Torsdag 27 Jan
Stockholm

Miljöpartist: "Högt jubel leder till för tidig död"

"Ljudnivån i Kinnarps Arena är alldeles för hög", tycker miljöpartisten Anders Norgren.
1 av 4
"Ljudnivån i Kinnarps Arena är alldeles för hög", tycker miljöpartisten Anders Norgren. Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX
HV71:s Jesper Fasth håller inte med.
2 av 4
HV71:s Jesper Fasth håller inte med. Foto: SCANPIX SWEDEN
Göran Hägglund kommenterade händelsen på twitter: "För den som är ljudrädd rekommenderas schack, bridge, dressyr, simhopp... Eller öronproppar.".
3 av 4
Göran Hägglund kommenterade händelsen på twitter: "För den som är ljudrädd rekommenderas schack, bridge, dressyr, simhopp... Eller öronproppar.". Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Leif Boork trodde det var ett skämt.
4 av 4
Leif Boork trodde det var ett skämt. Foto: SCANPIX SWEDEN

HV71-publiken i Kinnarps Arena jublar på tok för högt – det tycker miljöpartisten Anders Norgren. Nu vill han sänka musiken – och ha textiler i arenan.
– Det är ju en decibelnivå som gör att man går i taket, säger Norgren till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kinnarps Arena

Placering: Rosenlund, Jönköping.

Kapacitet: 7000 personer. 

Invigdes: 1958 (Rosenlundshallen), 2000 (Kinnarps Arena).

I en artikel som Smålands Folkblad har publicerat tyckte miljöpartisten Anders Norgren att ljudnivån på HV71:s hemmamatcher är på tok för höga. Han säger att han och hans fru inte längre vill gå på matcherna då de får öronsus när de går därifrån. 

Till Nyheter24 säger han att det kan leda till en för tidig död. 

– Jag tror att störst del i detta har musiken från högtalarna som de vräker på, det är min gissning. Jag vill inte på något sätt framstå som en gnällspik, folk ska gå ut och ha roligt, heja på HV71. Men jag vill inte att det ska ske på bekostnaden att de går en för tidig död till mötes, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag talar inte bara om att hörseln kan förstöras, jag talar om sömnproblem, hjärt- och kärlsjukdomar. Den här ljudnivån som kan bli på matcherna mäter ofta över 115 decibel, ibland upp till 130. Det bör hålla sig runt 80-90 decibel. 

Hur ska man göra för att detta ska bättras?

– Jag har ingen sån här kunskap egentligen, men något måste man ju kunna göra. Tänk dig ett alldeles tomt rum, så ropar du "bu". Då blir det eko. Men har du gardiner blir det mycket behagligare på en gång. Med några medel måste man kunna se till att de här höga ljuden fångas upp. Det är faktiskt ganska farligt, säger Norgren.

Så att hänga upp textiler kan vara en lösning?

– Ja, kanske både i taket och så där. Sen tänker jag mig även att när HV71 har gjort mål så spelas det musik ur högtalarna, och det är ju inte musik av denna värld, de vräker ju på i en decibelnivå som får en att gå i taket. Om jag skulle ta med mina barn till HV71:s matcher skulle jag ha öronproppar, och jag skulle säga åt dem att ha öronskydd på sig. Men då säger de "då ser jag så tjaskig ut", ja, då kan vi inte gå. 

Uppmärksammats på twitter

Socialministern och HV71-supportern Göran Hägglund (KD) och hockeyprofilen Leif Boork hånar Norgren på twitter.

– Ju mer tryck det är på läktaren, desto mer känslor blir det på isen. Det är roligare att spela när det är lite tryck, säger Fasth till Nyheter24

Kan du tänka dig att spela med öronproppar?

– Haha, nej. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela