Onsdag 22 Sep
Stockholm

Kviborg: "Hockeyn är vår nationalsport"

AIK behöver en storspelande Viktor Fasth även denna säsong.
1 av 4
AIK behöver en storspelande Viktor Fasth även denna säsong. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Johan Åkerman, en av seriens bästa backar.
2 av 4
Johan Åkerman, en av seriens bästa backar. Foto: Stig Kenne / SCANPIX
Får Peter Forsberg ordning på Modo?
3 av 4
Får Peter Forsberg ordning på Modo?. Foto: Ed Andrieski / SCANPIX
Hardy Nilssons Djurgården anses av expertisen som favoriter till SM-guldet.
4 av 4
Hardy Nilssons Djurgården anses av expertisen som favoriter till SM-guldet. Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Krönika: Det svenska fotbollförbundet har mycket att lära av sina kollegor inom hockeyförbundet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad hette klubbarna sa du?

För ett antal år sedan tog flertalet svenska ishockeyklubbar efter NHL när man helt på amerikanskt manér döpte om klubbarna. AIK och Modo var två klubbar som vägrade lägga till något namn, övriga hakade dock på:

Djurgården Lions (lanserade souvenirer i det namnet)

Linköping White Lions

Brynäs Tigers

Frölund Indians

Färjestad Wolves

Södertälje Lightning

Timrå Red Eagles

HV71 Blue Bulls

Luleå Bears

Leksand Stars

STOCKHOLM. Det är en speciell känsla som infaller varje höst när elitserien i ishockey drar i gång. Den lilla mängd varmluft som ligger kvar över Sverige blir helt plötsligt kall igen.

Hockeyn har börjat.

Eller ”käpparkriget” som ishockeyskeptikerna ofta häver ur sig. Känslan är dock att ishockeyn är Sveriges nationalsport över allt annat. Konceptet elitserien börjar sätta sig hos publikens medvetande efter ett par rejäla tabbar från ishockeyförbundet och proffsklubbarna under tidigt 2000-tal.

Då skulle klubbarna ha larviga djurnamn inspirerade av NHL. Dif Lions, Luleå Bears och Färjestad Wolves – ja, ni hör ju själva. Då ansåg förbundet att knappt någon match skulle få sluta oavgjort. Samma förbund införde då de så kallade ”derbypoolerna” där exempelvis AIK och Djurgården kunde mötas tre gånger på två veckor.

Om det inte är trasigt, laga det inte

Då var då och nu är nu. Elitserien är hetare än någonsin och mycket av den anledningen är att man inte krånglat till det i onödan. Det räcker med ishockeyn helt enkelt, det behöver inte vara USA-kommers stup i kvarten. Överlag har det Svenska Fotbollförbundet mycket att lära av ishockeyns motsvarighet. Den senare instansen vägrar exempelvis att straffa klubbarna för individers illdåd så länge berörd klubb sköter sina arrangemang. Wow! Bara en sådan sak. Ingen kollektiv bestraffning? Ja, ni läste rätt.

Borta är larviga djurnamn och all annan skit som bara jänkarna uppskattar. Elitserien i ishockey har blivit folklig igen och publiken återvänder nu till arenorna. I fjol var differensen bara ett par hundra i genomsnitt när ishockeyn och fotbollens publiksnitt jämfördes. Visst, 2010 inleddes allsvenskan i mars och kombinerat med notoriska felbeslut från förbundsfolket ledde det till att folk ruttnade.

Man kan inte behandla betalande kunder hur som helst. Fråga bara SJ.

Årets säsong av Elitserien känns hur intressant som helst och frågorna ansamlar sig som Andreas Jämtins onödigaste tvåminutersutvisningar. Får Foppa och Näslund ordning på Modo?? Har Linköping värvat ihop till ett SM-guld? Spikar Viktor Fasth igen? Pallar Djurgården att bära upp favoritskapet?

Vilka vinner då? Det gör Linköping. Laget är tillräckligt smart att smyga med i tabelltoppen denna vinter utan att förta sig alltför mycket. Lagom till slutspel kommer värvningarna av Johan Åkerman, Pär Arlbrandt och Carl Söderberg visa sig vara guld värda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela