Torsdag 26 Maj
Stockholm

Niklas Nordgren: "Gör jag 30 poäng är jag nöjd"

Niklas Nordgren är tillbaka i Timrå efter sju år utomlands.
1 av 5
Niklas Nordgren är tillbaka i Timrå efter sju år utomlands. Foto: Scanpix
Nyheter24 träffar Nordgren efter ett träningspass i E.ON Arena.
2 av 5
Nyheter24 träffar Nordgren efter ett träningspass i E.ON Arena. Foto: Nyheter24
"Det är jättekul att vara tillbaka. Det känns som att jag inte varit borta", säger Nordgren som samtidigt medger att det är lite nervöst.
3 av 5
"Det är jättekul att vara tillbaka. Det känns som att jag inte varit borta", säger Nordgren som samtidigt medger att det är lite nervöst. Foto: Scanpix
20 poäng på 60 matcher har det blivit i den blågula tröjan.
4 av 5
20 poäng på 60 matcher har det blivit i den blågula tröjan. Foto: Scanpix
43 matcher hann han spela för Carolina innan han trejdades bort. Carolina gick sedan hela vägen och vann Stanley Cup.
5 av 5
43 matcher hann han spela för Carolina innan han trejdades bort. Carolina gick sedan hela vägen och vann Stanley Cup. Foto: Scanpix

"Det är nervöst – jag vet inte hur jag står mig i elitserien". Hemvändaren Niklas Nordgren om mardrömstränare, hur bottentippade Timrå ska överraska tvivlarna och om när han bara var minuter från att få vara med om att vinna Stanley Cup.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Niklas Nordgren om...

...varför han fick sparken från Kloten:
– Det var en turbulent tid. Klubben höll på att gå i konkurs och tvingades skära ner på spelarkostnader. Jag hade spelat 14 matcher och varit skadad. Det var inte konstigt att jag fick lämna. 

...att vara nederlagstippade:
– Under min andra säsong i Timrå när Kenta Johansson kom hit så blev vi tippade sist av, ja, det måste ha varit alla. Det året gick vi till semifinal och torska mot Frölunda som senare vann SM-guld. Får vi bara ihop ett lag som verkligen kör så kan allt hända.

...vilka lagkamrater som imponerat mest på honom:
– Många har varit bra, men Sebastian Erixon blir viktig och även Oscar Hedman. Simon Önerud har jag inte riktigt sett spela förut, men han verkar vara jävligt duktig. Sedan gäller det att jag, Crippe (Christian Söderström) och Jonte (Jonathan Hedström), de äldre spelarna, försöker leda laget även utanför planen. 

Statistik

NLA (Schweiz): 207 poäng på 238 matcher
Elitserien: 121 poäng på 200 matcher
NHL: 6 poäng på 58 matcher
Landslaget: 20 poäng på 60 matcher

SUNDSVALL. Året är 2006 och uppstickaren Carolina Hurricanes går som tåget i NHL ledda av tränaren Peter Laviolette. Örnsköldsviksonen Niklas Nordgren, som värvats efter flera lysande säsonger i elitserien, sitter oftast på bänken men är alltjämt en del av NHL-laget och har spelat 43 matcher. Då kommer samtalet som förändrar allt.

"Du har blivit trejdad till Pittsburgh Penguins".

– Precis vid deadline. Jag gick från det bästa till det sämsta laget i ligan och sedan gick Carolina och vann Stanley Cup, så ja, det var ju lite surt. Jag trivdes bra i Carolina, Laviolette är en fantastisk tränare. Och så kom jag till Pittsburgh som hade en tränare jag inte finner ord för att beskriva.

Försök.

– Men han hade en sådan där franskkanadensisk stil, pratade inte med folk. Skällde ut alla. Samtidigt gick det som sämst för laget så jag kände direkt att jag inte hade någon chans att få stanna i NHL.

Lösningen blev Schweiz och Rapperswil-Jona Lakers där han sprutat in poäng de senaste säsongerna. Förra året värvades Nordgren till storlaget Kloten. Men samtidigt som klubben hamnade i svåra ekonomiska problem blev Nordgren skadad och tvingades lämna laget. Hemma i Sverige stod både Timrå och Modo med öppna armar. 

– Vi hade planerat att vara kvar utomlands i ett år till, men nu blev det som det blev. Timrå känns som hemma.

Varför blev det inte Modo?

– Det kändes inte riktigt som att de var lika intresserade samtidigt som helhetslösningen var bättre i Timrå. 

Hur har du förändrats som hockeyspelare under dina år utomlands?

– Jag har mycket mer erfarenhet och tror att jag kan hjälpa till mycket utanför isen också. Fysiskt är jag inte där jag var när jag lämnade, men jag hoppas komma ikapp. Men det är svårt att säga var jag står. Det är lite nervöst faktiskt, man vet ju inte hur man står sig i elitserien efter sju år utomlands. 

Men du är ju ändå en av Timrås stjärnspelare. 

– Haha nja, jag har aldrig sett mig som någon stjärna och kommer aldrig göra det heller. Det där är inget jag tar åt mig av. Press känner man alltid men det är från sig själv, att man vill lira bra hockey. Jag försöker att inte läsa tidningar, det har jag ingenting för.

Vi, och många andra, tippar er sist i serien. Vad har Timrå som vi missat?

– Vi kommer ha ett väldigt, väldigt, väldigt hårt jobbande lag och en väldigt bra målvakt. Elitserien är så pass jämn att man kan komma långt på att ha ett lag som verkligen kör och ger 100 procent i varje byte och varje sekund. Sedan har vi en grym lagsammanhållning, det känns som att jag inte varit borta. 

Till sist, hur många poäng gör du den här säsongen?

– Om jag spelar alla matcher? Gör jag 30 poäng är jag väl nöjd i alla fall.

Kommentera
Kopiera länk
Dela