Niklas Wikegård analyserar säsongen som gått.
1 av 4
Niklas Wikegård analyserar säsongen som gått. - Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN
Viktor Fasth var, enligt Wikegård, årets kanske bäste svenske spelare.
2 av 4
Viktor Fasth var, enligt Wikegård, årets kanske bäste svenske spelare. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Här firar Färjestad SM-guldet.
3 av 4
Här firar Färjestad SM-guldet. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
4 av 4
- Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX

Wikegårds summering: "Spelarna är för lata"

Niklas Wikegård summerar den gångna hockeysäsongen exklusivt för Nyheter24.


Wikegårds blogg:

Hör hela intervjun Niklas Wikegård gör med Frölundas nya målvaktstränare Michael Andréasson HÄR.

Glöm inte att följa Wikegårds videoblogg på Nyheter24.

Nyheter24 tog sig en ny, lång pratstund med en av Sveriges bästa hockeyexperter. Det hade helt enkelt blivit dags att summera hockeysäsongen 2010-11 efter att Boston Bruins lyckades besegra Vancouver Canucks i Stanley Cup-finalen.

När det kommer till hockeyallsvenskan är det en otroligt nöjd Wikegård som vill berätta om hur den serien går framåt.

– Jag tycker att allsvenskan som serie har tagit två kliv upp rent kvalitetsmässigt. Och vi har ju fått ett jävla uppsving med publiken. Så där tycker jag att det blivit otroligt mycket bättre.

Han menar vidare att de förbättrade arenorna också bidragit till en skönare stämning runt matcherna. Statusen har helt klart ökat i allsvenskan.

– Det har ju bidragit till att klubbarna lättare kan värva riktigt bra spelare. En hel uppsjö av klubbar har ju byggt upp riktiga kvalitetslag.

Elitserien har tappat

– Personligen tycker jag att elitserien var riktigt platt. Den var inte alls lika stark som den varit tidigare. Om man ser rent krasst på elitserien, så har den inte alls utvecklats lika mycket som allsvenskan, säger Wikegård.

Han menar dock att det överlag spelades väldigt många intressanta matcher. Kvaliteten på serien var däremot inte vad den en gång brukade vara.

Inte nog med att Wikegård väljer att kritisera elitserien, han går även rätt hårt åt spelarna i ligan.

– Man märker ju att spelarna som går till Ryssland helt plötsligt blir chockade över hur mycket träning de kör där borta. På den punkten måste vi bli bättre, många av killarna är helt enkelt för otränade.

"Tre kronor gjorde det bra"

När det kommer till det svenska landslaget är det med blandade känslor som Wikegård knyter ihop säcken.

– Vi tog oss vidare genom en väldigt enkel grupp och spelade faktiskt inte alls bra hockey. Sen gjorde vi det otroligt bra när vi krossade Tjeckien i semifinalen, säger han.

Men vad som hände i finalen, när Finland i stället krossade oss, har han ingen aning om.

– Det hände något där i omklädningsrummet mellan den andra och tredje perioden som jag inte riktigt kan sätta fingrarna på.

Juniorerna imponerar

Ett av de mest positiva aspekterna av säsongen som gått är de högkvalitativa juniorerna som kommit fram. Jakob Silfverberg är en personlig favorit hos Niklas Wikegård.

– Men Marcus Krüger är också en personlig favorit. Jag har helt klart hittat många personliga favoriter i den nya kullen.

Den som imponerat absolut mest på hockeyexperten är självfallet Viktor Fasth.

– Han har gjort det så vansinnigt bra.

NHL leverar som vanligt

Det är ju kort och gott så att de bästa spelarna i världen samlas i NHL. Det är där pengarna finns. Det är där prestigen finns. Något som även visar sig i spelet och trycket på läktaren.

– Det är ju bara att gratta Henrik och Daniel Sedin att de har lyckats ta ett steg framåt. Dem två är ju nu NHL:s två kanske bästa spelare, och det är riktigt stort för svensk hockey.

Att matcherna dessutom varit högoktaniga, med mängder med mål och tuff ishockey är något som Wikegård - som den hockeynörd han är - älskar.

– Överlag har året varit helt underbart och nu ska jag bara njuta av semestern och sen ta nya tag till hösten, avslutar han för Nyheter24.

/
/
/
/
nhl
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

2 timmar sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

2 timmar sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.