Stockholm

Hockeyslagsmålet anmäldes av polisen – kritiseras av kollegan

Martin Lundberg slogs med Marcus Nilson i lördags – nu kan de dömas för misshandel.
1 av 3
Martin Lundberg slogs med Marcus Nilson i lördags – nu kan de dömas för misshandel. Foto: SCANPIX SWEDEN
Polisen i Västerbotten har anmält slagsmålet.
2 av 3
Polisen i Västerbotten har anmält slagsmålet. Foto: SCANPIX SWEDEN
I värsta fall kan man dömas till två års fängelse för misshandel.
3 av 3
I värsta fall kan man dömas till två års fängelse för misshandel. Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

UPPDATERAD. Ett hockeybråk polisanmäls av polisen. Då rasar Hockeysverige – och poliskollegan Viktor Adolphson. Men nu har ärendet lagts ner.


Läs mer

STOCKHOLM. Martin Lundberg och Marcus Nilson slog varandra blodiga under matchen mellan Skellefteå och HV71 i lördags. Under tisdagen anmäldes båda av Västerbottens polis för misshandel.

– En förundersökning kommer att inledas för att se om någon kan skäligen misstänkas för brott, säger Mats Bruhn, kriminalinspektör i Umeå till Västerbottensnytt enligt SVT.

Det har fått många att reagera starkt att bråk på en hockeyrink kan bli en polisfråga – bland annat polisen själva. 

När Nyheter24 pratade med Viktor Adolphson, ytterbefälshavare för Södermalmspolisen och ansvarig för YB Södermalms tweet, visste han inte ens om att det var polisen i Västerbotten som hade gjort anmälan.

– Va? Det var ju jävligt märkligt, det får stå för dem. Jag har aldrig hört talas om att det har hänt tidigare, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte deras skäl till det. Det kan vara för att få det prövat för jag vet ju att många poliser i andra sammanhang är snabba på att skriva av såna här fall. De kanske vill skicka signaler till hockeyligan: "Hur länge ska vi se igenom fingrarna för vad som händer på en hockeyrink?". 

"Glömde bort det den här gången"

Adolphson är noga med att påpeka att det han skrev på twitter är hans personliga åsikter och står inte för myndigheten – även om kontot är officiellt för polisen.

– Vi brukar alltid vara noga att skriva ut när det är våra personliga åsikter men i och med att det här var ett svar på en fråga och eftersom jag är trött så glömde jag bort det den här gången. 

Men överlag tycker inte Adolphson personligen att sådant som händer på idrottsplatser ska vara polisiära frågor.

– Bråk på en hockeyrink är inte en polissak. De har domare och disciplinnämnd för att ta hand om såna här frågor. Jag tycker inte att man ska belasta rättsväsendet med det.

Viktor Adolphson och spelarna har minst sagt stöd av hockeyprofiler på twitter.

Bara några timmar efter att anmälan hade offentliggjorts valde Skellefteåpolisen att lägga ner ärendet.

– Vi anser att gärningen ej är ett brott.  Om man ser händelsen så kan man se det som en misshandel i normalgraden. Men det finns ett accepterande om det sker i en sport som bygger på närkontakt och ishockey är ju en sådan sport, säger Joakim Oja, inre befäl vid Skelleftepolisen, till Norran.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.