Torsdag 13 Maj
Stockholm

"Dick Axelsson gör succé – annars ska jag lära mig äta sill"

Det råder delade meningar om nyförvärvet Dick Axelsson.
1 av 4
Det råder delade meningar om nyförvärvet Dick Axelsson. Foto: Scanpix
Julius Hudacek släppte loss i Södertälje – nu ska han showa i Scandinavium.
2 av 4
Julius Hudacek släppte loss i Södertälje – nu ska han showa i Scandinavium. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Skadeföljde lagkaptenen Joel Lundqvist samlar sina styrkor för en ny säsong.
3 av 4
Skadeföljde lagkaptenen Joel Lundqvist samlar sina styrkor för en ny säsong. Foto: Scanpix
Nyheter24 sätter, oväntat nog, floppvarningen på Dick Axelsson.
4 av 4
Nyheter24 sätter, oväntat nog, floppvarningen på Dick Axelsson. Foto: Scanpix

Nyheter24 synar lagen och tippar elitserien. På sjunde plats hittar vi Frölunda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Truppen

Målvakter: Patrick Galbraith, Julius Hudacek.

Backar: Oliver Bohm, Christian Bäckman, Fredrik Eriksson, Pierre Johnsson, Doug Lynch, Christoffer Persson, Viktor Svedberg, Henrik Tömmernes.

Forwards: Per-Johan Axelsson, Anton Axelsson, Dick Axelsson, Fabian Brunnström, Sebastian Collberg, Mikael Johansson, Magnus Kahnberg, Nicklas Lasu, Joel Lundqvist, Mathis Olimb, Mats Rosseli Olsen, Fredrik Sjöström, Jari Tolsa.

TIPS: 7

IN: Fabian Brunnström, f (Detroit Red Wings), Dick Axelsson, f (Modo), Doug Lynch, b (EC Salzburg), Julius Hudacek, m (Södertälje), Patrick Galbraith, m (Blues).
UT: Fredrik Pettersson, f (Donbass Donetsk), Mika Pyörälä, f (Amur Khabarovsk), Johan Sundström, f (New York Islanders), Patrick von Gunten, b (Kloten), Magnus Hellberg, m (Nashville Predators), Frederik Andersen, m (Anaheim Ducks).

MÅLVAKTER
En målvakt som Frederik Andersen är förstås i princip omöjlig att ersätta – men Frölunda har gjort ett mycket bra försök. Julius Hudacek glänste i Södertälje förra säsongen och jag tror att spexaren kan bli en minst lika stor publikfavorit i Scandinavium. Men vad händer om Hudacek skadar sig eller inte lyckas komma upp i fjolårets nivå? Patrick Galbraith är ett väldigt osäkert kort. Dansken gjorde succé i Leksand 2010/2011 och såg ut att ha något spännande på gång, men så fick han för sig att han var för bra för allsvenskan och efter det gick väl allt inte riktigt som planerat. Två klubbar och totalt bara 27 matcher förra säsongen. Hudacek måste leverera.

BACKAR
Den stora frågan: får Christian Bäckman vara skadefri? Så viktig är han för Frölunda. Utan tvekan lagets nyckelspelare. Henrik Tömmernes var riktigt bra förra säsongen och kan ta ytterligare ett kliv. Pierre Johnsson har varit borta under försäsongen så det lär väl ta lite tid för honom att komma in i "det". 28-åringen var riktigt bra förra säsongen och är en gigant i försvaret, framför allt för att han spelar så bastant. Doug Lynch är en intressant back. 29-åringen får ses som ersättaren till fjolårets dominant Patrick von Gunten, en roll som inte är helt lätt att axla. I det stora hela ser backbesättningen rejäl och stabil ut. Förutom ovan nämnda spetsspelare så har man också satsat på gigantiska bulldozers som Viktor Svedberg (204 cm, 106 kg) Christoffer Persson (193 cm, 103 kg) och Oliver Bohm (190 cm, 98 kg).

FORWARDS
Frölunda har lyckats behålla stommen från fjolåret. På forwardssidan har man tappat fyra spelare, varav Fredrik Pettersson och Mika Pyörälä är de största förlusterna. Men ersättarna ser minst lika – om inte ännu mer – spännande ut. Fabian Brunnström är tillbaka efter sitt NHL-äventyr och vi minns alla succén i Färjestad för fyra år sedan. 27-åringen gjorde ändå 35 poäng i AHL förra säsongen trots att han sedan länge tröttnat mentalt på hockeylivet där borta. Jag tror Brunnström på nytt blir en riktig hit i elitserien. Och så har vi honom – Sveriges egen Dr. Jekyll & Mr. Hyde. Flopp- eller succéspelaren – Dick Axelsson. Jag vet att många Frölundasupportrar är skeptiska över den här värvningen. Men jag tror att det lossnar för 25-åringen den här säsongen. Dick Axelsson kommer att göra succé i Frölunda – om inte så kommer jag tvinga mig att börja äta sill (och ja, töntigt nog är sill det vidrigaste jag vet).

Nyckelspelaren: Christian Bäckman – så otroligt nyttig både offensivt och defensivt. Väldigt viktigt för Frölunda att han för en gångs skull får vara skadefri.

Genombrottet: Sebastian Collberg – 18-åringen gjorde elitseriedebut i fjol och gick poänglös, men den här säsongen tror jag han tar för sig.

Floppvarningen: Dick Axelsson – det går inte att sätta någon annan än honom här. För min egen skull hoppas jag att han inte floppar.

SAMMANFATTNING
Frölunda har det väl ställt både i försvaret och offensiven. Målvaktssidan får ses som något osäker, men jag är övertygad om att Julius Hudacek kommer att motsvara de högt ställda förväntningarna. Som alltid har Frölunda många välkända namn och ett bra lag på pappret. Ändå har det varit väldigt mycket upp och ner vad gäller tabellplaceringarna de senaste åren. Sedan SM-guldet 2005 har Frölunda varit – i tur och ordning – tvåa, nia, sexa, trea, sjua, nia – och i fjol femma. Frölunda brukar inte få ihop det trots att alla verktyg finns där och jag tror inte denna säsong blir något undantag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela