Janne Niskala firar ett av sina mål. - Foto: SCANPIX
Fredrik Pettersson och Per Ledin rök ihop. - Foto: SCANPIX
Frölunda körde över HV71 med hela 7-3.
Frölunda körde över HV71 med hela 7-3. - Foto: SCANPIX

Urladdning av Frölunda

Frölunda är på väg att säkra slutspelsplatsen - och avancera uppåt i tabellen. På tisdagskvällen körde man över ett odisciplinerat HV71 med 7-3.

Från krislag till formlag. Vad Frölunda än gjorde under OS-uppehållet funkar det. Kvällens seger var den andra raka för göteborgarna efter uppehållet och nu har laget fått vädring på en placering högre upp i tabellen inför slutspelet.

För HV71 är läget det omvända. Övertidsförlusten mot Rögle i lördags följdes upp av en plattmatch mot Frölunda i Scandinavium.

Matchen var jämn i en period. När Fredrik Pettersson och Per Ledin rök ihop i slutet av den första perioden verkade det tända Frölunda och sänka HV71. Hemmalaget inledde den andra perioden med två snabba mål. Martin Thörnberg replikerade för HV, men i slutet av perioden drabbades gästerna av fler utvisningar och Frölunda kunde med två snabba powerplay-mål från Mathis Olimb och Ville Mäntymaa punktera tillställningen.

- Vi sitter i utvisningsbåset alldeles för mycket, med en man mindre på isen kan man inte anfalla, säger Johan Davidsson till SVT.

Det blev ingen HV-utvisning alls i tredje perioden, men det hjälpte föga. Carl Klingberg och Niklas Andersson gjorde varsitt mål och slutresultatet skrevs till 7-3. Klingberg tog Fredrik Petterssons plats i laget och lämnade isen med två poäng (1+1). Samma utdelning blev det för nämnde Andersson, finländarna Tomi Kallio och Ville Mäntymaa samt deras landsman, OS-backen Janne Niskala. Norske OS-spelare Mathis Olimb gjorde två mål medan födelsedagsbarnet Joel Lundqvist plockade två passningspoäng.

Frölunda gick i och med segern upp på 72 poäng, samma antal som sexan Brynäs har. HV71 tappade sin serieledning till Linköping som besegrade Skellefteå på hemmais.