Djurgården är en av de drivande aktörerna bakom ett borttagande av "Du gamla, du fria".
1 av 2
Djurgården är en av de drivande aktörerna bakom ett borttagande av "Du gamla, du fria". - Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX
2 av 2
- Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

"Du gamla, du fria" upphör på svenska arenor?

Nationalsången var omstridd redan i fjol och nu verkar det återigen vara dags för den årliga debatten.


STOCKHOLM. "... jag vill leva jag vill dö i Norden" kan ha sjungits för sista gången på elitseriens arenor - åtminstone om Djurgården skulle få bestämma. Nu är den årliga debatten om nationalsången åter i rullning.

– Jag kan väl säga att tanken finns och att det har diskuterats rätt intensivt här, säger klubbens vd Jan Ednertz till Nyheter24.

Klubben ska ta upp frågan inför ett stundande möte med Hockeyligan där nästa säsongs matcharrangemang ska diskuteras.

– Vi skulle ju inte bli jätteledsna om Hockeyligan valde att klubbarna själva skulle få välja om vi ska spela nationalsången eller inte, säger Ednertz.

Har diskuterats tidigare

Frågan om nationalsångens vara eller icke vara, har debatterats många gånger de senaste åren. Sist det begav sig utgick Hockeyligan och föreningarna anknutna till organet från en undersökning som påvisade att majoriteten av svenska hockeysupportrar uppskattade Richard Dybecks gamla dänga innan nedsläpp.

– Men vi diskuterar ständigt arrangemangen i stort och där är nationalsången en liten del, säger Hockeyligans ordförande Anders Hedin till Nyheter24 och fortsätter.

– Jag ska inte svära på det, men jag tror inte den försvinner redan den här säsongen.

Det enda som verkar stå klart från Hockeyligans sida är att det allt eller inget som gäller.

– Antingen har vi den på alla arenor eller på ingen. Men det här är ingen stridsfråga, avslutar Hedin för Nyheter24.

AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.