Gustavsson nollade SSK - igen

Färjestads målvakt briljerade när SSK besegrades i elitserien med 2-0. (TT)

Södertälje lär vara en av jordens absoluta favoritplatser för Färjestads målvakt Jonas Gustavsson.

För tredje gången i rad höll han nollan när SSK besegrades i elitserien med 2-0.

Förra säsongen fick Jonas Gustavsson chansen i målet vid båda Färjestads besök i Södertälje - och höll nollan i båda.

Historien upprepade sig alltså på tisdagen. Jonas Gustavsson räddade 25 skott och såg till att värmlänningarna kunde vinna en tuff hockeymatch.

Dominik Granak gav gästerna ledningen i andra perioden, efter starkt förarbete av Anders Bastiansen. Norrmannen höll bort backen Daniel Ljungkvist och serverade Granak som fick fritt läge framför målet.

Dessförinnan hade målvakten Gustavsson fått visa sin skicklighet. Vid två tillfällen fick Dragan Umicevic öppet mål, men Gustavsson gjorde fenomenala sidledsförflyttningar och lyckades parera.

– Det gick bra i dag, men jag hade bra hjälp av backarna också, säger Gustavsson blygsamt.

Trots totalt 93 skott utan insläppt mål på de tre senaste matcherna i Södertälje ville han inte prata om någon slags "favoritarena".

– Nej, det är mycket tillfälligheter. En annan gång kan det gå helt tvärtom i stället, säger 23-åringen.

SSK hade stundtals svårt att komma ur egen zon, men den sista perioden var lagets bästa. Sista tio minuterna var det hård press mot Gustavsson. Bästa läget fick återigen Dragan Umicevic, men skottet tog rakt i magen på Gustavsson.

– Man slår inte SSK på bortaplan utan en bra målvakt. Han storspelar just nu, säger Färjestads tränare Tommy Samuelsson.

Gustavsson har nu på allvar tagit över som förstemålvakt i Färjestad och petat undan NHL-meriterade Reinhard Divis. Dessutom leder han målvaktsligan.

– Jag försöker visa att jag ska spela i varje match. Det har funkat riktigt bra den senaste tiden, säger Gustavsson.

Funkat bra har det gjort för Färjestad också. Rickard Wallin fastställde slutresultatet 2-0 i tom bur, vilket innebar lagets fjärde raka seger.