Inget omspel efter domartabbe

Det blir inget omspel efter domartabben i Scandinavium.


Ishockeyförbundets tävlingsnämnd avslog Luleå protest.

– Domaren gjorde fel, men enligt vårt regelverk ska det inte bli omspel, säger nämndens ordförande Anders Larsson till TT.

Domaren Patrik Sjöberg kom inte ihåg att utvisningsregeln ändrades 2006 och lät Luleås Jaroslav Obsut - som var utvisad i 2+2 minuter - sitta kvar i utvisningsbåset trots att Frölunda gjorde ett andra mål i numerärt överläge. Det stod 0-2 när felet begicks och Frölunda gjorde ytterligare ett mål medan Luleå hade en man för lite på isen.

– Ett misstag från funktionärerna, varken Frölunda eller Luleå har gjort något fel, säger Anders Larsson.

Men regelfelet räcker inte för att kunna begära omspel. Ett liknande fall finns nämligen med i förbundets tolkningsbok. Enligt regel 470 gäller följande:

Situation: Strafftidtagaren gör fel och en spelare får sitta för länge på utvisningsbänken, och under den tiden gör det icke felande laget ett mål. Åtgärd: Målet godkänns.

Därför var beslutet att avslå Luleås protest enkel för tävlingsnämnden.

– Dessutom står det i vårt regelverk att ett mål aldrig kan underkännas om pucken släppts efter målet. Vår utgångspunkt är också att alla matcher helst ska avgöras ute på isen, säger Anders Larsson.

TT: Men kan det vara för svårt att få till stånd ett omspel med den utgångspunkten, även vid ännu större domarmisstag?

– Vi tittar alltid på att utveckla våra regler. För att undvika liknande situationer i fortsättningen kommer en regelkunnig person att sitta i anslutning till speakerbåset eller ha kontakt med båset, säger Anders Larsson.

Domarbasen Peter Andersson får i uppdrag att bemanna den posten.

– Vi har redan supervisors på alla matcher som ska fungera som domarcoacher. Deras uppdrag blir nu ännu tydligare. Vi kommer att se till att de finns kommunikation mellan supervisors och speakerbåset redan till kvällens matcher, säger Peter Andersson.

TT: Kunde Lars-Johan Ryhed, som var supervisor i Scandinavium, ha stoppat matchen när han såg att felet begicks?

– Egentligen inte. Han kan inte backa klockan när spelet har satts i gång, säger Peter Andersson.

TT: Kommer Patrik Sjöberg att döma något mer i slutspelet eller kvalserien i år?

– Vi kommer att ha en diskussion om det under eftermiddagen, säger Peter Andersson.

Luleå kan överklaga domen till ishockeyförbundets styrelse.

Frölunda leder kvartsfinalserien med 3-1 i matcher och kan nu bli klart för semifinal vid seger i torsdagskvällens match i Scandinavium.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

1 timme sedan

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

3 timmar sedan
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

idag 11:22
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.