Johan Gustafsson var, i vanlig ordning, stabil i kassen. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Luleå såg till att det inte blev en fjärde raka bortaförlust mot Skellefteå. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX

Luleå vände och vann - bröt mardrömssviten

Norrlandsderbyt fick ett dramatiskt straffavgörande.

AIK-Linköping 3-2 e. förl

Växjö-Brynäs 2-4

Färjestad-Timrå 2-3 e. förl

HV71-Djurgården 3-2 e. str

SKELLEFTEÅ. Det mesta talade för en målsnål tillställning när SAIK och Luleå gjorde upp i "Slaget om Norrland". Bortalaget är elitseriens målsnålaste lag framåt, och de släpper även in minst mål av alla. Men mot Skellefteå orkade Luleå bara hålla tätt i en period.

Men det saknades definitivt inte chanser i öppningsperioden. Hemmalagets Christian Söderström hade i princip öppet mål, men Luleås eminente landslagskeeper Johan Gustafsson svarade för en kalasräddning.

Exploderade i andra perioden

Målen kom istället i mellanperioden. Melker Karlsson gav Skellefteå ledningen efter 5.50, innan Christian Söderström revanscherade sig från den tidigare missen och ökade på till 2-0.

Men bortalaget gav inte upp. Elias Fälth såg till att skaka liv i matchen när han reducerade till 1-2, bara minuten efter Skellefteås 2-0-mål. Och den psykologiskt viktiga kvitteringen kom bara sekunder innan pausvila, genom Toni Koivisto.

Vann efter straffar - bröt sviten

Den tredje perioden förblev mållös och inte ens i förlängningen vek målvakterna ned sig. Istället avgjordes matchen på straffar där Toni Koivisto till slut blev den stora hjälten för Luleå. Segern innebär inte bara två poäng, utan även att Luleå undvek att förlora fjärde matchen i rad på Skellefteå Kraft Arena.