Luleås Daniel Gunnarsson blöder efter en tackling av FBK:s Marius Holtet. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Luleå jubel efter 0-1 av Toni Koivisto.
Luleå jubel efter 0-1 av Toni Koivisto. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
FBK:s Christian Berglund sträcker armarna i luften efter 1-1 målet.
FBK:s Christian Berglund sträcker armarna i luften efter 1-1 målet. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Per Åslund och Rickard Wallin firar 3-1 målet.
Per Åslund och Rickard Wallin firar 3-1 målet. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Fjolårets mästare slog topplaget Luleå

Färjestad vände matchen på 35 sekunder.

Matchstatistik

Målskyttar: Färjestad: Christian Berglund, Mattias Sjögren, Per Åslund.

Luleå: Toni Koivisto.

Utvisningsminuter: 27-4

Skott på mål: 19-22

KARLSTAD. Det var laget från Norrbotten som började bäst i Löfbergs Lila Arena. Efter 13.52 tog Toni Koivisto hand om pucken, gick hela vägen runt buren och väntade ut Färjestads målvakt Cristopher Nihlstorp innan han satte in 1-0, iskallt vid den bortre stolpen. Men det dröjde enda till den andra perioden innan fjolårets mästare vaknade till.

Först kvitterade Christian Berglund till 1-1 när klockan stod på 6.44. 35 sekunder senare var det dags igen, när Mattias Sjögren, på ett mycket märkligt sätt, fick in 2-1. Innan den andra perioden var till ända kom trean på en styrning, precis när Luleå blivit fulltaligt, av Per Åslund.

I den tredje perioden tryckte Luleå på för att komma ikapp. Men bortalaget misslyckades och tappade i toppen mot serieledarna Skellefteå AIK. Vinsten var både efterlängtad och fullt rättvist.