Skellefteå verkar inte ha några problem med målskyttet. Borta mot Växjö gjorde man hela sju baljor. - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Martin Gerber fick släppa förbi sig tre puckar inom loppet av bara någon minut.
Martin Gerber fick släppa förbi sig tre puckar inom loppet av bara någon minut. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM/SCANPIX

Skellefteå i serieledning - krossade Växjö

Tre mål på två minuter - sedan var matchen avgjord till Skellefteås fördel.

Matchstatistik

Skott på mål: 22-45

Räddningsprocent: 84-86

Utvisningsminuter: 8-4

Tekningar: 28-34

VÄXJÖ. Både HV71 och Brynäs åkte på en varsin nitlott under måndagen. Det öppnade upp för tredjeplacerade Skellefteå, som vid en trepoängare kunde överta serieledningen. Och de kunde knappast ha bett om ett mer passande motstånd - nämligen ett Växjö i kris.

Chockstarten

De kunde heller inte ha bett om en bättre start på matchen. Redan efter 4,33 sprättade Jimmie Ericsson in ledningsmålet för Skellefteå. Och bara minuten senare dubblades ledningen efter Bud Holloways direktskott.

Men det var inte slut där - halvminuten efter Holloways 0-2-mål satt pucken bakom Martin Gerber igen, den här gången efter att Christian Söderström hittat rätt. Hemmalaget kunde visserligen reducera till 1-3 efter mål av Ilkka Heikkinen, men den första perioden var ett enda stort misslyckande från Växjös sida.

– Det är en riktig kalldusch då vi går in och gör tvärtemot det vi sa att vi skulle göra. Vi gör det lätt för Skellefteå, sa Växjös Johan Markusson till Canal Plus.

Målexplosion i andra

Om det såg mörkt ut för Växjö efter den första perioden, var det ingenting mot hur det skulle se ut efter 45 minuters spel. Då hade Skellefteå dragit ifrån till 1-5 efter mål av Oscar Möller och Johan Forsberg. Men då - från ingenstans - exploderade hemmalaget. På tio sekunder gjorde man match av det hela när Steve Savano och Dennis Rasmussen nätade.

Det spelade dock ingen roll. Skellefteå hittade tillbaka till sitt spel och Melker Karlsson avgjorde matchen med sitt 3-6-mål, tio minuter från slutet. Och för att spä på förnedringen ytterligare såg Jimmie Ericsson till att sätta 3-7 innan slutsignalen ljöd.

Vinsten betyder att Skellefteå kliver upp i ensam serieledning. En poäng skiljer ner till tvåan HV71.

– Det var en morot innan matchen att ta över serieledningen och jag hoppas att vi kan fortsätta med spelet nu efter det här, säger Jimmie Ericsson till Canal Plus.