Viktor Fasth är inte lika het som förra säsongen - men slåss ändå i toppen av målvaktsligan.
1 av 7
Viktor Fasth är inte lika het som förra säsongen - men slåss ändå i toppen av målvaktsligan. - Foto: Scanpix
Robert Rosén jagar ledningen i poäöngligan.
2 av 7
Robert Rosén jagar ledningen i poäöngligan. - Foto: Scanpix
Slår "derbydödaren" Gynge till i kväll igen?
3 av 7
Slår "derbydödaren" Gynge till i kväll igen? - Foto: Scanpix
Gör Hardy Nilsson sitt nästsista Stockholmsderby i kväll?
4 av 7
Gör Hardy Nilsson sitt nästsista Stockholmsderby i kväll? - Foto: Scanpix
Efter polisens agerande i förra derbyt kommer AIK:arna dominera läktarna.
5 av 7
Efter polisens agerande i förra derbyt kommer AIK:arna dominera läktarna. - Foto: Scanpix
Mika Zibanejad missar kvällens drabbning.
6 av 7
Mika Zibanejad missar kvällens drabbning. - Foto: Scanpix
7 av 7
- Foto: Scanpix

Analysen: På pappret vinner AIK

Nyheter24 ställer klubbarna mot varandra inför kvällens Stockholmsderby.


Matchvinnarna om derbyt:

Gustaf Wesslau vaktar kassen i kväll för Djurgården. För hockeyligan berättar han om vikten av poängen i kampen om slutspelsplatserna. 

– Det kommer nog inte att bli något skönspel med justa dragningar och härliga flippmackor, säger han och fortsätter.

- Det är ju fjärde derbyt nu och man får försöka bortse från tabellsituationen, även om det är svårt, och tänka på att det är den roligaste matchen man spelat i karriären so far. Man får försöka lyfta fram det positiva. Det är få förunnat att spela såna här matcher och en härlig rivalitet så länge allt flyter på utan stök.

AIK:s Richard Gynge har gjort mest mål i elitserien och varit mycket lyckosam i derbyna den här säsongen.

– Vi ska spela som i senaste hemmaderbyt, med bra fart och mycket energi. Stressa deras backar hårt och åka mycket skridskor, då tror jag att vi kommer vinna, säger han till klubbens officiella hemsida. Jag har haft flyt hittills och jag hoppas att det håller i sig.

STOCKHOLM. AIK ligger bara en poäng före Djurgården inför årets viktigaste match. Det laget som förlorar i kväll har en bra mycket tuffare resa till slutspelet. Nyheter24 sätter upp fyra punkter och reder ut förutsättningarna inför matchen.

Formen: AIK.

Inget lag är i nuläget speciellt heta men AIK är i snäppet bättre form efter två vinster (en efter övertid) på fem matcher. Djurgården vann senast mot Färjestad efter straffar men matchen var i ärlighetens match inget att hurra över. Dessutom saknar Dif forwardsesset Mika Zibanejad.

Publikmatchen: AIK.

AIK har lägst publiksnitt i Elitserien - men när det väl gäller ställer gnagarna upp: Under förmiddagen rapporterade AIK att det fanns runt 500 biljetter kvar till hemmamatchen, antagligen kommer det bli slutsålt överallt - förutom i Djurgårdens klack - efter polisens bryska hantering i senaste matchen.

Skyttekungarna: AIK. 

Robert Rosén har blivit den värvningen som Solna-klubben hade hoppats på. Tillsammans med Richard Gynge slåss radarduon i toppen av poängligan. Med 39 poäng ligger Rosén tvåa i poängligan. Med 22 mål leder Gynge skytteligan.

Djurgården har däremot haft problem med poängplockandet, men veteranerna Marcus Nilson (25 poäng) och Kristofer Ottosson (24 poäng) håller än.

Målvaktskampen: AIK.

Okej, han är inte lika het som förra året - men Viktor Fasth slåss fortfarande i toppen av målvaktsligan. Smålänningen har räddat mest skott av alla och har imponerande 93,27 procent.

Går matchen till straffar har Djurgården en fördel med Gustaf Wesslau i mål. Men såhär långt har Wessalu säsong varit varken bra eller dålig: 91,35 procent är okej - men det råder ingen tvekan om vem som har störst potential av burväktarna.

AIK - Djurgården startar 19.00 och visas i Canal Plus Sport 1.

AIK
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.