Hockeypanelen - med Tommy Töpel

Om Foppa, nästa Ledin och fyradomarsystem.


Elitserien har äntligen satt igång, Peter Forsberg har gjort mål i alla matcher och Per Ledin är tillbaka i Sverige.

Många som undrar mycket. Därför ska vår superpanel ge dig ALLA svaren.

Medverkande som vanligt: Kungen Niklas Wikegård (NW), skjutjärnet Carl Juborg (CL), hockeygurun Marie Hallman (MH), supporterbossen Stefan Jalonen (SJ) och ingen mindre än Tommy Töpel (TT), sportchef på Hockeyligan.

Nu kör vi!

1. Foppa, har spelat tre matcher i elitserien, vad drar ni för slutsatser om hans fysiska status?

NW: – Att han är hur bra som helst fast han kanske är på en nivå som är 75 procent. Sett till hans förutsättningar går han ändå in och är dominant vilket är sjukt imponerande. Sen kan man konstatera att Modo är väldigt klena utan Peter Forsberg. Så är det.

MH: –Han såg då jäkligt pigg och på ut i alla fall. Han ville inte prata om foten efter Djurgårdsmatchen men sa till slut att det var lite bättre på lördagen än torsdagen. Så, det SER bra ut men det är ju egentligen bara en som vet och han vill inte säga. Blir intressant att se matchen på måndag (läs i kväll).

SJ: – Han verkar ju klara sig ganska fint. Håller det så håller det, men om det inte gör det så kan konsekvenserna bli förödande. Peter är bra för svensk hockey.

TT: – Han är en sevärdhet och jag hoppas verkligen att han håller sig hel och frisk. Det är väldigt positivt för svensk hockey att han nu valt att spela här några matcher. Det är vi glada för.

CJ: – Att han absolut kan dominera ishockeymatcher igen. Se bara mot Djurgården. Det var längesen jag såg honom i det slaget. Återstår att se hur länge kroppen håller. Förhoppningsvis får vi se Foppa-feber hela vintern.

2. Peter Forsberg öppnar för elitserien ett tag till men vill gärna till NHL vilket också är målet enligt honom själv. Vad blir hans slutgiltiga val?

NW: – Svårt att säga men det verkar som han bara vill spela i NHL och oavsett var så är det underbart kul att få se honom. Jag är ett stort Foppa-fan. Men det är väl alla väl? Men säg så här, skulle han spela kvar i elitserien och komma igång skulle han snitta tre poäng per match det är jag övertygad om.

MH: – Washington ihop med Bäckström och Ovechkin vore en höjdare – för publiken. Om de nu har möjlighet att knöka in honom under lönetaket. Detroit hade varit skoj också, ihop med Zäta men där sätter lönetaket nog stopp.

SJ: – NHL kanske är lite väl överambitiöst. Förstår inte riktigt varför han absolut ska dit bort och göra illa sig igen. Om han nu har Modo vid sitt hjärta, så borde han stanna och hjälpa dom. där kan han göra en insats även om foten inte håller med sitt hockeykunnande. Det är där han borde fokusera. Om han nu ändå skulle välja NHL, så lär väl knappast alla lag vara intresserade. Vilket det sen blir känns som att det kvittar.

TT: – Jättesvårt att säga men oavsett så hoppas jag att han kommer i sådan pass bra form att han kan kolla tempot där borta. Det blir spännande att följa hans väg den här säsongen. Vi får se vad det blir för beslut till slut

CJ: – Som jag nämnt förut. Washington Capitals vore en våt dröm.

3. Per Ledin är tillbaka i svensk hockey som bekant. Och som vanligt har det hajpats kring honom som spelare, hans spelstil, hans tidigare "griserier" (som det kallats) Men har inte svensk hockey fått för mycket och nog av Ledin nu? Vem är Hockeysveriges nästa "Per Ledin" eller för den delen Andreas Jämtin?

NW: – Bra fråga faktiskt. Det finns alldeles för få. Simon Önerud är väl en och kanske Henrik Björklund, den där långa, stora killen i Färjestad. Men de är ändå inte i närheten av Per Ledin, de är långt efter och det är synd att inte fler unga spelare tar efter, tar hockeyn på allvar och förstår att det är hårt arbete som krävs för att lyckas. Hajpen kring honom är helt rätt, Ledin har spelförståelse och är ingen dumskalle som folk tror. Fler måste ta till sig Ledins egenskaper och jag hoppas det ploppar upp fler liknande spelartyper i framtiden.

MH: – Kan man verkligen få för mycket av Ledin och Jämtin? Tror inte det. Två profiler som alla har en åsikt om och som bidrar till uppmärksamheten på sitt speciella sätt. Vet inte vem som är the next one. Många har försökt men få har lyckats etablera sig på den tronen.

SJ: – Sporten hockey kommer alltid att behöva någon retsticka som kan dra till sig uppmärksamhet. Det är ju en del av sporten oavsett vad alla moralpredikande expertskribenter säger. Fansen behöver någon att älska, om denne spelar i det egna laget, och hata, om det är en motståndare. För oavsett hur många slantar alla fisförnäma logesittare pungar ut med till klubbarna, så är det fansen som är ishockeyns kärna. Vi vill se alla typer i serien. Kämpar, slagskämpar, hackkycklingar och lirare. Sån är vår sport. Tycker inte att Ledin eller Jämtin är värst på något sätt, annat än att de har störst käft och hörs mest. Annars är det väl mycket snack och liten verkstad.

TT: – Just nu tror jag inte vi har någon liknande spelare som är en sådan "virvelvind". Två spelare som påminner om honom med sin energi är väl Cam och Chris Abbott i Luleå. Förhoppningsvis dyker det upp några snart.

CJ: – Tyvärr kommer det dröja länge innan vi för något som kan motsvara Per Ledin och dennes egenskaper dels som ledare men även som hockeyspelare. Spontant finns det en del namn som är så kallade "retstickor". Typ Micke Gath i Rögle, Simon Önerud i HV71, Jonathan Granström i Brynäs med flera. Men ingen är som Per Ledin. Hajpen är han helt klar välförtjänt av. Missförstå mig rätt, men jag är glad över att han inte blev kvar i NHL/AHL. Elitserien behöver den här spelaren.

4. Varför eller varför inte är fyradomarsystemet något för elitserien?

NW: – Helt rätt. Det blir mindre tjaffs på isen och fler ögon. Sen slipper du det här med att domaren är 30 till 40 meter ifrån händelserna. Den enda nackdelen egentligen är väl att det kanske blir lite många utvisningar innan domarna också vant sig vid systemet.

MH: – Fyrdomarsystemet kommer säkert ha lite inkörningsproblem men är bra. Det går så snabbt numera att det krävs en till för att hinna med. Synd bara att det inte är i alla matcher, blir lite märkligt när det är ibland och ibland inte. Kommer säkert bidra till viss ”nivå”förvirring.

SJ: – Tycker vi provar och ser innan vi bestämmer oss. Mycket sämre än i fjol kan det ju knappast bli då nivån var riktigt katastrofal.

TT: – Det är absolut hur bra som helst. Om tre år har vi planer för att alla matcher ska ha fyra domare på isen. Det blir bättre harmoni, bättre säkerhet, bättre ishockey. Enbart positiv påverkan på spelet.

CJ: – Det ska vi absolut ha. Allt tidsfördriv försvinner. Åtta ögon som ser allt och de fula smällarna kommer med försvinna. Absolut positivt för elitserien. Plus att elitserien känns modern. Wow, vi hänger med i utvecklingen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!