Hockeypanelen - med Tommy Boustedt

"Som den gamla hockeyidiot jag är, vill jag inget hellre än att se Foppa på isen, länge, länge till."


Vi har kommit ett antal omgångar i i elitserien och vi börjar nu kunna se ungefär hur tabellen kommer att formas - även fast det är långt kvar än. Hur ser veckans panel på svajiga Modo, krisstämplade Linköping och NHL-svenskarnas rivstart?

Häng med, ni får svaret här på Nyheter24 - varje vecka.

Medverkande som vanligt: Kungen Niklas Wikegård (NW), skjutjärnet Carl Juborg (CJ), hockeygurun Marie Hallman (MH), supporterbossen Stefan Jalonen (SJ) samt veckans supergäst Tommy Boustedt (TB), utvecklings- och landslagschef, Svenska Ishockeyförbundet.

1. Nu vann de ju senast men är Modo ett bottenlag utan Foppa? Om ja, varför om nej varför?

NW: – Modo kommer få det väldigt kämpigt att nå slutspel. De gjorde en dålig säsong redan i fjol och nu måste de börja visa attityd, gå in i närkamperna, börja leverera. De får en väldigt, väldigt tuff säsong. När Foppa var med ja, då hakade alla fall några av spelarna med och började agera.

MH: – Med tanke på hur laget gick ner sig när Foppa klev av ja. Men borde inte vara det med det spelarmaterialet och visade ju senast att liket lever fortfarande. Jag är lite skeptisk till Malek i målet, kanske idé att fortsätta satsa på Svedberg och Zajkowski längst bak?

SJ: – Vet inte om det finns några bottenlag i Elitserien numer. Alla slår alla och det är ju bara roligt. Att Modo kan få det tungt är inget att fundera över. De har bekymmer med att avståndet mellan anfall och försvar kan bli väl stort emellan åt och det bör lagledningen ta på allvar. Deras forwards är väldigt puckkära och då hamnar ofta samtliga tre anfallare för djupt i motståndarzonen. Det öppnar för kontringar och snabba spelvändningar som kan vara svåra att bryta.

TB: – Ett lag med många rutinerade spelare, Sundström, Timander, Svartvadet, Skröder. Många av dessa har växt upp i klubben och tillsammans vilket även skapar en speciell känsla. Sen när det kommer in en utländsk tränare som (Horava), ja då kan det bli en kulturkrock som missgynnar lagets resultat. Detta kan vara ett del av problemen och jag tror det är viktigt att man pratar om just detta. De har ett bra lag på papperet men sen är jag lite osäker på målvaktssidan. En modern målvakt för mig är en stor och täcker mycket av målet. Deras nya, Malek, känns inte modern - och målvakten är det viktigaste posten i ett lag.

CJ: – Modo är ett kvalserielag utan gaist. Utan Foppa är de absolut ett lag som kommer tampas i botten av tabellen om inte nu de gamla rävarna vaknar till liv och börjar slunga in poäng. Niklas Sundström kan nog absolut ge laget en boost när han är tillbaka. Målvaktsfrågan är ett STORT bekymmer. Nu spelade Zajkowski bra senast - men det var nog mest på inspiration? Det är lite skillnad på Gärdehov i Sundsvall och "Banken" i Ö-vik.

2. Varför har Linköping fått en så usel start sett till sina resurser och målsättning?

NW: – Jag är riktigt skeptiskt till vad som händer i Linköping. De ser tama ut. Fernholm ser skiträdd ut, en i övrigt stabil back, Hävelid är osynlig, den enda som är bra är Magnus Johansson, riktigt jävla bra. Ingen harmoni i spelet och ingen tyngd i laget. Det ser lamt ut och det kommer rendera i en mycket tuff säsong för LHC.

MH: – Obegripligt faktiskt. Snacka om att inte leva upp till lönechecken. Hlavac och Hlinka må saknas men det är ju ingen ursäkt. Skämmes ta mig fan.

SJ: – Det har bara gått 6 omgångar ännu, och jag tvivlar inte en sekund på att LHC kommer att återfinnas bland de fyra första i februari. Det kan vara mycket som gör att ett lag hamnar i svackor, men de har ett tillräckligt bra lag för att bryta det.

TB: – Ivan Hlinka och Jan Hlavac är inte här än. Det har stor betydelse och många av spelarna åker kanske och väntar på att de ska dyka upp. Just nu är det ingen i Linköping som tar tag i det, det ser osäkert ut. Det här med artistkontrakt är tyvärr en dålig utveckling för svensk hockey. En utveckling som kan skapa sådana här problem som jag belyser här. Ser du på tränarsidan i Linköping har vi Lener, jag tror inte det är lätt att vara utländsk tränare i elitserien. Det kan bli kulturkrockar i laget och så kan mycket väl vara fallet i Linköping.

CJ: – Tjecker hit eller dit. Starten är pinsam. Mårtensson är en spelare i världsklass i sina bästa stunder och Hävelid har inte delat ut en tackling än. Skärpning! Frågan är hur länge Slavomir Lener sitter säkert?

3. Vilken svensk i NHL kommer överraska mest på dig i vinter tror du? Och varför?

NW: – Bra fråga faktiskt. Jag måste ändå säga Staffan Kronwall. Jag gillar Staffan, han krigar sig kvar därborta även fast han har fått lira massa matcher i AHL och även vunnit slutspelet i AHL. Han har bestämt sig för att spela i NHL och har gått den tuffa vägen, inte åkte hem direkt. Han är mentalt tuff. Han kan ta kritik och ta åt sig varför han inte får spela. Plus att han inte är rädd för att kasta handskarna. Han älskar även Nordamerika och kulturen. Jag unnar honom verkligen framgången med Calgary där borta...

MH: – Överraska vet jag inte men jag hoppas och tror att lillebror Kronwall, Staffan äntligen får den chans och det genombrott han är värd. Hoppas ”Monstret” fortsätter imponera. Och att Micke Samuelsson kliver upp något snäpp i Vancouver. Niclas Bergfors får gärna överraska världen också. Har talangen, har slitit kopiöst, aldrig gett upp, värd ett genombrott.

SJ: – Jag tror att "Monstret" Gustafsson får en bra vinter. Bara han lyckas hålla alla mörka tankar i schack då kritikerna öppnar truten så kommer det att gå bra. han är en mycket duktig målvakt och det vet han om själv.

TB: – Jag måste säga Erik Karlsson. Han var inte riktigt ordinarie i Frölunda i fjol men har bevisat att han kan prestera på den allra högsta nivån där över. Ett fantastiskt spelsinne. Plus att han har växt till sig ordentligt.

CJ: – Jag hoppas absolut på förre Södertäljespelaren Nicklas Bergfors. En rivig forward jag alltid haft följt med stort intresse. Devils satsar ungt och jag tror att Bergfors är den unga spelaren som kan brejka i år efter några säsonger i AHL. Allround och har utvecklat sitt transatlantiska spel till det bättre.

4. Hur har du funderat kring Foppas framtid sedan han spelade sin sista match mot HV71 här i förra veckan? Kan det bli Modo trots allt? Poängkungen Darren Haydar nobbades ju nyligen exempelvis.

NW: – Han funderar fortfarande på vad han vill göra. Det vi kan konstatera är att han fortfarande är fruktansvärt bra. Och han åker runt med en metallbit i foten och är hur bra som helst. Jag tror hela världen vill se mer av Foppa och han har förstått själv att han konkurrera i NHL igen.

MH: – Funderat nej. Men vill han köra en säsong i Modo så vore det mumma för svensk hockey. NHL låter väl i och för sig som ett troligare mål för Foppa. Själv är jag nöjd om foteländet är bra nog att spela OS med. Det skulle lyfta Tre Kronor på många sätt.

SJ: – Jag undrar jag om inte Peter Forsberg drar sig tillbaka ändå. Han bevisade att han fortfarande är en storspelare men det var nog för hans egen del den comebacken betydde mest. Peter Forsberg kommer alltid vara en av de största.

TB: – Foppa vill inte sluta för att han måste utan han vill ha ett avslut som hockeyspelare så att säga. Och dessa matcher han spelade i elitserien, så het har jag aldrig sett honom. Han gjorde mål, han spelade fram, han tacklades, bråkade och skällde på domaren. Det var den gamla Foppa helt enkelt. Jag är optimistisk till det mesta här i livet och som gammal hockeyidiot vill jag inget hellre än se Foppa på isen. Länge, länge till...

CJ: – Jag skiter i vilket. Jag vill bara se honom på isen. Snacka om att man fick blodad tand efter några nya bländande framträdanden i elitserien. Foten verkar fungera och det glädjer en hel hockeyvärld.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!