Så här är Brynäs vana att spela sina matcher. Men imorgon blir det till att spela utomhus.
1 av 5
Så här är Brynäs vana att spela sina matcher. Men imorgon blir det till att spela utomhus. - Foto: Robert Granström/Scanpix
Så här såg det ut 2009 när Frölunda tog emot Färjestad på Nya Ullevi.
2 av 5
Så här såg det ut 2009 när Frölunda tog emot Färjestad på Nya Ullevi. - Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Frölunda spelade i andra tröjor dagen till ära.
3 av 5
Frölunda spelade i andra tröjor dagen till ära. - Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Fördelen med att spela utomhus är att man kan ta in fler åskådare.
4 av 5
Fördelen med att spela utomhus är att man kan ta in fler åskådare. - Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Matchen firades med fyrverkerier.
5 av 5
Matchen firades med fyrverkerier. - Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Brynäs fyller 100 år - firar med utomhusmatch

NHL-lockouten tvingade ligan att ställa in den årliga Winter Classic-matchen som spelas utomhus. Men vi i Sverige behöver inte misströsta, vi får nämligen en egen i kväll när Brynäs firar 100 år med att ta emot Timrå utomhus.


GÄVLE. Brynäs IF är en av Sveriges mest klassiska hockeyklubbar. Den bildades redan 1912 och har sedan dess lagt beslag på inte mindre än 13 SM-guld, vilket gör att man ligger tvåa i guld-tabellen efter Djurgården som har 16 guld.

Då klubben firar 100 år i år ställer man till med en utomhusmatch mot Timrå som äger rum i kväll på parkeringen utanför den sedvanliga hemmaarenan Läkerol Arena. Den provisoriska arenan heter Gävlebocken Arena och rymmer 15 000 åskådare som ser ut att få uthärda sju till åtta minusgrader och svag blåst, enligt Brynäs hemsida.

Konceptet med utomhusmatcher kommer från NHL:s Winter Classic, där klubbar möts utomhus inför en stor publik. Årets Winter Classic skulle ha spelats mellan Red Wings och Maple Leafs, men ställdes in på grund av den rådande lockouten.

Tevekanalen HBO har gjort två bejublade dokumentärer om uppladdningen inför de två senaste säsongernas Winter Classic, där tittarna fått följa med in bakom kulisserna och lärt känna spelarna och tränarna. Flyers-målvakten Ilja Bryzgalov gjorde sig ett namn över hela hockeyvärlden när han filosoferade kring universum framför kameran.


Utomhusmatcher i elitserien har spelats sedan säsongen 2009-2010, då Frölunda slog Färjestad med 4–1 på Nya Ullevi. Året efter möttes lagen i en retur i Karlstad där Färjestad vann med 5–2.

Så här såg det ut förra året när HV tog emot Linköping i förra årets utomhusmatch. Linköping vann med 1–0 efter förlängning.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

1 timme sedan

Stark högt upp i Texas

2 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?