Luleå gick vidare till SM-final med lördagens fjärde semi-vinst.
Luleå gick vidare till SM-final med lördagens fjärde semi-vinst. - Foto: Linn Malmen AB / Linn Malmen
Matchen avgjordes i den andra förlängningsperioden.
Matchen avgjordes i den andra förlängningsperioden. - Foto: Linn Malmen AB / Linn Malmen
Färjestad gjorde matchens första mål. "I dag tycker jag att vi var bättre", sa FBK:s tränare efter matchen. - Foto: Linn Malmen AB / Linn Malmen

Efter förlängningen - Luleå vidare till SM-final

Möter Skellefteå AIK i finalen. Den andra och sista SM-semifinalen avjordes idag i Karlstad. Trots att Färjestad kämpade på och spelade bra räckte inte insatsen riktigt hela vägen fram. "Han har tagit sitt Luleå till SM-final".

LHF: 1-2 Linus Klasen, 72:a

KARLSTADKänslorna var heta inför lördagens drabbning. Och det märktes när bråk uppstod efter bara 20 sekunders spel, vilket slutade med en dubbelutvisning.

Den första perioden fortsatte med högt tempo. Flera farliga lägen presenterades för båda lagen - men ingen lyckades sätta pucken i mål.

Andra bullar skulle det bli i den andra perioden.

Utnyttjade powerplay

Fredrik Svensson åkte nämligen på en utvisning för cross-checkning och då passade hemmalaget på.

Målet gjordes av Magnus Nygren, som fick spräcka Johan Gustafssons nolla, och det stod 1-0 till FBK.

– Vi drar på oss två onödiga utvisningar och släpper in ett mål när Svensson åker ut. Vi måste upp en dimension till, säger Karl Fabricius till Kanal 5.

Kvittering och förlängning

Matchen fortsatte i högt tempo.

Båda målvakter fick skott mot sig, men det blev inte mål förens mitten av den tredje perioden, då Färjestads Anders Bastiansen utvisades för tripping. Målet kom efter en retur som studsade framför målvakten, lite turligt för LHF, och Linus Persson kunde kvittera.

1-1 förblev perioden ut och matchen gick till förlängning.

"Tagit sitt Luleå till SM-final"

Det skulle däremot dröja tills den andra förlängningsperioden innan slutresultatet var fastställt.

Linus Klasen blev matchens sista målgörare och hyllades av lagkamrater, fans och expertkommentatorer.

– Han har tagit sitt Luleå till SM-final. Man kan nästan så, utan Klasens mål och poäng skulle Luleå inte vara där de är nu, sa kommentatorn.