nu. Inte nog med att det står 2-2 i matcher mot Skellefteå. I dag blev det dessutom klart att en av deras supportrar frias efter att ha kastat en bengal tidigare under säsongen i en match mot Brynäs.

Och tidigare under veckan rapporterades det om att Luleås sportchef, Lars "Osten" Bergström, skulle ha skrikit rasistiska glåpord till Skellefteås Yared Hagos. Ledande i rapporteringen var just Jonas Fahlman.

Efter matchen var han på väg till omklädningsrummen och han passerade då Luleåsupportrarnas sektion och möttes av ett regn av mynt, flaskor och andra föremål.

– Det kom de sedvanliga hatramsorna, det har jag fått lära mig. Nu kom det också mynt och flaskor, säger Fahlman, som även snubblade och skadade handen under attacken, till Norrbottens-Kuriren och fortsätter:

– Jag stod fånge i en hagelsvärm och visste inte var jag skulle ta vägen.

"Jag vill ifrågasätta hans vägval"

Luleåfans fördömer attacken mot Fahlman och poängterar att det inte är okej att kasta saker. Men de är ändock arga på honom och hans sätt att jobba. Bland annat hävdar fansen att han bedriver en onyanserad journalistik och att Fahlman "tar varje chans att angripa Luleå i TV4 och på andra sätt".

– Jag vill ifrågasätta hans vägval att gå igenom en säkerhetszon nedanför vår läktare. Det är ingen ursäkt, men det var som att han gör det för att utsätta sig för fara, säger Luleåfans Jimmy Renlund.

Fahlman tror att det här kommer att få konsekvenser och har aldrig heller varit med om något liknande förut.

– Aldrig någonsin. Det känns fruktansvärt, jag är ju här för att utöva mitt yrke. Det vore bedrövligt om jag inte kunde göra det. Det får inte ske, säger Fahlman som även påpekar att han inte låter sig skrämmas.

– Den dag jag blir en rädd journalist är jag en dålig journalist.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.