Lördag 18 Sep
Stockholm

"Batman-dräkten hänger i säkert förvar"

Per Ledin gillar att bjuda på sig själv.
1 av 3
Per Ledin gillar att bjuda på sig själv. Foto: SCANPIX SWEDEN
Per Ledin – en elaking när hockeydräkten åker på, precis som Batman.
2 av 3
Per Ledin – en elaking när hockeydräkten åker på, precis som Batman. Foto: SCANPIX SWEDEN
Christian Bale är riktiga Batman för Per Ledin.
3 av 3
Christian Bale är riktiga Batman för Per Ledin. Foto: Ap/SCANPIX

VID SIDAN AV. Batman-fantasten Per Ledin om sin fascination för superhjältar, "smyg-Batmans" i HV71 och vem som är hans Robin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
VID SIDAN AV

VID SIDAN AV är vår nya artikelserie här på Nyheter24 där vi nördar ner oss idrottsstjärnornas största intressen. Vem tycker DU att vi ska prata med? Vet du någon idrottare med ett roligt intresse som du skulle vilja veta mer om? Tveka inte att mejla oss på sport@nyheter24.se.

Hur kommer det sig att du fastnade för Batman??

– Batman har alltid funnits med. När man växte upp så kollade man på klassiska Batman. Du vet, "Nänänänänänänänää Batman!". På något sätt fastnade jag för Batman och Robin, de goda mot de onda. Efter det har det väl bara följt med helt enkelt. Sen hade vi en lagfest med laget en gång och då tänkte jag att jag äntligen fick ett skäl att köpa en Batman-dräkt, så då gick jag och beställde den.

Du brukar ta på dig dräkten lite då och då. När hade du på dig den senast?

– Det var nog när jag gjorde den där videon när vi hade lagt barnen och jag letade efter frun, haha...

Okej. Vart befinner sig dräkten nu?

– Den hänger i säkert förvar. Det har blivit en rolig grej och man har bjudit på sig själv inför barnen. Tagit på den på barnkalas, jagat grannbarnen, så man har varit lite tokig så där. Men det är roligt och är uppskattat.

Vad finns det för likheter mellan Per Ledin och Batman?

– Vilken svår fråga... Det är ju det att han är både god och ond, men ond på ett bra sätt. När jag tar på mig hockeyutrustningen så vill jag vinna till vilket pris som helst. Så det kan vara det då, förvandlingen. Sen vid sidan av isen försöker jag vara en bra förebild, precis som Bruce Wayne. Det finns faktiskt en grej som jag tror ingen annan kan stoltsera med, att jag aldrig någonsin druckit alkohol, rökt eller snusat. Man har andra sidor som folk inte känner till, det får du gärna skriva, säger Per och fortsätter:

– Det har varit lite småkul att bjuda på en annan sida av sig själv. Bara för att folk tycker illa om mig på isen så betyder det inte att jag är en dålig person utanför hockeyn.

Vad tycker dina lagkamrater om din fascination för Batman?

– De tycker att jag bara är knäpp. Men det gör inget, det bjuder jag på. Man hoppas ju att man bidrar med en bra stämning. Så funkar jag själv. Ibland kan man vara lite grinig, men är det bra stämning och man får några roliga gliringar så kan man ändå slappna av och dra på smilbanden. Vi har fler Batmans i laget som nog skulle vilka klä ut sig. Några smygkillar. "Kolan", Fernholm, Petrasek och Sundh... de smyger i vassen om man säger så.

Gillar du någon annan superhjälte?

– Wolverine är rätt mäktig också. Batman och Wolverine. Hugh Jackman gör rollen som Wolverine grymt bra i filmerna.

Den gamla serien, tecknade Batman eller de nya Dark Knight-filmerna – vad är bäst?

– Dark Knight alltså. De filmerna är i en klass för sig. Jag har sett alla många gånger. Den senaste har jag sett tre gånger på bio. Dark Knights Rises är riktigt mäktig. Christian Bale gör rollen så himla bra. Han är den riktiga Batman för mig.

Rhett Rakhshani har berättat att du kan citera den senaste filmen under en hel lunchtimme.

– Haha, ja vi brukar dumma oss så där. Göra om rösten som Bale.

Vilket är ditt favoritcitat från den senaste filmen?

– "Why do we fall? So we can pick ourselves back up." Scenen där han bara reser sig upp och börjar pumpa armhävningar. För mig är det synonymt med att... folk uppfattar mig som en... Hur ska man säga? Jaha, nu är den jobbiga jäveln igång, men ju mer man slår på honom så är han tillbaka igen. För mig handlar det om att motståndarna kan göra vad de vill mot mig, jag kommer ändå alltid att dyka upp på samma ställe. Folk tror att jag uppfattar mig själv som den tuffaste spelare, men skitsamma, det spelar ingen roll vad folk tycker. När jag kliver in på isen så spelar det ingen roll om jag blir inkörd i sargen. Jag reser mig upp och borstar av mig bara. Åker jag på en tackling så kliver jag upp och kör ännu hårdare.

Vem är din Robin i HV71??

– Oj, vad svårt... Nu får jag klura en stund. Ska man säga det seriöst eller inte.... Det får bli Oscar Sundh. Det är en riktigt bra kille, nogrann, seriös och ett proffs i allt han gör. Sen är han så jävla härligt grinig också, det gillar jag. Missar han ett läge så brinner proppskåpet. I vår värld handlar det bara om att vinna. Vinner inte Sundh så blir han grinig så inne i helvete. Jag är likadan. När vi åkte ur slutspelet förra säsongen så var jag grinig hela sommaren. Jag såg inte ett enda Sportnytt på hela våren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela