Tomi Kallio jublar efter det tidiga ledningsmålet.
Tomi Kallio jublar efter det tidiga ledningsmålet. - Foto: Björn Tilly/BILDBYRÅN
Djurgården fick det sista ordet hemma mot Växjö.
Djurgården fick det sista ordet hemma mot Växjö. - Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Pontus Åberg firar sitt 3-1-mål.
Pontus Åberg firar sitt 3-1-mål. - Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Mardrömsstarten tände Dif - vände och vann

Ett tidigt Växjö-mål var tändvätskan som Djurgårdsspelarna behövde.

Matchstatistik

Skott på mål: 34-25

Räddningsprocent: 92-88

Utvisningsminuter: 8-6

Tekningar: 36-28

STOCKHOLM. Djurgården fick sämsta tänkbara start hemma mot Växjö. Gustaf Wesslau fick utstå tidiga prövningar när bortalaget parkerade sitt manskap i Djurgårdens försvarszon. Inte helt ologiskt kunde då Tomi Kallio pricka in ledningsmålet efter att ha tagit hand om sin egen ribbretur.

– Jag upptäckte att de hade några svåra passningar och till slut satt pucken efter några försök, sa målskytten till Canal Plus.

Kom ut som ett nytt lag

Hemmalaget spelade förvisso upp sig och den första perioden var en jämn sådan. Men det var ingenting mot hur mittenperioden skulle arta sig: redan efter 49 sekunders spel kunde Mika Zibanejad kvittera till 1-1. Det var början på en makalös vändning.

Fem minuter senare tvingades Växjös Oscar Alsenfelt kapitulera igen. Denna gång fick han Jimmie Ölvestad ståendes framför sig, och när Marcus Nilson skickade in pucken på mål kunde Ölvestad styra in ledningsmålet.

Som om inte det vore nog - bara minuter senare svarade bortalagets Brad Moran för en riktig indianare i egen zon. Pontus Åberg snappade upp pucken och med lite tur kunde han slå in 3-1 på tennis, hans sjunde mål för säsongen.

– Vi spelar dåligt i den första perioden men kommer upp bra här i den andra. Nu ska vi hålla oss från utvisningsbåset, sa 3-1-målskytten inför den sista perioden.

Höll på att straffa sig

Men just när Djurgården såg ut att ha full kontroll på händelserna, hände det som inte fick hända. Philip Holm drog på sig en tvåminutare för holding, och halvminuten senare rasslade det till bakom Wesslau. Växjö utnyttjade sitt power play - Per Hållbergs kanon innebar 3-2 och spänning i matchen.

Men närmare än så kom aldrig Växjö. Med 52 sekunder kvar att spela kunde Jimmie Ölvestad punktera matchen och fastställa slutresultatet till 4-2.

– De är lite hetare när målchanserna uppstår. Vi ställer till det på minst två mål bakåt i dag och det straffar sig, säger Växjös Per Hållberg.

"Viktiga pinnar"

Djurgården kliver därmed upp på samma poäng som rivalen AIK, men sämre målskillnad gör att man fortfarande placerar sig nedanför slutspelsstrecket.

– Viktiga tre pinnar för vår del, säger tvåmålsskytten Jimmie Ölvestad till Canal Plus.