Stockholm

Dags för första SM-finalen

1 av 3
. Foto: Bildbyrån
2 av 3
. Foto: Bildbyrån
3 av 3
. Foto: Bildbyrån

Hovet är spelplatsen för den första SM-finalen i år mellan Djurgården och HV71. Läs allt om lagens väg till finalen, formen, skadorna och mycket mer.


Läs mer

STOCKHOLM. När pucken släpps ned klockan 19.00 i kväll är det dags för den första SM-finalen. Inte helt oväntat är det favoriterna Djugården och HV71, vilka dominerade i grundserien, som ställs mot varandra.

Jönköpingslaget var seriens målgladaste lag medan Djurgården släppte in näst minst mål av alla. Det blir onekligen intressant att se om HV71:s anfallslusta kan besegra DIF:s effektiva försvarsspel eller om det blir vice versa.

Hur som helst står det utan tvekan klart att finallagen är de rätta. Inte bara körde de över dem flesta lagen i grundserien utan även i slutspelet har de varit i en klass för sig själva.

Två förluster för båda lagen i slutspelet

Djurgården hade en till synes lätt resa till semifinalen då man slog ut Brynäs med övertygande 4-1 i matcher. Också HV71 gick till semifinal med 4-1 i matcher efter att ha slagit ut Timrå, som knep den sista slutspelsplatsen.

Väl i semifinalerna väntades betydligt jämnare matcher, framför allt för DIF:s del. Stockholmslaget stötte nämligen på Linköping, som slutade på samma poäng som Djurgården i grundserien.

Men DIF hade prickat in toppformen perfekt och körde över Linköping med klara 4-1 i matcher. Och återigen upprepade HV71 stockholmarnas bedrift när man krossade Skellefteå med 4-1.

Uppmärksammat bråk i HV71

Nu är det alltså dags för final och det är naturligtvis väldigt laddat i båda lägren. Men mest laddat är det kanske i HV71 där ett bråk mellan Johan Björk och Oscar Sundh tog plats under gårdagens träning.

Ska man dock tro HV-tränaren Jan Karlsson visar bråket bara att laget är redo för final.

- Det är många som vill ut och tävla och spela match direkt. Nu vet man att de är beredda, säger han till Jnytt.se.

Glädjande för HV är dessutom att alla spelare finns tillgängliga till kvällens match, vilket inte har hänt på otroligt länge. Bland annat kommer André Petterson att göra comeback och Per Ledin, som kommit tillbaka efter en korsbandsskada, kommer med största sannolikhet och finnas på isen.

Lagens styrkor

Även för Djurgården ser skadeläget ljust ut, och nyckeln för Stockholmslaget är definitivt att målvakten Gustaf Wesslau fortsätter att storspela samtidigt som Marcus Nilsson levererar framåt.

DIF har också en förmåga att vinna med uddamålet och på tilläggstid, åtminstone under slutspelet. Det är en styrka som kan visa sig bli avgörande i finalserien.

Det som talar för HV71 är det övertygande spelet man visat upp under hela året, och revanschlusten som säkerligen finns efter finalförlusten i fjol. Dessutom har man en stor fördel på grund av att man har fler hemmamatcher i finalserien.

Man har för övrigt också krossat Stockholmslaget på sistone. I de sex senaste matcherna lagen emellan har HV vunnit fem, men nu är det dags för SM-final med ett pånyttfött Djurgården som briljerat i slutspelet.

En minst sagt oviss final väntar och inte ens de mest kunniga hockeyexperter kan komma överens om vilket lag som får lyfta SM-bucklan i år. Klart är i alla fall att ni kan följa den spännande upplösningen på Nyheter24 med referat och intressanta intervjuer efter matcherna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.