Stockholm

Efter transplantationen – 11-årige Filips nya hjärta slår för Luleå

Filip efter transplantationen.
Filip efter transplantationen. Foto: Facebook / Eva Sandberg

Filip har fått ett nytt hjärta – men precis som det gamla så slår det för hockeylaget Luleå.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Har fått träffa spelare

Filip har även fått träffa några av spelarna i Luleå, bland annat Per Ledin, något som uppmärksammats av Sportbladet

Och Ledin är också favoritspelaren.

– Jo, han är väl lite favorit. Per Ledin drog ju ihop hockeykillarna och skickade iväg en videohälsning till Filip när han låg på sjukhus i Göteborg. Då blev det väl lite Per Ledin som blev favoriten. De stämmer nog ganska bra överens som personer, Filip och Per. Det var stort att få träffa Per efter den här videohälsningen, och då få både autograf och den här klubban. Per är en underbar människa. Filip har blivit så väl omhändertagen, säger mamma Eva till Nyheter24.

Elvaårige Filip Sandberg är ett stort fan av Luleå hockey, men det har inte alltid varit enkelt för honom att supporta laget som ligger honom nära. Han föddes med ett hjärtfel som redan från början krävde flera operationer. Men vid sex års ålder tillstötte komplikationer, och några år senare stod det klart att han skulle behöva en hjärttransplantation

"Mår bra"

Men han fick vänta länge – i nästan två år stod han på turlistan. Efter 686 dagar kom dock samtalet och en lyckad transplantation genomfördes. Filip får fortfarande gå på kontroller – men i dag är läget ett helt annat än det brukade vara.

– Man får faktiskt nypa sig och säga att han mår bra. Han är pigg och han är på väg att återhämta sig. Men han tappade ganska mycket muskler och styrka under sjukdomstiden. Så det blir mycket rehab och jobba upp och få tillbaka ork. Och framför allt få tillbaka matlusten är ganska tufft. Men med tanke på allt han gått igenom så mår han väldigt bra, berättar hans mamma Eva Sandberg för Nyheter24.

"Vi är en hockeyfamilj"

Det finns också en speciell sak som hjälpt Filip mycket – hans stora kärlek för Luleå Hockey. Han är rejält intresserad.

– Ja, det är han. Och det har han varit i ett par år nu, han har odlat fram det här hockeyintresset. Det blev hans grej. I och med det här medfödda hjärtfelet hade han så pass mycket sämre fysik och kunde inte hålla på med någon idrott själv. Så det blev ett substitut. Vi är en hockeyfamilj och har följt hockey väldigt länge, säger Eva och fortsätter:

– Det blev hans grej att följa med, och sista året har han fått stå med på ståläktaren. Han hittade sin grej han kunde göra, och där blev han accepterad för den han var. 

Något som också lett till en del uppmärksamhet, inte minst genom en bild som MOD - Mer organdonation, la upp på sin Facebooksida. En bild som visar Filip – och har med hälsningen "Luleå hockey i mitt hjärta.

– Varför den här bilden var så talande var för att det var en av de stora frågorna han har funderat på under de här nästan två åren. Man säger ofta så i alla sporter: "i mitt hjärta". Efter knappt ett år (efter att det stod klart att han behövde en transplantation) kom den här funderingen: "Mamma, kan jag fortfarande säga det?". Då blev det ju en process för honom att förstå: hjärtat är ju ditt. Även om det kommer från någon går det ju in i din kropp och då blir det ditt. Och då får det tycka om vad du vill. 

Ditt hjärta måste ha klappat ett extra slag då också?

– Jag kan säga att det rann en del tårar. Både av den ena och den andra anledningen. Men då kände man att "nu är han tillbaks på banan". Orkar man att tänka på hockey efter att ha varit vaken i två dygn kände man att "okej, nu har han rätt bra förutsättningar". 

Hur känner ni inför framtiden?

– Vi känner oss väldigt hoppfulla, Så är det ju. Det gick väldigt bra för honom de första fem veckorna när han var nere i Göteborg. De här två åren som har varit innan dess som var oerhört tunga... Vi bestämde oss tidigt för att släppa det. Filip fick ju sin nystart i livet, det fick han ju. Men vi känner att hela familjen fick en nystart, säger Eva och fortsätter:

– Nu kan vi liksom börja leva igen. Men det är nervöst. Vi var nere och gjorde en biopsi förra veckan och man är ju rädd att det ska bli avstötningar. Nu är det ljuset i tunneln som kommer. Och det är inte loket man möter. Nu ser vi framtiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.