Djurgården kommer stärkta till derbyt med en stabil 3-0-vinst hemma mot Timrå.
1 av 3
Djurgården kommer stärkta till derbyt med en stabil 3-0-vinst hemma mot Timrå. - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Håller Robert Roséns målform i sig blir AIK giftigt.
2 av 3
Håller Robert Roséns målform i sig blir AIK giftigt. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM/SCANPIX
Inramningen i 08-derbyna håller allt som oftat yppersta världsklass.
3 av 3
Inramningen i 08-derbyna håller allt som oftat yppersta världsklass. - Foto: MONTAGE/SCANPIX

Stekhett 08-derby väntar: "Lyfter sig med publiken i ryggen"

AIK jagar revansch, Djurgården är ute efter att ta femte raka derbysegern. På måndagen drabbar lagen samman i vad som kan vara världens hetaste hockeymatch.


Tidigare resultat

2011-09-20 DIF-AIK 4-2

2011-02-15 AIK-DIF 1-2 e. str

2011-01-11 DIF-AIK 4-1

2010-12-22 AIK-DIF 1-3

2010-11-04 DIF-AIK 2-5

2010-09-28 AIK-DIF 5-2

STOCKHOLM. Sedan AIK:s återtågande till elitserien har hockeysverige kunnat stoltsera med publikfester som saknar motstycke i nästintill hela hockeyvärlden. På isen: AIK mot Djurgården, på läktaren: Black Army mot Järnkaminerna och - om man så vill - i tabellen: nian mot tian.

13 850 personer kommer att göra allt för att heja fram respektive lag till tre viktiga poäng. Men det är inte bara poäng som står på spel: när vaktmästaren släcker strålkastarna i den jättelika golfbollen kommer ena lagets supportrar vandra hem i förtvivlan, med vetskapen om att arbetsdagen därpå kommer att kantas av pikar levererade från arbetskollegor med klubbtillhörigheten hos det andra laget. Det är AIK mot Djurgården, Sveriges - och rent inramningsmässigt, kanske världens - hetaste hockeymatch.

– Personligen så kan inte jag se att det finns någon hetare match än just ett Stockholmsderby mellan AIK och Djurgården. Den anspänningen och rivalitet som finns i luften sedan Djurgården började att kopiera oss 1891, tror jag inte finns någon annanstans, säger Black Armys ordförande, Daniel Wilhelmsson, med glimten i ögat till Nyheter24.

Gnaget ute efter revansch

AIK chockade både Djurgården och experterna när man gick och vann de första två derbyna efter återkomsten till elitserien. Därefter har Djurgården varit numret för stort för AIK, som står på fyra raka derbyförluster inför måndagens match. Nu jagar man revansch.

– Med publiken i ryggen lyfter man sig ett par snäpp, konstaterar AIK:s Robert Rosén till klubbens hemsida.

Och just Rosén har prickat formen, senast i förlustmatchen mot HV71 svarade centern för ett hat trick. Men han behåller lugnet och kaxar inte upp sig inför vad som komma skall.

– Det är ingenting man får hänga upp sig på, det är bara att släppa och gå vidare även fast det var väldigt roligt, säger han om bedriften.

Marcus Nilson: "Känns jävligt bra"

I motståndarlägret är stämningen på topp. Djurgården kommer stärkta av en stabil 3-0-vinst hemma mot tabelljumbon Timrå. En seger som sprider god stämning i truppen.

– Det har varit skönare att träna den här veckan när vi har haft en vinst i ryggen, säger lagkaptenen Marcus Nilson till Djurgårdens hemsida.

Han är laddad inför uppgiften och hoppas på en fartfylld tillställning.

– Det känns jävligt bra. Det ska bli skitkul. Jag hoppas att fansen får se en riktigt rolig match och att vi vinner, säger kaptenen.

Kontringen: "Vi vinner med 4-1"

Om Djurgården förlitar sig på den goda stämningen i truppen, är det ett AIK som istället ska utnyttja revanschlustan till fullo. En rafflande tillställning är att vänta, och AIK:s Robert Rosén tror att man går segrandes ur striden.

– Jag tror att vi vinner med 4-1, säger han inför derbyt.

AIK
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

2 timmar sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.