Fredag 14 Maj
Stockholm

Efter dödshoten - nu tar journalisten "time out"

Luleåfansen kastade bland annat glasflaskor mot VF-journalisten.
1 av 2
Luleåfansen kastade bland annat glasflaskor mot VF-journalisten. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Lars "Osten" Bergström har polisanmälts för sina rasistiska påhopp mot Skellefteås Yared Hagos.
2 av 2
Lars "Osten" Bergström har polisanmälts för sina rasistiska påhopp mot Skellefteås Yared Hagos. Foto: Stig Kenne / SCANPIX

Journalisten Jonas Fahlman hos Västerbottens Folkblad tar nu ledigt på grund av de otaliga dödshoten som riktats mot honom och hans familjen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bergström polisanmäld

Att det skulle bli ett hett norrlandsderby var det många som var införlivade i. 

Men att Lars "Osten" Bergström skulle skrika rasistiska påhopp till följd av en förlust var det desto färre som vågat tro.

Nu har även Luleåledaren polisanmälts för hets mot folkgrupp.

Enligt vittnena ska "Osten" bland annat ha skrikit "svinjävla neger" och "negersvin" varje gång Hagos var på isen.

SKELLEFTEÅ. Efter att journalisten Jonas Fahlman avslöjat storyn om att Lars ”Osten” Bergström skanderat rasistiska kommentarer mot Skellefteås center, Yared Hagos, har han nu fått nog av dödshot och förföljelse.

Fahlman väljer att ta en "time out" från sin yrkesroll.

På sin blogg för tidningen Västerbottens Folkblad berättar han ingående om telefonsamtal med hot mot hans liv och hur han "med familjens bästa i åtanke måste ta ledigt så länge som det krävs".

Flydde landet

Det är inte första gången en svensk sportjournalist väljer att lägga locket på. Marcus Birro hamnade i en stor storm efter han uttryckt sig rasistiskt mot en tiggerska och några "härjade" östeuropeiska män - som sedan visade sig vara skådespelare.

"Mediedrevet visste inga gränser" berättade italienexperten då på sin blogg. Därefter valde han att ta ett flyg ner till Rom tillsammans med sin familj för att undkomma de värsta hoten.

– Eftersom jag är en sådan jävla lipsill så flyttar jag. Om några veckor drar jag med familjen till Rom för en tid, berättade då Birro i ett mejl för Nöjesbladet.

Men i stället för att bli hånad har nu Fahlman fått stöd från många i den svenska hockeyvärlden, utan även många inom journalistkåren har öppet visat sitt stöd.

"Vidrigt att Jonas Fahlman känner sig tvingad att ta timeout." skriver bland annat Svenska Dagbladets sportjournalist, Johanna Garå.

Familjen hotad

Jonas Fahlman menar nu på sin blogg att han blivit utsatt för tre olika typer av kriminalitet. Först var det de inkastade glasflaskorna, sen trakasserier från Luleåfans och därefter direkta dödshot från "folk som utger sig vara Luleåsupportrar".

Han är dessutom upprörd över att ingen från föreningen tagit kontakt med honom och bett om ursäkt för hur situationen utvecklats.

Däremot tar tydligen polisen situationen på största allvar "dels för att det är dödshot som riktats mot mig genom min yrkesutövning som journalist, dels för att det är en synnerligen medveten smutskastningskampanj med stor spridning mot mig som person och min familj."

Kommentera
Kopiera länk
Dela