Skellefteås bortaslog HV71 med 5-3.
Skellefteås bortaslog HV71 med 5-3. - Foto: SCANPIX/AP

Utdömda i torsdags - nu lever Skellefteå

Ett mål och en assist var Oscar Lindbergs facit i grundserien. I slutspelet hade han varit poänglös till den andra semifinalen mot HV71. När Skellefteå behövde komma tillbaka i matchserien klev Lindberg fram med två mål när Skellefteå vann efter en kämpainsats.- Vi måste spela så här. Vi kan inte lira ut dom här, så vi måste grisa och lira sarg ut, säger tvåmålsskytten.

Utdömda efter 0-2 på hemmaplan i torsdags. På påskafton studsade Skellefteå tillbaka in i semifinalen mot HV71.

Starkt målvaktsspel av Andreas Hadelöv (36 räddningar), en chockstart med 3-0 efter första perioden och utdelning för lagets juniorkedja var tre av ingredienserna som lade grunden för till segern.

Oscar Lindberg, en av spelarna i lagets rena juniorkedja stod för två av målen i 5-3-segern.

Det mest notabla med det var att han svarade för blott ett mål och en assist under grundserien.

- Jäkligt härligt, säger tvåmålsskytten till Canal Plus.

Han satte 2-0 och superviktiga 5-3 som kom när HV71 hade prickat in 3-4 och påbörjat den stora jakten på kvittering.

2-0-målet kom mitt i den mäktiga utdelning Skellefteå hade under andra halvan av första perioden när man gick från 0-0 till 3-0 på fem och en halv minut.

David Petrasek missade pucken bakom mål när han skulle spela bort pucken och Martin Lundberg slet in den framför mål där Lindberg slog in pucken i mål.

5-3 kom även det på framspelning av Lundberg i en kontring där han själv hade friläge, men av någon anledning valde att "vända upp" framför mål och snurra ett halvt varv runt och lägga in den till Lindberg framför mål.

- Jättesnyggt av Martin, det var bara att trycka in den, menade Lindberg.

Annars var det Yared Hagos som hade det mesta med just första periodens målkavalkad att göra.

Han gjorde en stor period och sköt 1-0 efter tolv minuter och spelade fram Pierre-Edouard Bellemare till 3-0.

Just Bellemare hade han med sig när han kom två mot vid sitt mål.

- Jag visste att jag hade Pierre med miug, vet ju att han har bra skott men jag har rätt bra skott skälv så jag testade att skjuta själv, sade Hagos.

Att det var i första perioden matchen avgjordes höll också assisterande HV-tränaren Thomas Ljungbergh med om.

- Vi är inte med från start och sänker oss själva i första perioden.

Skellefteå hade stor lycka i sina spelvändningar under matchen och tillät HV att ha mycket puck och sedan täppa igen ytorna och sticka på vändningar eller helt enkelt slå sarg ut.

- Vi måste spela så här. Vi kan inte lira ut dom här, så vi måste grisa och lira sarg ut, menade Oscar Lindberg vars juniorkedja också hyllades av tränaren Hans Särkijärvi.

- Jag sa det till Mats (Lindgren) innan matchen att dom där jäkla juniorerna skapar mycket chanser, men har inte gjort några mål. Idag passade dom på.

HV71 jobbade sig in bra i matchen vid två tillfällen. Man fick 1-3 och 2-3 i andra perioden och hade hugg när Johan Forsberg med sitt sjunde slutspelsmål styrde in Bellemares skott till 4-2 en och en halv minut efter HV:s andra mål.

Och sen var det ju det där 5-3-målet då tämligen nära inpå 3-4-reduceringen.

Psykologiskt viktiga mål som dödade HV-energi på effektivast möjliga sätt.