Torsdag 9 Dec
Stockholm

Ehrnberg: Dags att göra en pudel, käre Boork

Leif Boork måste se det som en ynnest att någon vill lyssna på hans röst. Eller? Finns det någon annan förklaring? Tveksamt.
1 av 2
Leif Boork måste se det som en ynnest att någon vill lyssna på hans röst. Eller? Finns det någon annan förklaring? Tveksamt. Foto:
Leif Boork, en stofil i den svenska hockeyvärlden.
2 av 2
Leif Boork, en stofil i den svenska hockeyvärlden. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

KRÖNIKA. En av hockeysveriges ledande experter har kastat sig in i Sevcdebatten och i samma veva bevisat hur instabil sportens värdegrund egentligen är.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Björn Ehrnberg

Björn Ehrnberg är 26 år, journalist och sportchef på Nyheter24.

I tid och otid skriver han en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Björn på twitter gör du det här.

Martin Sevcs två otroligt korkade och rasistiska ord riktade mot Daniel Rahimi har nu uppdagat en ny tillika löjligt naiv sida av svensk ishockey. Tydligen är drevet mot Sevc för hårt, anser hockeyexperten Leif Boork.

Stofilen kastar sig in i debatten

Efter många dagars drev mot Färjestads tjeckiske back hoppade så slutligen motvallskärringen Leif Boork in i den rätt heta debatten. Och vilket jävla debacle det blev.

"Sevc uttalande om Rahimi gör honom inte till rasist. Sevc borde inte hängas ut som ensam ansvarig.Mkt rasistiskt som sagts av spel/led", dök upp i mitt twitterflöde.

Jag själv började poppa popcorn och väntade in svaren som skulle hagla till Boork. En rädsla spred sig i mig, att Boork skulle få medhåll från likasinnade. Och det fick han - omgående.

"Klocka ord", skrev en tjej till hockeyexperten och fortsatte, "Tycker Leif Boork har väldigt intressanta och tänkvärda synpunkter efter Sevc-incidenten".

Elvis didn't do no drugs

Det är djupt tragiskt att en av Sveriges ledande hockeyexperter har gjort det till vana att trolla i den allmänna debatten. Än värre är det att folk faktiskt lyssnar.

För det handlar inte om huruvida Sevc uttalande är rasistiskt eller ej, det får ni själva avgöra.

("Jävla zigenare")

Men Boork menar att man ska underminera drevet på grund av att orden yttrades i stridens hetta; "Sevc gör fel. Men sammanhanget är i affekt och gör honom inte till rasist".

Med andra ord kan vilken person som helst skrika just de två orden när känslorna svallar och tillfälle ges. Om någon skulle skrika "jävla jude", så skulle vederbörande inte vara rasist om man följer Boorks logik. Om man skriker "bögjävel" hyser man tydligen inte homofobiska känslor.

Experten tillika twitterstormaren skyller vidare på ishockeyns värdegrunder. Att något är systematiskt fel. Och det har han ju helt rätt i.

Det är någonstans i omklädningsrummets innandömen man finner den instabila grund som hockeyn står på. En grund som gör det möjligt för en spelare att skrika "jävla zigenare" till en kollega och sedan kunna läsa om hur en expert vill sopa hela skiten under mattan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela